香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: Parco爸

幾十蚊的洗鏈器....

升級   52.3%

該用戶從未簽到

兩三個月都未有需要洗住, 我就差唔多1000km先一次(唔知會唔會太懶)

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-5-7 13:03 發表

兩三個月都未有需要洗住, 我就差唔多1000km先一次(唔知會唔會太懶)

我 100km 都唔知有無 ....

升級   0%

該用戶從未簽到

查實...我見平..貪得意買黎玩下炸...
無諗過原來咁多師兄有咁高深研究...

我諗字500-1000K先洗一次...
松節水洗...
補衣車油...

單車油貴...唔多襯我架車...

IpYiu-Ki...我架車只是閒遊性質...短期內都無野買啦...

升級   49.45%

該用戶從未簽到

阿傑兄,
千祈唔好用WD40來洗呀! WD40有侵蝕性, 用雪油OK GALA!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-7 13:52 發表
阿傑兄,
千祈唔好用WD40來洗呀! WD40有侵蝕性, 用雪油OK GALA!!

所知..WD40 是中性7.0 非導電 屬礦物油類..沒有侵蝕性的...
只是附著力不高..所以保護性亦不高...又或且咁...令好多人誤解他有侵蝕性...
有錯請指正

升級   0%

該用戶從未簽到

我自己工作上需要都用左WD40廿年...一般針對清洗是好好的...但作為保護性就有好多比佢更好....

可參考下面...轉載...
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=268&t=375438&p=1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-5-7 13:03 發表

原來好似C+車換偈油咁計K 數架...

升級   0%

該用戶從未簽到

wd40唔會腐蝕, 不過就真係冇乜保護作用.

我用緊乾性鏈油, $6x一支,
其實我每次都抹鏈加鏈油, 一支都最少用兩個月,
計落唔算太貴, 因為平時保養做好D, 組件耐用D都值返.
所以我始終鼓勵大家, 每次踩完車花五分鐘時間,
抹一抹, 滴一滴, 咁每次部車都爽D

升級   79.33%

該用戶從未簽到

我就每次踩完用干布抹一抹,主要係怕烏齟駭到四圍係。落雨天時就用洗鍊器加松節水洗完再落鏈油,都沒計里數的。