香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

右腳伸直或收縮膝頭發出百百聲

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

各位師兄師姐:

大家好,小弟在兩個月前跑步時拉傷了右腳膝蓋後面的韌帶,睇過醫生康復後.又再練跑.跑完後發覺右腳伸直或收縮膝頭發出百百聲!
    想問下大家有無哩種情況?應該點算好?
    請賜教!
    謝謝!
    +1 0
    上一篇︰2010.05.30 網友約跑 > 晨經大風坳 <2>下一篇︰東營馬拉松相片 by allanccl

升級   7.45%

該用戶從未簽到

micro,
    伸縮時有冇不適或疼痛的感覺?有就睇醫生,冇就可放心,應該是膝關節囊受損。我有這情況已N年了。

升級   100%

奮鬥

無疼痛,就係有啪啪聲,原嚟你都有哩種狀況.多謝ching嘅意見!

升級   100%

該用戶從未簽到

MiKe兄:

看來你和我都做不了特警或者賊
    郁親就係人都知

我和你一樣,膝蓋和腳踝都會響.
    問過醫生,如果不痛可以不理.
    但係老左唔知會點!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

wong siufu,我啪啪響好多年,希望大家老左都ok。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Mike_Li 於 2010-5-26 12:15 發表
    wong siufu,我啪啪響好多年,希望大家老左都ok。

我兩個膝頭都係響咗好多年,希望大家老左都ok X 3

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-5-26 15:23 發表
    我兩個膝頭都係響咗好多年,希望大家老左都ok X 3

吃了葡萄糖胺差不多四個月(兩樽),個d響聲有改善
    不知跟葡萄糖胺有沒有關係.

升級   100%

奮鬥

唔知邊隻葡萄糖胺會較好呢?

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-5-26 16:31 發表

吃了葡萄糖胺差不多四個月(兩樽),個d響聲有改善
    不知跟葡萄糖胺有沒有關係.

ching們膝蓋有響聲而多數在做一些接合動作時才有, 以小弟見解為曾經有過傷患如拗傷, 拉傷之後有過腫脹...雖然消腫痊癒後一般都有一些後遺症而是永久性的...就是骨骼之間的軟組織和骨膜變薄, 一般企得久, 跑得久便會受壓發熱而會有酸痛/酸軟蹟象, 另外膝蓋是用來保護小腿與大腿骨接合動作.  傷患後有機會度致支撐膝蓋兩傍和上端肌肉鬆弛. 故有響聲多少為膝蓋接捉骨骼之聲響..
    一般骨膠原對軟組織/軟骨有保充效用...同時要令肌肉強化是為改善之方法.  如強化四頭肌, 用膠布適當地拉起膝蓋來避免膝蓋直接接捉骨骼... 久而久之應該有點幫助.
    ching在跑步時不防tape o下膝蓋部位...看看有否改善!  祝長跑長有!!!!  stephen

升級   100%

鬱悶

原帖由 syhyau 於 2010-5-26 17:14 發表

ching們膝蓋有響聲而多數在做一些接合動作時才有, 以小弟見解為曾經有過傷患如拗傷, 拉傷之後有過腫脹...雖然消腫痊癒後一般都有一些後遺症而是永久性的...就是骨骼之間的軟組織和骨膜變薄, 一般企得久, 跑得久便 ...

Stephen 師兄,可否詳細些指導如何用膠布適當地拉起膝蓋來避免膝蓋直接接捉骨骼?
    膠布是何種膠布?在何處買? Thanks !

升級   100%

該用戶從未簽到

Stephen 師兄:

係咪指呢d膠布?
    ”肌內效貼布 Kinesio Taping”
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-5-27 11:10 發表

Stephen 師兄,可否詳細些指導如何用膠布適當地拉起膝蓋來避免膝蓋直接接捉骨骼?
    膠布是何種膠布?在何處買? Thanks !

RunRunching, 膠布一般在葯店有售但o吾係o甘黏貼,先要知道有否敏感, o吾洗跑步可以試o下用....亦可在攀山用品公司買(價錢約$30-45左右)...
    用法一般為三角重疊法, 一般膝蓋是活動性骨骼組織而覆蓋小腿與大腿間作保護以及緩衝小腿興大腿直接受壓...活動向性為上下而不能左右轉移或轉動...先用tape在膝蓋中央底部斜斜兩邊向上貼上, 角度為30度適可, 目的要將膝蓋稍為上移而固定, 如是者覆蓋三層, 一層比一層上移少許要以舒服而帶緊為標準, 避免過份緊而影響接合...之後再在頂端橫向貼下重複三層以將大腿四頭肌拉上便可.
    此可避免當行/跑步時以減輕膝蓋不其然下垂和受壓..但需要強化四頭肌來支援...行山不失為一個好方法但都是果句, 適度吧...一步一步來...康復了大把時間...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 syhyau 於 2010-5-27 12:33 發表
    RunRunching, 膠布一般在葯店有售但o吾係o甘黏貼,先要知道有否敏感, o吾洗跑步可以試o下用....亦可在攀山用品公司買(價錢約$30-45左右)...
    用法一般為三角重疊法, 一般膝蓋是活動性骨骼組織而覆蓋小腿與大腿間作 ...

Stephen 師兄:
    有冇圖片可以look look呢?事關都唔係幾明個貼法

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-5-27 12:45 發表

Stephen 師兄:
    有冇圖片可以look look呢?事關都唔係幾明個貼法

對不起...無pic...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 syhyau 於 2010-5-27 12:50 發表
    對不起...無pic...

沒關係,多謝你的補充才真

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-5-27 14:04 發表

沒關係,多謝你的補充才真

不用客氣, 外面有一些護膝腳帶, 作用大同小異..不防試試但問題是比較扼到膝蓋背部..有機會影響關節...tape較為安全性高...

升級   100%

鬱悶

唔該哂Stephen ching, 謢膝腳帶我一直有用,但真係如你說只能將關節扼緊,作用不大,
    我其實都是不太明白你所說的貼法,如果唔介意教吓我,ching係唔係逢星期三晚跑TKO架?
    我買膠貼入TKO,請你教我點貼法,好嗎?謝謝!

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-5-27 14:36 發表
    唔該哂Stephen ching, 謢膝腳帶我一直有用,但真係如你說只能將關節扼緊,作用不大,
    我其實都是不太明白你所說的貼法,如果唔介意教吓我,ching係唔係逢星期三晚跑TKO架?
    我買膠貼入TKO,請你教我點貼法, ...

是的, 你來..我幫你貼...但你自用好了...你明我意思吧! 自己帶tape..

升級   100%

鬱悶

原帖由 syhyau 於 2010-5-27 15:16 發表

是的, 你來..我幫你貼...但你自用好了...你明我意思吧! 自己帶tape..

多謝Stephen兄,咁我下個星期三入TKO麻煩你了!

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-5-27 16:06 發表

多謝Stephen兄,咁我下個星期三入TKO麻煩你了!

好, o甘你同校長報名o拉, 等佢熱烈歡迎你...