香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ?micro
打印 上一主題 下一主題

右腳伸直或收縮膝頭發出百百聲

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-5-27 11:58 發表
    Stephen 師兄:

係咪指呢d膠布?
    ”肌內效貼布 Kinesio Taping”
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=8780&extra=page%3D1

其實保健膠布只要乎合某基本條件...
    1) natual - 即不會易敏感
    2) 富足夠黏性和少許彈性
    3) 透氣度

一般物理治療用都有自己一款tape但大部份都要訂...(因比較平).  如自己用便可去户外用品公司都有得買...一卷可以用好耐...
    711MF 該用戶已被刪除

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2010-5-27 17:11 發表

其實保健膠布只要乎合某基本條件...
    1) natual - 即不會易敏感
    2) 富足夠黏性和少許彈性
    3) 透氣度

一般物理治療用都有自己一款tape但大部份都要訂...(因比較平).  如自己用便可去户外用品公司都有得 ...

補充一句....發覺關節/膝蓋/腳踝有舊患而想繼續運動如跑步, 應習慣運動後敷冰在患處... 目的為盡快冰止那部位繼續發熱和腫脹...拉根程序不可缺少...

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-6-8 11:00 發表
    我對膝頭D百百聲越呢越犀利..
    而家坐底幾秒起身都百百聲...
    行路都感覺到菠蘿蓋搖搖晃晃咁...

711ching, 你是否剛比完賽後耗力後令肌肉拉緊致膝蓋底部磨擦發響? 一般股二頭肌(大比底部)和外內股肌會向內拉扯而令近骨骼之肌腱未能鬆弛, 故膝蓋會出現脫位現象而骨骼磨擦明顯.  ching試o下一段時間長期冰敷以膝蓋底部和四頭肌兩旁之內外股肌看看有無舒緩些....

***此現象多數發生有過傷患之情況...

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-6-8 11:49 發表

多謝  Stephen 兄.
    我膝頭本身是長期性痛的..平時上落樓梯都痛...
    只不過而家d百百聲犀利左....

作為運動員和經常練習, 創傷和勞損真難避免...
    小弟曾踏單車撞傷膝蓋筋腱, 足足三個多月才有好轉..開始時更不能屈膝, 之後才慢慢治療回復...
    起初亦有膝蓋拍拍聲響, 後來強化四頭肌對此情況有明顯改善, 現在無此情況發生....

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-6-8 12:21 發表

我跑步前都試過痛到行唔到.而家返易好d啦..
    可能我本身四頭肌弱啦..而家都開始有練下.希望會好d啦..

ching可能練習得太多太甘了, 沒有真正給它休養...有傷真要休息至完全康復...遺留一兩成隱傷是很致命的...祝長跑長友

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-6-8 11:49 發表

多謝  Stephen 兄.
    我膝頭本身是長期性痛的..平時上落樓梯都痛...
    只不過而家d百百聲犀利左....

ching, 作為治療或舒緩可以試o下先按摩膝蓋四周和股內外肌即膝蓋對上兩旁肌肉, 膝蓋是可向上稍稍拉,按鬆後用膠布固定膝蓋位置, 日常再做多點蹲坐強化四頭, 此舉用四頭肌拉力維持膝蓋還原較上位置, 避免因膝蓋鬆弛而讓大腿骨關節容易與小腿骨關節過份磨擦.  此需要較長時間去改善...ching不防試o下...
    ***但軟組織傷了, 好了70%已叫做痊癒了...

升級   100%

該用戶從未簽到

Stephen 兄:

請問一下,足踝經常百百聲,可以怎樣做?
    用過護踭,好少少而已,但包住只腳好唔舒服.

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-8 14:33 發表
    Stephen 兄:

請問一下,足踝經常百百聲,可以怎樣做?
    用過護踭,好少少而已,但包住只腳好唔舒服.

ching, 我相信你說的是腳面(外踝/內踝之間)之關節位嗎?
    經常性嗎? 或當米腳尖時才有? 痛嗎?
    我都有啊...反而多點活動好...增加柔軟度...避免拗柴...

升級   100%

該用戶從未簽到

Stephen 兄:

百百聲應係腳眼(腳面與腳眼之間).
    是經常性,一走路就響,大概十步有5�6步會響.
    走多了便有腫及痛的感覺

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-8 15:38 發表
    Stephen 兄:

百百聲應係腳眼(腳面與腳眼之間).
    是經常性,一走路就響,大概十步有5�6步會響.
    走多了便有腫及痛的感覺

ching, 此情況看看物理治療好do咼...我不是這方面專長...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-6-8 16:05 發表
    呢果位置我都係喎....幾十年啦.不過唔痛
    基本上行或走每一步都會響...跑步就當節奏跑囉....

Ching,

難道你細細個就...
    講笑,勿怪.

唉,同是天涯...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2010-6-8 15:54 發表

ching, 此情況看看物理治療好do咼...我不是這方面專長...

謝謝.
    唉,週身都係傷痛...