香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

爆疫滅種牛 日宮崎和牛告急!(太過份喇!)

升級   95.6%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

【明報專訊】日本和牛主要產地之一的宮崎縣,上月起爆發口蹄疫,至今撲殺了8.2萬頭豬牛,當中包括49隻用作「打種」的種牛,現時全縣只剩下6頭名貴種牛,一旦牠們有任何「三長兩短」,獲譽為人間極品的宮崎牛可能在世上消失達10年...

我實在忍唔住喇! 雖然同跑步好無關係! 但我都要係度講下!
d 人只係識食食食, 食少餐靚牛肉會死架咩?! 基本上貴價牛肉同平價牛肉食落肚營養價值分別不大, 佢地分別只係在於入口那一刻的味道!
依家爆發口蹄病, 大家都只係膽心無得食靚牛肉, 而唔係著眼係牛既生命, 雖然我唔係素食主意者, 我都忍唔住口食肉, 但睇到呢d新聞我真係覺得呢個世界價值觀變晒!
+1 0
上一篇︰係香港邊度可以買到國產體育用品? (李寧、特步、361度、匹克、鴻星爾克、安踏等)下一篇︰跑步界聯署信

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我以為是黑客廣告
    第一時間入來.....
    入了來,就說2句

孔子的馬廄遭了火災。孔子退朝回家,問曰:「傷人乎」?未問是否傷馬。
    (論語 - 鄉黨第十 廄焚。子退朝,曰,傷人乎。不問馬。)

一般人關心的不是牛
    只有肉和$

Kin in Running

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2010-5-18 16:40 發表
    論語 - 鄉黨第十          
    廄焚。子退朝,曰,傷人乎。不問馬。

小弟讀書少, 請問堅堅呢句野點解?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

孔子的馬廄遭了火災。孔子退朝回家,問曰:「傷人乎」?未問是否傷馬。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 kito807 於 2010-5-18 16:14 發表

【明報專訊】日本和牛主要產地之一的宮崎縣,上月起爆發口蹄疫,至今撲殺了8.2萬頭豬牛,當中包括49隻用作「打種」的種牛,現時全縣只剩下6頭名貴種牛,一旦牠們有 ...

雖然我係日本嚟,唔好食我呀!!!!

升級   4.75%

該用戶從未簽到

畢竟牠們是用作食用的肉牛,著眼點是有所不同
    聽新聞,日本方面也擔心疫症會蔓延到全國,甚至傳染人類

升級   100%

該用戶從未簽到

所以我堅持食素~
    這個[世界不嬲既價值觀都係扭曲既

食肉,尤其是牛肉,牛肉是最唔環保既食物

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2010-5-19 08:50 發表
    所以我堅持食素~
    這個[世界不嬲既價值觀都係扭曲既

食肉,尤其是牛肉,牛肉是最唔環保既食物

唔明O......
    吃肉,又唔係吃膠袋....點唔環保 ?" />" />

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-5-19 10:10 發表

唔明O......
    吃肉,又唔係吃膠袋....點唔環保 ?" />" />  

轉貼香港純素食會既資料:
    http://www.ivu.org/hkvegan/hk/main.html

純素食的原因----環境保護

野生威脅生產肉食與乳品的工廠式畜牧業除須付巨大的浪費資源,亦產生大量糞便及胃氣的排泄物。性畜生產、屠宰導致水質污染,使海藻迅速反之,海洋生物缺氧,令魚類死亡。自性畜及其排泄物的氨、沼氣及一氧化二氮構成全球排放到大氣中去污染物質的部分不少。氨會助產酸雨,雨水落在地面時,地區的建築物、魚類、土壤及植物,尤其是森林,將受到嚴重的損害。而後兩者的氣体更與溫室效應有關,根據一些科學家,未來五十年內,將會使全球溫度升高攝三氏度,使南北極變暖而溶解,水平線因而上升,帶來災難性的後果。

熱帶雨林

是地球珍貴生態系的部分之一,為各种各樣動物及植物的生息地,最近成為環境運動的象徵,而其破壞反映全球的破壞。許多雨林被人故意破壞,面積約三分一之土地要作牧場用途;此外,還有迅速地使用桃花心木(紅木)等硬質木材。森林砍後,土壤會經過數年的緩緩地侵蝕含有有用養料的耕作層,這是把牛放牧過分的結果。森林砍時,並放出大量的二氧化碳,而導致溫室效應。其實,森林是吸收空氣中的二氧化碳,放出氧氣,幫助保護地球上的生命。

經濟意義

生產肉類比一般農作物還要貴。例如生畜,尤其是牛類,比農作物需要更多的水。世界上大部份的榖物是用來飼養生畜的,水及食物的需求是不會下降。為了補助這些肉類及奶品的工業及一切因吃肉類引致健康問題而要付出的費用,我們需要花費更多的金錢。

世界飢饉

一個令生態機惡化的因素,可以說是世界人口的迅速增長。雖然人口限制措施可能是必然解決辦法,現在15億人,即世界人口四分之一,營養不良、埃餓或生活極為貧困。美國所出產的榖物,有十分之八以上是用作飼養性畜,而且榖物轉化為動物蛋白質的效率不高,所以要養活一個吃肉者所需的榖物可以養活十個純素食者。拿一畝耕地來說,估計榖類作物的蛋白質比食用肉類的蛋白質多四倍,而種綠葉菜至多能生產多十四倍。

所以,在人道上,道德上,保護環境上,食素是最有效的方法,如果你唔忍唔到口,最少可以盡量唔食甘多牛肉

升級   0%

該用戶從未簽到

環境保護<-- 溫室效應同酸雨主要係工業造成,而非畜牧業。
    經濟意義<-- 人類文明的其中重要的環節係人類懂得轉木取火,把D生肉烤黎吃,刺激大腦.發展文明,e個先係經濟意義
    熱帶雨林<-- 吃肉係間接吃熱帶雨林,吃素係直接吃熱帶雨林。 
    世界飢饉<--主要係糧食分佈不均。而非糧食不足。

我唔係好想做"吃草男"....

升級   95.6%

該用戶從未簽到

雖然我係食肉動物, 但我好支持素食者, 希望有一日我都可以戒到口唔食肉啦, 但我諗無乜可能....

環境保護<-- 溫室效應同酸雨主要係工業造成,而非畜牧業。
    <<主要係工業, 但好多人都唔知畜牧業其實對環境都好大污染

經濟意義<-- 人類文明的其中重要的環節係人類懂得轉木取火,把D生肉烤黎吃,刺激大腦.發展文明,e個先係經濟意義
    << no comment

熱帶雨林<-- 吃肉係間接吃熱帶雨林,吃素係直接吃熱帶雨林。 
    << 簡單d 咁講啦, e.g. 你食一隻牛, 隻牛可能兩三歲時俾人劏左, 咁佢呢兩三年食ga植物, 一個人都可以食兩三年以上, 但呢兩三年ga植物俾隻牛食左變成牛肉之後, 一隻牛你可以食幾多餐呢?

世界飢饉<--主要係糧食分佈不均。而非糧食不足。
    << 用上面ga 解釋就解釋到食素可令食物倍增, 當然有助解決糧食問題