香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: ?micro
打印 上一主題 下一主題

右腳伸直或收縮膝頭發出百百聲

711MF 該用戶已被刪除

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-6-8 14:27 發表

多謝  Stephen 兄.

其實真係有好多跑友有類似問題...

據統計真係因跑步而有膝蓋或腰或膌間盤傷患有超過40%...女性更佔當中70%(以患者計)
主因很多, 明顯是生活習慣改變例如穿鞋(高跟鞋由甚), 對腳過份保護(很少赤腳步行)以練習平衡, 扁平足人士增多, 步姿/跑姿問題...全都是現今都市足部創傷成因...全因我們太幸福了...

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-6-8 16:05 發表

呢果位置我都係喎....幾十年啦.不過唔痛
基本上行或走每一步都會響...跑步就當節奏跑囉....

無辦法...年紀大....機能一定有損耗, 此處有聲響為軟組織長期受壓和有拗過柴(多次)所做成...我都曾經拗到變成現在一拗便可以立即卸力了...無腫無痛算興幸...

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-6-8 11:49 發表

多謝  Stephen 兄.
我膝頭本身是長期性痛的..平時上落樓梯都痛...
只不過而家d百百聲犀利左....

711ching, 你試o下長期用tape將膝蓋位置拉上固定一段時間, 當固定後讓大腿肌肉(四頭肌)鬆弛, 約一星期不跑只輕jog.  反覆觀察膝蓋位置, 感覺有否些舒緩感覺, 之後如要再跑要tape o左才跑...但暫時提意不要練強度了...

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-6-9 14:40 發表

Stephen 兄.
我好似明又有d唔明....月尾我會入tko.到時再教教我啦..

不用客氣, 我可以pm你我的手電...你可以打我手機.

升級   31.95%

該用戶從未簽到

我都收到...謝謝