香港長跑網  - 長跑長友

樓主: pkscl
打印 上一主題 下一主題

跑跑下卑狼狗追住黎咬點搞

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-30 00:20 發表

昨日買的驅狗器,今日行山試左,效果非常滿意,在筆架山往城門水塘途中,有一群約4-5隻狼狗款的巨型流浪狗在路旁注視著及不懷好意的向著我們,我立即拿出驅狗器一按,牠們立即奔逃,好有效,保護到我們。
跟住行經城門水塘,d馬騮好多好多,圍住我們想取食,令到我們好驚受襲,我立即拿出驅狗器一按,牠們立即鳥獸散,係有兩隻好大隻既唔驚,可能撞聾。其餘都好有效,值得推薦,以後跑步唔洗驚被狗追或咬了!

原來依家有啲咁先進ge 裝備, 真係眼界大開,
但係唔知效果係點??

以前我係用土法, 若果知道有狗、馬騮經常出沒,
會執定十幾粒石仔, 遠距離掟過去, 佢地會好驚,
因為唔知係咩嘢嚟, 會立即彈開, 通常十次有九次都得ge,
就算掟晒十幾粒石仔, 只要作狀舉手掟, 都嚇到下ge !

若果唔得, 就要番轉頭走人, 通常佢地唔會追上嚟,
因為知道你手上有武器, 吠兩聲就算!

升級   0%

該用戶從未簽到

以昨日試用,用於野狗就非常非常有效,用於馬騮,一千隻裡便有兩隻失效,可能原因係佢撞聾。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

其實部機大唔大部?
跑步時便唔便於攜帶?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-30 22:30 發表
以昨日試用,用於野狗就非常非常有效,用於馬騮,一千隻裡便有兩隻失效,可能原因係佢撞聾

咁你都知...俾你笑死
佢原理可能用高音頻驅趕...你試下用來驅蚊...某一頻率可能都得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2010-5-31 17:30 發表
其實部機大唔大部?
跑步時便唔便於攜帶?

部機既屣屎約23cm(5")X4cm(1.5")X2.5cm(1")
好似支電筒咁,幾方便攜帶,不過應該唔防水,落雨記住套膠袋(其實落雨應該唔洗用,d流浪狗同馬騮都唔會出黎搞搞震架啦!)。
前日行山有時跑下,大部份時間都拿在手中,好輕便,小弟覺得便於攜帶。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-5-28 17:02 發表

比我早就報警,點知隻狗有冇病...

冰有咁多狗有病呀
了解多一點...樣樣都可避免...
任何動物...包括人、魚、狗..所有背脊向天既動物..都有領土心、領域心...
只係喪ken入左狗領土範圍
狗先以吠來拒趕...無效..又見喪ken善良..咪出來兇、攻擊佢囉...

同一情況...一是離開..避眼神接觸...一是兇佢令他離開...
人、狗都是群體動物..如果對方眾多...咪離開囉...相反就兇佢啦...
兩樣都是方法...兩樣都可行...

當然...如果狗主人有刻意教狗攻擊行為就另計...狗會打到致死也不離開...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-5-31 23:03 發表

咁你都知...俾你笑死
佢原理可能用高音頻驅趕...你試下用來驅蚊...某一頻率可能都得

Parco爸,唔係淨係小弟咁話架,果隻馬騮真係完全無反應,其他的馬騮已經彈開晒,佢就....唉! 最後我地其中一員的甜筒都被佢搶走埋,輸左一場添。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-31 23:17 發表

Parco爸,唔係淨係小弟咁話架,果隻馬騮真係完全無反應,其他的馬騮已經彈開晒,佢就....唉! 最後我地其中一員的甜筒都被佢搶走埋,輸左一場添。

亮哥...下回等我來....馴獸師....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-5-31 23:19 發表

亮哥...下回等我來....馴獸師....

有狗狗就緊係等閣下這個專家來處理,唔通馬騮都掂?

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2010-5-30 10:47 發表

係鴨X街157號地下,而家減左價,以前賣HK$99,現在標明HK$75。

要去買個傍身!唔該哂亮哥!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-6-1 11:00 發表

要去買個傍身!唔該哂亮哥!

今早跑去大浪灣時用過,好掂喎! 最惡果隻狗本來衝向小弟及狂吠,小弟一按,佢都仲吠緊未停得口,但係立即企定,另一隻就唔敢埋離,佢個主人見到小弟手拿類似電筒唔知係乜野既物體,立即出離捉番住兩隻狗。
    到回程時,又見這三隻狗(兩狗+主人),只見主人攬著一隻,另一隻無手攬,他喝停另一隻,咁小弟無機會試添(既然佢肯控制d狗,小弟當然不會再用這東西啦)。
    跑到龍躍徑,有隻好大隻有綁狗帶但無人拖住既狗,向小弟衝上離,無吠,但一驚之下,又按了一下制,真神奇,果隻野立即煞迫力,停左響度打左個冷震,有個印妹追到離拖番住佢,小弟可以繼續跑了。
    而家跑山有了這個驅狗器,安全、安心好多啦!

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 allanccl 於 2010-6-1 15:29 發表

今早跑去大浪灣時用過,好掂喎! 最惡果隻狗本來衝向小弟及狂吠,小弟一按,佢都仲吠緊未停得口,但係立即企定,另一隻就唔敢埋離,佢個主人見到小弟手拿類似電筒唔知係乜野既物體,立即出離捉番住兩隻狗。
    到回程 ...

咁堅??
    小弟陣間出鴨記
    可唔可以講係邊度買到???  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-6-1 15:44 發表

咁堅??
    小弟陣間出鴨記
    可唔可以講係邊度買到???  " />" />

請收PM,睇張相就知邊間舖。

升級   68.8%

該用戶從未簽到

我又有機會破財啦
    幾年前買個所謂驅蚊機,可發出人可聽的滋滋聲,無論大細強度都比蚊咬
    照道理人聽唔到聲果可先有效

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-5-31 23:15 發表

冰有咁多狗有病呀
    了解多一點...樣樣都可避免...
    任何動物...包括人、魚、狗..所有背脊向天既動物..都有領土心、領域心...
    只係喪ken入左狗領土範圍
    狗先以吠來拒趕...無效..又見喪ken善良..咪出來兇、攻擊佢 ...

小弟專登改咗個咁惡既名...
    俾你咁講一講,小弟以後點出嚟行...

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2010-6-1 15:54 發表

唔該亮哥PM埋俾我啦!

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-6-1 15:54 發表

麻煩PM埋怕狗既小弟
    唔該晒

升級   0%

該用戶從未簽到

o下! 乜咁多師兄/姐都有狗追的煩惱?
    不如團購,壓下佢價啦!
    一個似電筒既物體,至多值$50(有用果時),想團購既人工智能加名:
    1.
    2.
    3.
    4.

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-28 20:52 發表 runrun姐的遭遇,小弟每朝都遇到,響跑去大浪灣的途中,一定見到呢個變態狗主,小弟好幾次都受驚差點扭傷腳,真係忍無可忍,所以....今日去了鴨寮街,買了一個驅狗器,唔知work唔work,點都要試下。因為這狗主太可 ...
    不如買個大聲公、重有校!防狼器都得!$20, 山賊都得,不過就好大聲

你大聲過隻狗,佢一定怕咗你!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2010-6-1 23:12 發表

不如買個大聲公、重有校!防狼器都得!

你大聲過隻狗,佢一定怕咗你!

拎住咁大個大聲公,仲跑唔跑得郁?
    防狼器?閣下試過未?下次小弟帶埋去,試下有無效。
    大聲過隻狗就得? 唔好呃我喎! 佢(隻狗's及主人)真係好惡,會咬人架! 唔好老點呀! 不如鬼影哥哥離同小弟跑下,惡過隻狗俾小弟睇,小弟會寫過服字給你。