香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: TzeQQ_318

跑鞋問題!!! 唔該!!! (已解決)

升級   24.74%

該用戶從未簽到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-5-24 13:55 發表

我對都係idaten. 赤腳跑10k暫時都ok! 不過都覺得有d刮腳, 我諗跑長d就會"令"野!! 但以前有時腳板底都會起小小水泡.....

Idaten 我都怕怕地

升級   44.74%

該用戶從未簽到

師兄們,我都想買返對跑鞋
我個目標主要係要黎訓練,保護對腳
當然,係資金唔係咁充裕既情況下可能會用埋黎比賽

唔知師兄們有冇推介邊到買跑鞋比較好
好既意思係D sales唔會淨係識得對波鞋係最新返,最新款
我想係我講我既要求,佢會幫我搵到對適合我既跑鞋

題外話,比賽既時候我知道好多師兄師姐都唔著襪
但係練習既時候你地會唔會著襪呢?
如果著既話,會著厚襪都係薄襪呢?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

比賽時唔會著襪, 但係操練時會著
至於刮腳與否, 其實每個人都會唔同

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-5-24 22:24 發表
師兄們,我都想買返對跑鞋
我個目標主要係要黎訓練,保護對腳
當然,係資金唔係咁充裕既情況下可能會用埋黎比賽

唔知師兄們有冇推介邊到買跑鞋比較好
好既意思係D sales唔會淨係識得對波鞋係最新返,最新款
我 ...

已 PM

升級   14.33%

該用戶從未簽到

練習時最好就係著保護好D的鞋啦,最好係全CUSHION 或 AIR 啦。因為練習量大,如果著比賽鞋練,受傷機會大增。尤其你說自己是肥仔,練習跑步時唔著保護好少少的鞋跑,長久下來個膝蓋會有問題。一到比賽前幾日先著比賽鞋適應下,就無問題。

以我的愚見,係香港500蚊 買唔到好的比賽鞋。不如試下上網BID。

其實乜牌子都無所謂,最重要啱你隻腳,New Balanxx 扁平足鞋墊買。http://www.nbwebexpress.com.hk/apparel/accessories/insoles/

升級   79.33%

該用戶從未簽到

你對腳就是你的腳/膝關節的最佳保護,小弟正苦練中-轉用前腳掌跑。

升級   14.33%

該用戶從未簽到

三水 c hing ,小弟愚見,長用前腳掌跑好似對個膝關節唔係咁好。

升級   79.33%

該用戶從未簽到

用前腳掌跑才保護到對膝關節喔。正用自己來試

升級   24.74%

該用戶從未簽到

三水C hing,
用前掌唔系唔好
但系你一定要操到小腿好爆, 先用到前掌去跑
如果唔系, 好快會打柴-3-

另外, cb Ching
我就系想買隊比賽用既...
系NB見到都有幾款好正, for 寬腳人, 又輕