香港長跑網  - 長跑長友

樓主: loudspeaker

沙田科學園 Splash n Dash Race 2 , 早餐及合照

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

d 豪宅開售, 遲早都無得踩架啦,
我諗住遲下星期日可能踩去元朗 - 來回
都有 40km, 6:00am 我見青山公路都無乜
大車, 應該可以操下車

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-6-24 13:52 發表

咁大件事?

discuss 好多chings 咁提
另外 14.6.2010 阿 rr1.2 開了條 thread :-
" 引用至 discuss rr1.2 ching"科學園~已經唔比踩單車
[按此打開] [隱藏]

星期四晚科學園比賽終點位, 泊了一部警車, 警察先生向每一位單車手口頭警告, 說: 側邊有單車徑的馬路, 不可以踩單車.
下星期起執法, 唔知各位有無收到通知呢?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-24 13:55 發表

d 豪宅開售, 遲早都無得踩架啦,
我諗住遲下星期日可能踩去元朗 - 來回
都有 40km, 6:00am 我見青山公路都無乜
大車, 應該可以操下車

呢條路都幾多小巴果喎!! 佢地揸車都幾亂黎果bor!! 我寧願踩新娘潭. 不過果邊早上又成日有成串長的跑車拉龍, 有時都幾危險.....

而家可以點算?? 遲d會唔會連翔東路都封埋架?????!!!!!!!!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-24 14:04 發表

discuss 好多chings 咁提
另外 14.6.2010 阿 rr1.2 開了條 thread :-
" 引用至 discuss rr1.2 ching"科學園~已經唔比踩單車

登錄/註冊後可看大圖
[按此打開] [隱藏]
星期 ...

唉, 連最基本嘅科學園都唔比踩, 香港可以練車嘅地方真係買少見少     
其實喺單車徑踩仲危險, 又唔快得, 因為好多初哥鍾意玩對頭車, 我上就係咁炒左鑊金   

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-24 16:11 發表

呢條路都幾多小巴果喎!! 佢地揸車都幾亂黎果bor!! 我寧願踩新娘潭. 不過果邊早上又成日有成串長的跑車拉龍, 有時都幾危險.....

而家可以點算?? 遲d會唔會連翔東路都封埋架?????!!!!!!!!

o個 d 跑車既死氣喉响聲, 好有壓迫感,
其實如果 d 小巴取消分紅制度, 會唔會改善 d 駕駛態度 (我估都好難)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-6-24 16:12 發表

唉, 連最基本嘅科學園都唔比踩, 香港可以練車嘅地方真係買少見少     
其實喺單車徑踩仲危險, 又唔快得, 因為好多初哥鍾意玩對頭車, 我上就係咁炒左鑊金     

單車徑比踩馬路危險 10 倍以上

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-6-24 13:10 發表 rockiec hing, 今個星期日應該唔踩住, 現在創新路好似唔可以再操車了,
警方不再勸喻返回單車徑,而係出告票。

收到!

但有啲唔係好明, 創新路、新娘潭路、東涌路都係馬路,
點解淨係創新路要俾告票? 罪名係咩?

上一次我地响大尾篤踩番出去大埔, 都係踩馬路,
都係痴住單車徑, 唔通又要俾告票?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-24 09:40 發表

我唔著新3啦........ 件3 太細了, 個吊帶位好似比之前試的中碼較短. 著左扯住扯住, 游水可能會好辛苦. 所以當日應該只著3t褲+網3.

我當日都唔會著新衫住,話晒都游大長途(對於我黎講),都係番之前果件會有信心d...

不如搵日一齊去大清游下海,到時我會試新衫

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-24 16:11 發表

同埋呢段路多細石,路面又唔平,要黎練車真係麻麻......踩新娘潭好過喎

升級   79.33%

該用戶從未簽到

以香港的法律,單車是可以在馬路上行駛的,除非:1)有路牌指示不准單車駛入,或2)馬路邊有單車徑,或3)高速公路或隧道,就不准踩單車啦。
所以踩創新路同由大尾篤踩番出大埔是非法的,新娘潭路同翔東路是合法可踩單車的。

原帖由 rockiec 於 2010-6-24 17:12 發表 收到! 但有啲唔係好明, 創新路、新娘潭路、東涌路都係馬路,點解淨係創新路要俾告票? 罪名係咩? 上一次我地响大尾篤踩番出去大埔, 都係踩馬路, 都係痴住單車徑, 唔通又要俾告票?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-6-24 20:36 發表
以香港的法律,單車是可以在馬路上行駛的,除非:1)有路牌指示不准單車駛入,或2)馬路邊有單車徑,或3)高速公路或隧道,就不准踩單車啦。
所以踩創新路同由大尾篤踩番出大埔是非法的,新娘潭路同翔東路是合法可踩 ...

唔告你係人情, 告你係道理, 法律就係咁

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-6-24 20:36 發表 以香港的法律,單車是可以在馬路上行駛的,除非:1)有路牌指示不准單車駛入,或2)馬路邊有單車徑,或3)高速公路或隧道,就不准踩單車啦。
所以踩創新路同由大尾篤踩番出大埔是非法的,新娘潭路同翔東路是合法可踩 ...

明白晒! 唔該三水兄,
原來新界同將軍澳好多地方都唔踩得馬路!

得番大嶼山(東涌好似都有單車徑)、港島同西貢可以踩馬路!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

宜家似乎單車是踩不成了, 不如賽後一齊係科學園食早餐

升級   44.74%

該用戶從未簽到

入大尾篤個條單車徑.....爛到都唔知似乜....
係個段踩單車徑仲危險過踩馬路

由烏溪沙入西貢個條西沙路都要留意
假日踩個段都係犯法架

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我到時會開車去, 科學園是有點隔涉
如有ching需要, 我可以係火車站接大家

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-6-24 22:00 發表

明白晒! 唔該三水兄,
原來新界同將軍澳好多地方都唔踩得馬路!

得番大嶼山(東涌好似都有單車徑)、港島同西貢可以踩馬路!

大尾篤, 青山公路都還可以

升級   79.33%

該用戶從未簽到

今朝試著一件頭網衫,好唔習慣,件衫箍住胸口,呼吸困難
27日應該都係著上下兩件啦

升級   21.55%

該用戶從未簽到

青山公路青龍頭至沙倉係好好踩6k一圈, 路平少車, 但有巴士有van仔. 通常d車係深井就上哂屯門公路/係大欖就上哂屯門公路. 又冇人飛車(因為日日都有road block), 青公又吾比貨櫃車行.
又有咪錶位車位, 又有士多又有食市, 又對海(必定是旦一面頂風), 所以好多人踩.

星期日我都踩沙田, 不過係同朋友租單車踩單車徑去泥涌玩
借個位問問. 係沙田租前後座平頭單車邊度平?(有兩位朋友吾識踩單車)
我其他friend 會去細幾租$20 單車.

升級   79.33%

該用戶從未簽到

星期日西沙公路唔准單車行喔,要在行人路做老漢!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-6-24 18:44 發表

我當日都唔會著新衫住,話晒都游大長途(對於我黎講),都係番之前果件會有信心d...

不如搵日一齊去大清游下海,到時我會試新衫hgjD115" />" />hj

個個都唔著新衫, 咁我都唔著住, 著返舊0個件先, 買左返黎都唔係著過好多次,
上下身加埋都買左成 ..... 800.... 唔好浪費~