香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

今日普施健沙田 10K 河畔賽 2008

升級   0%

該用戶從未簽到

今日未跑都知自己狀態麻麻,因病了兩星期,都沒有點操過 ;7點50分到了大會現場,正想去toilet就撞見Gills兄;到了起跑時就排在中間位置,其實都知頭一k一定勁塞,所以就乖乖地慢跑 。跑了5k用了27分,之後跑到約7.5k就右小腿抽筋起來,迫住要停下2分鐘 ,之後才慢慢跑返終點,結果用了56分鐘,真有小小失望;我想今賽季就此完了,下季再努力過啦!
+1 0
上一篇︰連動飲料咪當水飲下一篇︰Malcolm Phillips Memorial Run

升級   0%

該用戶從未簽到

I ran 53'XX". Target accomplished

升級   73.7%

該用戶從未簽到

雖然唔夠休息,但係都能PB,真的有點幸運,可能真係因為條賽道平坦有關。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

不要緊吧,要是我跑全馬,可能要成個月回復返狀態,下年再努力過吧。

大家可以一齊參加比賽真好,我今天在那邊也有比賽,別說要找說廣東話的,說普通話的也聽不到。

在異鄉跑步的日子,少不免有點寂寞的感覺。

(詳細分享在外地跑步版)

升級   0%

該用戶從未簽到

米高兄, 一個人跑有一個人跑既好處,自由自左,快慢隨意,其他D參賽者都係好既拍擋,一齊跑一起朝相同目標進發,我跑步生涯中,不知幾多人都係跑跑吓玩失蹤,只有自己堅持下去(當然黎度有好多人支持你),就如長跑一直堅持到終點.

原帖由 michaelyw 於 9-3-2008 13:04 發表
不要緊吧,要是我跑全馬,可能要成個月回復返狀態,下年再努力過吧。

大家可以一齊參加比賽真好,我今天在那邊也有比賽,別說要找說廣東話的,說普通話的也聽不到。

在異鄉跑步的日子,少不免有點寂寞的感覺。 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

頭1k係度遊雲(同埋都幾多人)要成差不多6', 跑下跑下腳板底冇甘痛所以就加快步伐.
自己keep既時間:
頭2k = 9'12"
第3k = 4'04"
第4k = 4'07"
第5k = 4'09"
第6k = 4'05"
第7k = 4'05"
第8k = 4'07"
第9k = 4'04"
Last 1k = 3'48"
Total = 41'45"
不過尼次跑得好順,唔知係唔係上星期日經大潭一役洗禮,耐力增強番,不過可惜季尾先開始起番,希望係餘下賽事達標.

升級   61.58%

該用戶從未簽到

我噚日都有跑普施健,無報名,不過有位跑友唔跑俾左號碼布過我.

狀態唔好,無鬥心,跑左7K就放棄左,慢跑jog返終點算

希望呢兩星期keep返好d,報左飛達23/3 10k,到時跑好d

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

Eric, 沙田你係地膽,城門河應該成日練, 我都有報, 咁到時見啦.

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-10 10:11 發表
頭1k係度遊雲(同埋都幾多人)要成差不多6', 跑下跑下腳板底冇甘痛所以就加快步伐.
自己keep既時間:
頭2k = 9'12"
第3k = 4'04"
第4k = 4'07"
第5k = 4'09"
第6k = 4'05"
第7k = 4'05"
第8k = 4'07"
第9k = 4 ...

第10k = 3:48

hard to imagine ~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-10 09:56 發表
米高兄, 一個人跑有一個人跑既好處,自由自左,快慢隨意,其他D參賽者都係好既拍擋,一齊跑一起朝相同目標進發,我跑步生涯中,不知幾多人都係跑跑吓玩失蹤,只有自己堅持下去(當然黎度有好多人支持你),就如長跑一直堅 ...

沒錯~ 僅以我中學生涯的跑步日子而論,至今只有我一個人跑,
終究還是要靠自己堅持下去。
最少沿途的風景不錯,上天已經對我不差,
問題只是自己能否完成每一項挑戰。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

加油~ Eric 兄

升級   0%

該用戶從未簽到

無氧衝刺, 通常意識到衝刺前既路段, 會準備最後衝刺, 此時節奏都係深吸深呼,到開始衝刺,呼吸變得淺及快, 有時感覺好似唔洗呼吸咁, 速度爆發不可收拾, (如有錯或不同睇法,煩請一眾C兄更正), 米高兄絕對可以做到.

原帖由 michaelyw 於 11-3-2008 21:54 發表

第10k = 3:48

hard to imagine ~