香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

慶祝工聯會60週年暨奧運倒數60天長跑比賽

升級   41.05%

該用戶從未簽到

Gills兄,
早沾勿藥。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2008-6-9 15:58 發表 承讓  撞彩而矣我提議下次有同樣活動,事前最好約個明顯地方集合,因為賽前我今日找不到你們,可能人太多。白頭佬
恭喜白頭兄大發新威, 攞獎影相. 勁抽!

集合問題相信在跑衣完成後會有所改善

升級   58.95%

該用戶從未簽到

白頭佬,果然係白頭佬勁勁勁

升級   2.67%

該用戶從未簽到

今日工聯會係馬鞍山舉行迎接奧運長跑,真係一肚氣。
話說今次係 Harley 幫我地報名同攞號碼布,佢話報名手續麻煩多多,攞號碼布個日仲亂,其中係亞雪報左名,有收據,但係攞號碼布個日,工作人員話報名的名單無左亞雪,Harley 幾經爭取,負責人答應跟進,所以要隔一日才派亞雪號碼布,奇怪係大會早期同中期都有同亞雪聯絡,而中期出D報名表仲加印上說明梁影雪全力支持,到出參賽名單時,竟然無左亞雪!
大會列明第一批係8時15分起步,但係大會控制時間唔好,佢地請左某局長、某議員、主席等等人發言,但係佢地係8時10分才開始,大會講一輪,之後輪到各嘉賓講一輪,係甘終於係差不多8時27分起步,我地企係度等起步時又曬又熱,大家一齊喝倒彩。
比賽尾段有人係聽濤雅苑轉角位暈倒在地上,而旁邊有2名工作人員,佢地無係轉角位前擋住,所以令到後來的跑友轉角前完全唔知轉角另一邊有人暈倒阻礙路面,所以一轉角才發現,有D人要急促閃開,有D人避唔切,係暈倒個人上面跨過。
頒獎仲衰,當成績公佈貼在告示板上,蓮姐發覺唔見左自己個名,計計時間應該是季軍,於是立即向大上訴,大會話即刻 Check,過多5分鐘再去追,又話要等多15分鐘,當15分鐘過左,大會司儀公佈得獎名單,又無蓮姐個名,蓮姐立即向負責人抗議,但回覆話:得喇,我地 check 緊。
過左一陣,司儀話開始頒蓮姐個組D獎,我立即大聲話俾司儀知,呢組有人上訴,唔應該而家頒獎,個司儀無理我,開始頒第5名,我再大聲呼喝個司儀,呢組第3名上訴緊,我係20分鐘前已經上訴緊,你唔可以頒獎,佢窒左成10秒望住我,而全場D人、工作人員、嘉賓、記者都望住我,不過呢位四眼仔無詢問或請教身邊的人如何處理,反而我行我素,唔理有人上訴緊,繼續頒獎,跟住大會其他人行埋來叫開我詢問何事,我話係成半個鐘頭前已經提出上訴,而家你地又唔理仲繼續頒獎,仲做法唔得,而家頒完獎點可以返轉頭,點解知道有人正在上訴緊仍然頒獎?
原來外面D工作人員唔知入面工作人員正處理緊上訴,入面D人又無通知外面D人,個位工作人員立即跑入裁判室查詢,才知道入面D人正處理緊我地上訴,我發炮:初時你地唔知唔緊要,但係頭先係頒獎前,我都大聲話俾四眼仔知,個時佢剛剛頒第5名,佢應該立即停止,將第5名D獎品唔頒住,查清楚件事,為何佢仍獨斷獨行唔聽人講,而家D獎頒晒,人都走埋,你話而家點算?
後來到終點處 Check 電腦,結果一如所料,蓮姐得季軍,我就行去頒獎區,用如嚴厲同不友善的語氣,好大聲同指住司儀個四眼仔,指摘佢之前唔聽人講,叫左你唔好頒獎,我地上訴緊,你又唔理,而家 check 到我地係第3名,你話而家點算?
當時真係無名火起3千丈,蓮姐個獎係好辛苦同埋D汗水換返來,事件初期有人疏忽無通知你,但你頒獎係最後一刻,錯左就無得返轉頭,身為頒獎司儀,當有人講出正上訴緊,應該停一停,詢問下負責人如何處理,佢又唔問人又唔理人,自已一個錯誤的決定,而家連累大會多人向我同蓮姐道歉,承諾日後補送返個獎俾蓮姐,又連累大會去專登去做多一個獎座俾蓮姐,仲要連累大會派專人送個獎俾蓮姐。
年青人辦事總不聽旁人意見,試想下,如果當時佢肯暫停頒獎去查清楚件事,事情就好易解決,但係唔肯停,而家就連累好多人要做多好多野幫佢補鑊,又麻煩好多人,就是來填補佢一個人錯誤的決定。佢應變能力簡直係零分!做事一成不變,碌木一樣,唔識用個腦去思考。唔識做,又唔問人,仲要懶叻繼續去做,而家收唔到場。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 124# 的帖子

嘩!齋睇文章都一肚氣,完全明白你當時的感受!這位四眼年青人真係要好好檢討一下。

升級   0%

該用戶從未簽到

如果...揾間搞開比賽嘅團體幫手, 揾多幾部對講機, 揾個水站擺正在運動場, 揾多些人手派所謂的記念品...可能無咁亂, 無咁嬲.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   44.2%

該用戶從未簽到

今日真係好熱好曬呀! 我跑左3K 已經好辛苦...
睇見身邊D跑手一個又一個甘收腳,攪到我都好想停!
只好低頭龜速跑,好辛苦橕到入運動場,到尾段已經冇力"爆" LU。
到終點約 51 MINS 左右啦!

我都覺得大會安排有問題:
1. 放行李: 貼D號碼紙係欄杆,D跑手行埋去都遮晒啦? 有咩用 ?  最尾問D工作人員又話唔駛跟號碼放野............
2. 派水、蕉、証書安排: 跑完仲要烈日當空,排超超超.....長龍才拿到野。 我都有D擔心自己暈低。

另外,件tee 好大件呀! 我呢d 5呎多dd既女士,拿左S 碼都著左好似冇著跑褲甘!

P.S. GILL 兄,早日康復!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ram 於 2008-6-9 13:10 發表
    當時得悉Gills兄有事,真係非常擔心
    幸好在ICU見到他時已經清醒~

希望Gills兄身體沒有大問題,
    醫生幫他檢查清楚,
    早日出院!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 00:17 發表

希望Gills兄身體沒有大問題,
    醫生幫他檢查清楚,
    早日出院!

Gills兄已冇大礙,我明天會去探距…各位心意Gills兄會知道。

升級   0%

該用戶從未簽到

祝 Gill 兄 早日康復!

升級   0%

該用戶從未簽到

勞煩Alan兄代長跑網兄弟向他問安
    祝Gills快些康復過來

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   52.33%

該用戶從未簽到

希望Gills兄早日康復!

升級   81%

該用戶從未簽到

尋日比賽實在辛苦,希望Gills兄早日康復,健康要緊!

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

祝 Gill 兄早日康復,狀態回勇 !

由天氣漸熱,各 C Hing & C Tse 們要多注意健康

升級   49.6%

該用戶從未簽到

昨天Gills兄中暑入院,大家都感到擔憂與掛心,在此祝願Gills兄早日康復。
    從這事中,可以看到我們真正發揮了長跑網的互助精神,由Gills兄暈倒開始,Leefs兄陪伴入院,並通知Kenneth兄作為聯絡各師兄的橋樑,慢子兄、Kenneth兄跟著趕往醫院。其他師兄、師姐知道消息後,立即替Gills兄尋找並設法聯絡到其家人,並取回行李前往醫院探望,大家緊急應變,互相關心幫助,實在令人感動。而且實實在在感覺到自己不再孤單,希望這種精神不單只要持續下去,更要將之發揚光大。

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

昨天Gills兄中暑入院,大家都感到擔憂與掛心,在此祝願Gills兄早日康復。
    從這事中,可以看到我們真正發揮了長跑網的互助精神,由Gills兄暈倒開始,Leefs兄陪伴入院,並通知Kenneth兄作為聯絡各師兄的橋樑,慢子兄、Kenneth兄跟著趕往醫院。其他師兄、師姐知道消息後,立即替Gills兄尋找並設法聯絡到其家人,並取回行李前往醫院探望,大家緊急應變,互相關心幫助,實在令人感動。而且實實在在感覺到自己不再孤單,希望這種精神不單只要持續下去,更要將之發揚光大。

Really impressive co-operation btw runners!  Thx very much!