香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新跑友一問 到底如何先系最佳瘦腿跑法

升級   40%

該用戶從未簽到

呢排喜歡上 跑步 ,
但發現 小腿 好似粗過以前,  我朋友同我講要瘦小腿,要用前腳掌跑,保持膝蓋彎曲, 長期繃緊肌肉 會減到。
我個體育老師 同我講要腳板著地慢慢滾前腳掌著力,甘樣先會減到,我試過好難做到呢個動作。

想問下各位跑友,點先系最佳瘦小腿大 腿 跑法,@@你地意見先系專業
+1 0
上一篇︰懷疑廣告下一篇︰想買o記 radar

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 djwangzi 於 2010-5-15 20:40 發表
呢排喜歡上 跑步 ,
但發現 小腿 好似粗過以前,  我朋友同我講要瘦小腿,要用前腳掌跑,保持膝蓋彎曲, 長期繃緊肌肉 會減到。
我個體育老師 同我講要腳板著地慢慢滾前腳掌著力,甘樣先會減到,我試過好難做到呢個 ...

係既咩?
不過我跑步都係用你體育老師講既方法~

升級   1.5%

該用戶從未簽到

如果你想操肌肉,你可以用前掌跑,但你是想減,唔是操大佢.....
要減便要整體咁減,唔可以話只減某一部份,因為只做某一組肌肉的操練,刺激其實同做gym冇分別,做gym你聽過愈做愈瘦未?

點跑其實好簡單,你唔著鞋會點跑? 咁跑是快定慢?

身體的設計會比你用前腳掌跑,屬於短跑,講求肌肉力量,短跑如100米的運動員,跑100米時便全程用前腳,咁短跑運動員的小腿粗唔粗?
又或者咁諗,長跑鞋是如何設計?

升級   89.6%

開心
  • 簽到天數: 12 天

any more information on this issue