香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

C兄們,煩請賜教!

升級   25.79%

該用戶從未簽到

各位C兄好!

我是新人一個,好想跑得好一點,我應該點做呢?
以下是本人一些資料:

跑步年資:9個月
年齡:3字頭
身高:5呎9吋
體重:185(最初未跑)-->165-->170磅(現在)
個人成績:10K--50min, HM--1hr56min
每星期大約練習10K x2-3次,差不多每晚都有做掌上壓+鴨仔跳+啞菱(次數視乎當日狀態)
我遇到最大的難題是:
1. 跑極都有個小肚腩!體重未有進一步下降!
2. 未能用均速跑完HM,到最後的幾公里捱得好辛苦!

C兄們,煩請賜教!
+1 0
上一篇︰今個跑季最令我刻骨難忘的一次長跑練習下一篇︰原來練長跑都要<發足狂奔>,你地試過未?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

歡迎!歡迎!

I am in heaven if I have your time these days!! .

What is your goal?  Do you do Fartlek and tempo runs?  Don't know what they are called in Chinese?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

答:
1. 減肚腩可以做吓sit up,剩係跑10K唔夠,要做長課或加訓練嘅loading先可以減到肥,因為當身體適應咗你嘅運動量就唔再瘦落去,只會維持甚至增磅。
2. 做吓LSD增強耐力,兼做吓速度跑(tempo run)。

升級   25.79%

該用戶從未簽到

謝謝兩位C兄!

由於我是初哥一名,所以未試任何正式的訓練,現在自己的練習模式都只是......跑10K!
我是否應該要某些正式的練習呢?

我就正正瘦了20磅之後,體重反彈了5磅,四肢和胸口的肌肉像是結實了,但肚腩就.......依然存在!試過了做sit-up大約1.5-2個月,但完全無效用!!所以放棄了,做其他練習e.g.鴨仔跳!

講到目標,當然係冇了這個"小肚腩"啦!希望體重去番165磅,10K可以45min內,HM可以1:50' ........全馬就........未夠膽去諗!嘻嘻!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 longing 於 2008-3-12 10:31 發表
謝謝兩位C兄!

由於我是初哥一名,所以未試任何正式的訓練,現在自己的練習模式都只是......跑10K!
我是否應該要某些正式的練習呢?

我就正正瘦了20磅之後,體重反彈了5磅,四肢和胸口的肌肉像是結實了,但肚 ...

我的訓練模式也是唔多正式,通常都係10k,跑速則睇個日心情,完全係free style 模式。

至於什麼變速跑的玩意兒,也許練返咁上下耐力時才會做做吧。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

sit up 減唔到肚腩,但可練肌肉,要keep住,我建議你一星期可做一次長課,死跑唔會跑得快,要有不同的訓練方法,詳細可睇之前post。

升級   25.79%

該用戶從未簽到

多謝各C兄既意見!
想問下"長課"應該有幾長呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 longing 於 2008-3-13 09:58 發表
多謝各C兄既意見!
想問下"長課"應該有幾長呢?

如樓上所說,長課的定義是因人而異的。
對我而言,17-22 km 已是長課,而目標是跑半馬。

升級   25.79%

該用戶從未簽到

謝謝C兄,我諗我o既長課係20K左右吧!
大家努力呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

長課通常係比賽距離嘅80%

升級   100%

該用戶從未簽到