香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: camij6152

小弟想問其實青山公路係咪一條幾難既練習路線?

關閉 [複製鏈接]

升級   90.53%

該用戶從未簽到

師兄你用左d時間做 gym 先跑唔到咁多.........我剩練跑剩係識得跑,上身冇力架

升級   90.53%

該用戶從未簽到

由禮拜2 到今日 禮拜六.......跑左72km......聽日來多個28km....就達標.......100km/wk.....
其實聽日可以跑足全程既信心唔係咁大......不過盡力跑唔晒都行晒佢

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

小弟間中Sat & Sunday下午都會由悅湖跑去海員訓練中心來回, 都幾辛苦

升級   90.53%

該用戶從未簽到

原帖由 feifanchun 於 2010-5-15 16:47 發表
    小弟間中Sat & Sunday下午都會由悅湖跑去海員訓練中心來回, 都幾辛苦

如果師兄有興趣不如,搵次一齊跑.......不過要就就我禮拜日早......同埋我既步速只係5:30min~ 6:00min per km

升級   33.68%

該用戶從未簽到

原帖由 ahhuman 於 2010-5-15 12:36 發表

師兄你用左d時間做 gym 先跑唔到咁多.........我剩練跑剩係識得跑,上身冇力架

其實係倒果為因.我一星期最多只能跑一至兩日,跑得多會腳痛.正因為跑唔到咁多,先至用啲時間去做Gym.

你今日完成一星期100km 目標未?

升級   90.53%

該用戶從未簽到

原帖由 TCRunner 於 2010-5-16 16:17 發表

其實係倒果為因.我一星期最多只能跑一至兩日,跑得多會腳痛.正因為跑唔到咁多,先至用啲時間去做Gym.

你今日完成一星期100km 目標未?  

第一次 100km/wk......其實唔係咁成功....個次同你跑完後先開始計

禮拜一 ~ 休息
    禮拜二 ~ 12km 約 1hr完成
    禮拜三 ~ 12km 54min 完成
    禮拜四 ~ 12km 約 1hr完成
    禮拜五 ~ 12km 約 1hr5完成
    禮拜六 ~ 24km 唔記得時間......最後3 ~ 4km 唔知點解唔想跑......最後行
    禮拜日 ~ 28km 約2hr40min.......最後1km 又係行

今個禮拜都係咁既 schedule .......目標係唔駛行

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 26# 的帖子

你日日都跑青公 ? 咩鐘數 ? 我次次跑都在大約汀九迴旋遇到一個師兄的

升級   66.2%

開心

原帖由 ahhuman 於 17-5-2010 06:12 發表

第一次 100km/wk......其實唔係咁成功....個次同你跑完後先開始計

禮拜一 ~ 休息
    禮拜二 ~ 12km 約 1hr完成
    禮拜三 ~ 12km 54min 完成
    禮拜四 ~ 12km 約 1hr完成
    禮拜五 ~ 12km 約 1hr5完成
    禮拜六 ~ 24 ...

勁.....Ching 有機會約你星期日跑,跟你學吓嘢, thx...

升級   90.53%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-5-17 15:16 發表
    你日日都跑青公 ? 咩鐘數 ? 我次次跑都在大約汀九迴旋遇到一個師兄的

我呢兩個禮拜日先開始跑青公.....我係由屯門碼頭至三聖......禮拜日早 7:30 會係三聖起步

升級   90.53%

該用戶從未簽到

原帖由 feifanchun 於 2010-5-17 21:42 發表

勁.....Ching 有機會約你星期日跑,跟你學吓嘢, thx...

如果得閒就今個禮拜日......7:30三聖恆褔大快活等.......去到深井7仔補水就回程.....

升級   66.2%

開心

原帖由 ahhuman 於 18-5-2010 06:25 發表

如果得閒就今個禮拜日......7:30三聖恆褔大快活等.......去到深井7仔補水就回程.....

Ching : 這係路來回有否26K

升級   90.53%

該用戶從未簽到

原帖由 feifanchun 於 2010-5-19 21:46 發表

Ching : 這係路來回有否26K

咁上緊......

因為唔睇時間,同速度......所以無特別考證個距離

升級   66.2%

開心

Sorry Human Ching : 今個星期日唔得, 下次再約,

升級   90.53%

該用戶從未簽到

從10/5 ~ 16/5呢個禮拜做左 100km/wk, 後自覺有小小過龍,開始減

18 ~ 21/5 屯門碼頭跑入龍鼓灘方向 (上斜前) 來回約 12km...1hr
    22/5 跟wong sir 跑麥+, 4km x 2, 3km x 2, 2km x 2 約 430 ~ 5min/km.....好耐無試過跑咁既速度同距離
    23/5 跑青公跑左 1hr...就唔想跑可能昨日跑謝左
    25/5 屯門碼頭跑入龍鼓灘方向 (上斜前) 來回約 12km...55~56min (跑得好順)
    27/5 同上想做時間去 25:50min. 回程27:28mn......回程爆左
    28/5 屯門碼頭跑入龍鼓灘方向 (上斜前) 來回約 12km 1hr (好舒服)
    跑埋今朝又到.....六,日.....呢兩日要跑過45km以上....

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

你加得太急了
    星期一晚上七點, 睇下你有冇時間跟黃sir 佢地玩下啦 https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4035&extra=page%3D1&page=1

升級   90.53%

該用戶從未簽到

其實都想但收工返到屯門都8點.........

升級   79.4%

該用戶從未簽到

呢條路我覺得都算幾好, 風景一流, 係補水站少一點, 我跑過呢段路兩次, 由荃灣至小欖迴旋處來回, 第一次唔成功, 半跑半行, 第二次終於成功完左, 不過都幾辛苦, 辛苦唔在於其上落鈄, 在於路面是舖磚, 凹凸不平, 時不時落腳硬食, 個膝蓋食到應, 而且基本上成條路都是內鈄(近海邊比近馬路高), 時常高低腳, 對其中一隻腳負荷好重, 應該比運動場重心腳問題還嚴重, 不過見d ching/ctse都跑得好快, 可能自己未適應到.

升級   31.58%

該用戶從未簽到

我只係試過由置樂跑到珠海學院18K...

樓主CHING來回青公令小弟偑服...

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Aery 於 2010-10-31 22:35 發表 我只係試過由置樂跑到珠海學院18K... 樓主CHING來回青公令小弟偑服...

都唔係差好遠者, 荃灣至小欖迴旋處來回都係21公里左右..

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

我最鐘意跑青公, 雖然個地都幾硬, 不過早, 午晚風景都唔同各有特色, 青公見