香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大雄2009

大雄跑步抗衰老奮鬥史

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-6-7 10:58 發表
恭喜大雄兄搵到咁好既隊友! 加油啊! 時間幾好了,等上了力習慣左d山路就唔會賣老抽架啦!
其實開始操山不用太心急的,最好每次操兩段就夠了,我們也是每次操兩段,讓大家對腳都適應山路,建立信心、團隊精神及毅力, ...

收到晒, 多謝亮哥指點, 上咗力之後一定搵你一齊操返轉, 到時希望冇老抽賣.

升級   15.79%

該用戶從未簽到

回復 44# 的帖子

Hi Dai Hung Ching,

Let me check this with my colleagues first and come back to you later.

Sammy

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

參加"迪迪尼" , 將會是我join 你們之後既其中一個大目標 !
    之前兩年我曾經報過名, 但最後都因訓練不足而沒有參加...

更大目標的是 , 期望2011年渣打, 轉跑"半馬"

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-6-9 19:33 發表
    參加"迪迪尼" , 將會是我join 你們之後既其中一個大目標 !
    之前兩年我曾經報過名, 但最後都因訓練不足而沒有參加...

更大目標的是 , 期望2011年渣打, 轉跑"半馬"

做人最緊要有目標,祝你能順利達成目標,兩項賽事半隻馬加半隻馬,遲D連全馬都攪掂!

升級   100%

該用戶從未簽到

9/6/2010 (星期三TKO,約有36人一起跑,跑後特訓大吃大喝,非常HAPPY!)

TKO運動場繞圈一周再上O KING,於更亭折返回運動場

10.8K  58:34   ( 5:25 per k)

*操咗三次山後上斜能力明顯增強,是上O KING最輕鬆的一次,但頭段平路好似發唔到力咁!

升級   100%

開心

原帖由 大雄2009 於 2010-6-10 10:37 發表

做人最緊要有目標,祝你能順利達成目標,兩項賽事半隻馬加半隻馬,遲D連全馬都攪掂!" />" />" />" />

謝謝!! 希望如此
    目前希望練好氣 , 可以跑更長遠的路途先....

升級   100%

該用戶從未簽到

毅行訓練紀錄:

訓練4:(13-6-2010,麥徑9-10段,出席:大雄、wty、哈利、馬拉友)
      今日因大家都想早d返屋企,所以各隊員要5點幾就起身,約6:15am起藍田地鐵集合,於荃灣食完早餐出發。
    大約8:05am由麥徑第9段出發,所有隊員最後在一滴風都冇及好翳熱的天氣下順利完成全程,亦是共4課操練中唯一冇人抽筋既一次,主要原因係上勁斜的路段不多。

1. 先由荃灣地鐵站乘51號巴士到大帽山麥徑第9段入口
    2. 大帽山 → 大欖涌水塘  1:00  (9.6K)
    3. 大欖涌水塘 → 大棠     1:39  (11.3K)

今日好多謝5號仔馬拉友師兄首次參與操練,但亦要向佢道歉,因為原來佢以為「操山」則係快少少既「行山」,係唔使跑既,所以著咗對唔係跑步既波鞋,並帶咗好多飲品及食物諗住行吓嘆吓。當一起步既時候,佢見到我哋三人搶住去,於是大哎:「乜唔係行係跑咩!今次真係上錯賊船!」,但鬥志強橫既馬拉起著錯鞋及負重的情況下,一d都冇輸比我哋,全程拍住我哋跑,最後雖然腳板起咗水疱,也能完成全程,馬拉你好嘢!   
       當我哋到達M174號牌時,跟毅行指引離開麥徑改為沿住大欖涌水塘邊跑,最後於約M185位置返回麥徑,並反方向沿麥徑跑去大棠渡假村,唔知條路線啱唔啱,請各高人指點。

到咗終點後,我哋起一間路邊茶座每人隊咗兩支樽裝大COKE。嘩!真係好正呀!
    茶座有個靚女伙記見到赤裸上身既WTY咁大隻咁靚仔,免費送咗碗靚湯過佢飲,我哋其餘三人因樣衰冇靚湯飲,好唔公平呀!

回程去到西鐵朗坪站,四個臭男人即刻衝入厠所洗身,其他起厠所既人以為我哋係流浪漢,嚇到去完小便都唔敢洗手!

*我終於玩晒麥徑10段喇!!!
    特別鳴謝亮哥、R、壞人、Batbat指點!
    特別鳴謝哈利、馬拉友參加訓練!
    超級特別鳴謝陪我行足10段、對我不離不棄既wty16!

升級   100%

開心

回復 51# 的帖子

嘩....你地真係好勁!!
    跑山都玩埋

睇黎我都係操 fit 自己先至算....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-6-13 16:23 發表
    嘩....你地真係好勁!!
    跑山都玩埋

睇黎我都係操 fit 自己先至算....

聰師兄,其實我哋幾個毅行初哥,次次操山都又騎呢又慢,真係笑死其他操開山既師兄師姐!

升級   100%

開心

原帖由 大雄2009 於 2010-6-13 16:42 發表

聰師兄,其實我哋幾個毅行初哥,次次操山都又騎呢又慢,真係笑死其他操開山既師兄師姐!" />" />

持之以恒, 必有所成 .....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-6-13 23:56 發表
    大雄加油! 偶像加油!" />" />hjkhbnmj

見你咁快就操到澳景全程來回,你先至係偶像,大家一齊加油呀!

升級   100%

開心

原帖由 大雄2009 於 2010-6-14 00:03 發表

見你咁快就操到澳景全程來回,你先至係偶像,大家一齊加油呀!" />" />

其實"澳景全程來回", 後面落山往藍田個段有幾多K架??

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 51# 的帖子

大雄兄好勁呀! 路線正確,毅行係咁行的,因佢要就番佢既終點夠100K。
    馬拉友兄既經歷同小弟去年既第一次毅行行山一樣,果次小弟背著個大背囊,裡便裝左一套衫,兩對鞋(拖鞋同波鞋),沖涼用品,食物,水等等等等,重到死,同隊富有經驗的師兄又唔提醒我(佢地一早鎖好d唔洗用既衣物係鄧記locker),終於嚴重抽筋,到而家都係....銘記於心! 真係大整蠱。馬拉友師兄真勁!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-6-14 21:32 發表
    大雄兄好勁呀! 路線正確,毅行係咁行的,因佢要就番佢既終點夠100K。
    馬拉友兄既經歷同小弟去年既第一次毅行行山一樣,果次小弟背著個大背囊,裡便裝左一套衫,兩對鞋(拖鞋同波鞋),沖涼用品,食物,水等等等等,重 ...

哈哈~諗番起都好好笑~果次我果背囊只是比你輕了少少而已~~

升級   100%

該用戶從未簽到

亮哥,平哥,有機會小弟一定要跟你哋學野!

亮哥你哋夜行7,8段只需2:4x, 真係好勁呀!上次冇join你哋真係明智既決擇,因為根本冇可能跟得到.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-6-14 23:50 發表

亮哥你哋夜行7,8段只需2:4x, 真係好勁呀!上次冇join你哋真係明智既決擇,因為根本冇可能跟得到.

大雄兄,你地麥一只用了59分鍾完成..真係超快呀~

升級   100%

開心

回復 53# 的帖子

大雄哥, 睇黎我都要儲番一段日子,
    先至好似你咁開個blog 寫下跑步咁啦?!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2010-6-15 01:13 發表

大雄兄,你地麥一只用了59分鍾完成..真係超快呀~

平兄,其實我果次跑完麥一就謝晒喇,所以當天麥二嚴重超時.

就快17/6喇,我宜家心情好實張,我哋tko跑友得兩支籤咋,希望好運抽中啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2010-6-14 23:50 發表

大雄兄也不弱啊! 唔洗咁謙喎! 夜晚行山無咁熱,係會快d既,聽日揭盅啦,遲d有機會一齊操下。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-6-16 12:10 發表

大雄兄也不弱啊! 唔洗咁謙喎! 夜晚行山無咁熱,係會快d既,聽日揭盅啦,遲d有機會一齊操下。

亮哥我哋果隊中咗籤! 今次真係要努力練習先得喇!

唔知你哋果隊抽唔抽到?