香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑跑下卑狼狗追住黎咬點搞

升級   20%

該用戶從未簽到

話說琴晚同個fd跑步,
我跑得快佢少少,
咁我就係佢前面跑緊啦,
突然間聽到後面有狗吠聲,
咁我就向後望啦,
居然見到我個fd卑2隻狼狗追緊,(果時我同我個fd隔5,6米左右)
一路追一路吠,
有隻仲追到我個fd腳邊,
我個fd就大聲叫我走,
咁我就一路跑一路向後望下我個fd點,
佢就係加速狂爆,好快就跑到我隔離,
果時2隻狗仲係後面同我地保持1米距離左右追緊,
我地見到前面有馬路著左綠燈,
就爆埋過去,
之後果2隻狗就停左係度狂吠無追黎,
我地驚會再追黎,於是就向前跑多陣先,
過左3分鐘先返去睇下有無再追黎..

事後問返我個fd做乜卑2隻狗追,
佢話果2隻應該係流浪狗黎,
可能係入左佢地既領土,
所以就追我地,
成件事就係我個fd跑跑下見到有2隻狼狗係泊車場閘口走左出黎,
我個fd開頭都無點理,
點知過左1,2秒,2隻狗就衝向我個fd度,
於是我個fd就加速,
不過隻狗好快,我個fd話差d就咬到佢隻腳...

好彩跑左200米左右就走甩,唔係真係唔知點算= =
有無C hing,C tse有類似既經歷呢?
如果你遇到咁既情況,你會點做?
+1 0
上一篇︰新鞋...正啊^^下一篇︰仲有3日"老虎"8折....

升級   20.25%

該用戶從未簽到

運路走啦 Dog Dog 真係唔野得

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

其實狗的膽子不大
    只要你不要怕,嚇番佢地就得。當然可免則免

升級   4.4%

該用戶從未簽到

你下次話 , 我奉我主耶穌基督的名來驅趕你

升級   0%

該用戶從未簽到

琴日有老鼠咬人.. 所以小心d啦. 狗都... 好危險

升級   92.85%

該用戶從未簽到

The more you run away, the more they chase after you, that is their instinct.  Next time try to stand still with no eyes contact, they sniff you a little and eventually walk away.

升級   51.05%

該用戶從未簽到

一樣米養百樣人,狗都冇分別,娃娃狗貴婦狗得意狗狗任你聞,
    撞正癲狗野狗當唔好彩,驚就輸實,唯有執定舊石頭求神保祐。

升級   0%

該用戶從未簽到

如果佢真係想咬落嚟...我諗要一拳打落佢鼻到...聽聞佢地係會彈開的...

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

升級   4.4%

該用戶從未簽到

一腳西埋去-.-

升級   61.85%

該用戶從未簽到

我都有d經驗, 就係我厶前揸電單車係新界d路行走, 成日都有d狗無la la追出嚟, 通常你停低架車, 佢地就唔感再追嚟, 走番入自己地頭. 同樣道理, 如果跑跑吓, 比狗追的話, 一係你就爆贏佢(如果有信心的話), 一係就立即停低, 佢一定唔感衝過嚟咬你, 但係你要鎮定d.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我跑步有時都會遇著呢d傻狗亂追亂吠. 尤其經過貨櫃場或鄉村地方, 果度d狗特別惡. 如果佢地得個吠, 我通常唔望佢, 唔同佢有眼神接觸. 通常跑過佢地地頭, 佢地就停吠gala! 不過如果佢地有追我的動作, 我會突然 (記住要突然) 轉身停下同時大大聲大喝"喂"或者"嘩", 由於黎得突然, 佢地通常都會比你嚇倒, 唔敢再追. 呢招99%有效!!

不過試過一次, 响粉錦公路, 近打石湖d廢車場,  我跑梗步時, 突然有隻狼狗由廢車場條門"lah"度標出黎追我, 當時我已經跑了23-4km, 都冇乜力, 用我所講果招都喝唔住, 於是用100m短跑速度走人, 不過佢繼續追, 好彩對頭有架車响"on"嚇住佢, 否則我都打硬瘋狗症針.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-5-28 11:20 發表

我驚佢一口接住我拳頭喎!

話說上年年尾小弟要去屋企附近的停車場等人,
    點知一入到去就有2隻中等身形o既狗係咁對住小弟吠...有隻仲走埋嚟...
    小弟冇理佢,由得佢係我腳邊吠,心諗佢地應該只係得把口,唔會咬掛...

點知佢真係一口咬埋嚟我腳度,當時小弟真係頂唔住,要一巴星過去嗰時...
    隻狗就俾我嚇咗一嚇彈開咗,停車場主人亦聞聲而至,鎖返2隻嘢。

結果小弟算好彩...只係甩少少皮...冇出血...

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 賓仔 於 2010-5-28 12:55 發表
    一腳西埋去-.-

我都會咁做.........

升級   61.85%

該用戶從未簽到

原帖由 喪Ken 於 2010-5-28 15:53 發表

話說上年年尾小弟要去屋企附近的停車場等人,
    點知一入到去就有2隻中等身形o既狗係咁對住小弟吠...有隻仲走埋嚟...
    小弟冇理佢,由得佢係我腳邊吠,心諗佢地應該只係得把口,唔會咬掛...

點知佢真係一 ...
    就感樣算數???????

升級   11.05%

該用戶從未簽到

其實d狗90%都係靠嚇, 佢係要追你咬,你都無乜可能快得過佢 (狗仔除外), 而且狗的天性係鐘意追d跑緊的.....

我自己通常會放慢,留意住佢地, 慢慢行開, 好彩從未試過要同佢地搏命

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 dicksonyk 於 2010-5-28 16:01 發表
    就感樣算數???????

小弟當時真係算咗數...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-5-27 21:22 發表
    運路走啦 Dog Dog 真係唔野得

阿yen你d陰影好似仲未散播..

跟據我係皇上身上學返黎既皇學武功招數,

遇到d狗,應該擺出好神威既姿勢,再大喝返d狗,咁d狗多數會頭搖又尾擺咁掉頭走

升級   68.8%

該用戶從未簽到

講開比狗追
    以前中一新仔返暑假英文班,放學行新路,唔為意有四五隻狗訓係公園度,就傻傻地行入去,點知其中一隻企起身,吠兩聲就衝過尼,我當時即拎轉身跑,當時距離約五米度,隻狗追左我成二十米就冇追到。
    又一次夜晚跑過彩雲村對面個開山地盤出口,又係有堆狗做相同行為,衝向鐵閘,當時落緊斜,又爆落斜,好彩冇追到。
    又一次行晨運徑,我知個山都有狗因為有地盤同夜晚成日叫,點知差唔多行完,又見成二十隻狗,有行有訓,又係有隻叫,當時我冇跑,拎轉身走。
    最近上跑飛鵝山,經觀音村往沙田,條村間間屋前個花園都係狗,D狗企起有護欄咁高,我跑過就行近叫,第二次跑,入村行,D狗有動作但冇叫。
    所以如果肯定D狗係流浪狗,可以通知該區民政處轉介漁護處捉狗。