香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大雄2009

大雄跑步抗衰老奮鬥史

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-31 21:47 發表
嘩! 閣下每次操山都好多波折喎,寫詳細d遲d可以出書啦! 嘻嘻!

遲d有機會跟你玩可能會順利少少!

升級   18.2%

該用戶從未簽到

嘩, 大雄哥, 開blog呀?!  恭喜哂喎 , 近排收咁多靚, 不如叫"大雄跑步收靚日誌"啦.

你跑得咁密, 又學人操山, 日日唔見左人 , 家陣仲開blog日寫夜寫唔同D債主溫書, 比靜儀知道係我踢你入會至攪成你咁就大煲啦 , 我近排見到佢都要兜路行先得啦.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2010-5-31 22:38 發表
嘩, 大雄哥, 開blog呀?!  恭喜哂喎 , 近排收咁多靚, 不如叫"大雄跑步收靚日誌"啦.hgjD115" />" />hj

你跑得咁密, 又學人操山, 日日唔見左人hgjD103" />" />hj , 家陣仲開blog日寫夜寫唔同D債主溫書, 比靜儀 ...

多謝晒wongc師姐,真係失禮囉,幾廿歲人先第一次學人哋開blog。我應該起post#1度特別鳴謝妳,冇咗妳就冇今日毒癮咁深既我,真係多得你唔少,有機會請受小弟一介!唔使驚靜儀伏妳,佢好快都會中埋毒,到時我驚佢成日約妳去私奔而唔同我私奔。  

我個債主已經練成自己溫黙書同考試既特異功能,次次都九十幾分,我同佢溫驚攪到佢低分咗!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2010-5-31 22:38 發表
嘩, 大雄哥, 開blog呀?!  恭喜哂喎 , 近排收咁多靚, 不如叫"大雄跑步收靚日誌"啦.hgjD115" />" />hj

你跑得咁密, 又學人操山, 日日唔見左人hgjD103" />" />hj , 家陣仲開blog日寫夜寫唔同D債主溫書, 比靜儀 ...

wongc傅,
咁耐唔浦頭, 係咪秘密練功呀? 原來大雄ching係妳派來既...唔怪得咁堅啦~

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-6-1 23:04 發表

wongc傅,
咁耐唔浦頭, 係咪秘密練功呀? 原來大雄ching係妳派來既...唔怪得咁堅啦~

恭喜哂大雄師兄開Blog. 長跑長友. 長寫長友.

唔使講得太多. 大雄師兄.. 我係你粉絲黎嫁.. 可唔可以幫我簽個名呀?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2010-6-2 11:27 發表

恭喜哂大雄師兄開Blog. 長跑長友. 長寫長友.

唔使講得太多. 大雄師兄.. 我係你粉絲黎嫁.. 可唔可以幫我簽個名呀?

通利大哥,有你同烏拉兄就掂晒喇,一定可以攪旺我喱個場,多謝兩位大哥!

我恨咗有粉絲搵我簽名好耐喇,你哋想簽起邊度?

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 大雄2009 於 2010-6-3 00:12 發表

通利大哥,有你同烏拉兄就掂晒喇,一定可以攪旺我喱個場,多謝兩位大哥!" />" />

我恨

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2010-6-3 17:22 發表
[quote]原帖由 大雄2009 於 2010-6-3 00:12 發表

登錄/註冊後可看大圖

通利大哥,有你同烏拉兄就掂晒喇,一定可以攪旺我喱個場,多謝兩位大哥!" />" />" />" />

我恨 ...

通利大哥,琴晚追到嘔泡都追唔到你,你先至係我偶像,下次要搵你簽名!

升級   100%

該用戶從未簽到

2/6/2010 (星期三) (tko運動場, 落住雨跑, 好爽, 操咗兩次山覺得對腳有力咗)
1.  2K             8:42
2.  2K             8:36
3.  200M        0:37
4.  200M        0:36
5.  200M        0:37
6.  200M        0:36
7.  200M        0:38
8.  200M        0:36  (博埋條老命都係跑包尾! )
total:5.2k

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-6-3 22:41 發表
2/6/2010 (星期三) (tko運動場, 落住雨跑, 好爽, 操咗兩次山覺得對腳有力咗)
1.  2K             8:42
2.  2K             8:36
3.  200M        0:37
4.  200M        0:36
5.  200M        0:37
...

大雄兄時間好好, 保持這個速度向耐力發展...習慣了便一定有進步... 加強技巧的操練...

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2010-6-4 10:03 發表

大雄兄時間好好, 保持這個速度向耐力發展...習慣了便一定有進步... 加強技巧的操練...

我俾大雄師兄追到氣咳.......... 我係唔係都有得進步嫁....

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2010-6-4 11:22 發表

我俾大雄師兄追到氣咳.......... 我係唔係都有得進步嫁....

當然!  你同大雄哥已經係twins o黎架o拉...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2010-6-4 11:36 發表

當然!  你同大雄哥已經係twins o黎架o拉...

一個發育正常同一個發育唔正常既twins, 所以大家既身形相差好遠!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-6-4 20:41 發表

" />" />邊個係正常o個個先?

唔係好方便講播!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 stephenyau 於 2010-6-4 10:03 發表

多謝史sir鼓勵, 我會記住唔好驕傲架!

升級   100%

該用戶從未簽到

毅行訓練紀錄:

訓練3:(5-6-2010,麥徑5-8段,出席:大雄、wty、哈利)
  今日哈利如果唔係成日要等同埋就住我同wty兩件騎呢嘢, 肯定5個半鐘有找攪掂. 我哋三人(iceberg因落雨缺席)最後用咗6:26完成全程, 比預計的6:20多咗6分鐘, 主要原因係成日影相及成日休息, 不過又真係影得好過癮! 以下係今日既賽後報告: (下列時間已包括所有休息, 去厠所, 賣飲品, 影相, 抽筋, 拉筋, 聽電話, 食嘢, 蕩失路......等)

1. 由黃大仙地鐵行上麥徑5段沙田凹入口作熱身
2. 麥徑5段沙田凹入口 - 大埔道  (約7k)    1:24
3. 大埔道 - 城門水塘           (約4.6k)  0:42
4. 城門水塘 - 鉛鑛凹           (約6.2k)  2:10
5. 鉛鑛凹 - 大帽山荃錦公路     (約9.7k)  2:10
   (全程約27.5K)

哈利今日全程冇爆, 我同wty就照舊爆到七彩, 佢抽小腿, 我抽大腿(因星期三衝完2k及200m對腳的肌肉超酸痛, 乳酸三日都散唔倒, 加上唔記得帶食物, 所以上針山已開始抽) 當時離遠望住大帽山頂, 心諗仲有咁多個山頭, 點捱到上去. 於是攞出秘密武器 - 鹽餅, 啪咗之後果然有效, 但捱到就嚟到大帽山頂時, 終於二人抽到行都行唔到, 要超慢速步行加上不停拉筋先上到山頂, 但落山都繼續抽, 不過好在冇咁勁, 最後終於落到荃錦公路, 三人衝去士多大吃大喝, 渣住飲品慶祝平安完成全程. 今次真係好攰, 三人回程時起地鐵度瞓到流晒口水, WTY仲伏咗起哈利個肩膀上一路瞓一路傻笑, 應該係發緊一個好甜美既夢! 哈利件衫就當然濕晒啦!

今日有個大發現, 原來哈利d EQ真係超勁, 是一件超級毅行好腳, 傍住我哋兩件騎呢嘢都能夠發輝毅行精神, 沿途表現出忍耐, 體諒, 扶持等崇高情操. 起鉛鑛凹開餐時, 睇住哈利咬住個好美味既面包, WTY食住個蛋, 個肚餓到咕咕聲既我口水流到完全控制唔到, 就起喱個時候, 哈利攞出佢唯一既兩包GEL既其中一包比我食, 我開心到幾乎連鍚紙都食埋, 後來佢仲起WTY爆得最勁既時候比埋另外果包比WTY食, 攪到好少喊既我都......哈利我愛你(喱句係WTY講既)!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜大雄兄搵到咁好既隊友! 加油啊! 時間幾好了,等上了力習慣左d山路就唔會賣老抽架啦!
其實開始操山不用太心急的,最好每次操兩段就夠了,我們也是每次操兩段,讓大家對腳都適應山路,建立信心、團隊精神及毅力,到上左力才加長。
沿途拍照已經是休息的了,多欣賞風景,享受毅行的樂趣比每次去捱到死死下好玩d! 謝謝分享!

升級   15.79%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-6-6 00:56 發表
5/6/2010麥徑第三回 (5-8段) (大雄, WTY, 哈利)   
  今日哈利如果唔係成日要等同埋就住我同wty兩件騎呢嘢, 肯定5個半鐘有找攪掂. 我哋三人(iceberg因落雨缺席)最後用咗6:26完成全程, 比預計的6: ...

Dai Hung Ching,

Sorry, I do not know how to type Chinese, that's why I write in English.

Actually I and other 3 colleagues have also submitted the application for Trail Walker this year.  However, I may have to give my place to another colleague.  It really depend on lottery result to be announced on June 17.
Just wonder if I can join your team to try TW this year if I have to be out.  My target time is 24 -26 hrs.  

I had joined Iceberg to run TKO Sports Ground - - - >Clear Water Bay Country Park - - - ->TKO Sports Ground two weeks before.   Yesterday, I also ran TKO----->PTO------>TKO together with my two colleagues.  We finished around 2:40.

Our team will have trek training this weekend.  We may do trek training together if you and your friends wish.

升級   100%

該用戶從未簽到

sammy師兄, 非常多謝你唔嫌棄我哋跑山咁水皮, 有機會一於一齊練, 多D人一定好玩好多.
等抽簽有結果之後我哋可慢慢商量點組合.

本星期六上午要開工, 下午操山唔知你哋得唔得?