香港長跑網  - 長跑長友

從來未見過有單車友理會既標誌

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

尼個 Logo
    我從來未見過有單車友理會
    每次行人路或單車徑整路
    都會掛起尼個牌
    都唔知掛黎做乜........

騎單車或三輪車不准越過這個標誌。如欲前行,必須下車,用手推車。 不准在單程路的相反方向或雙程路的右方騎單車。
    所有適用於車輛的交通標誌或道路標記也須遵守。
    小心行人,特別是小孩。即使你以為他們知道你會駛近,他們也可能突然踏出或衝出馬路,因為他們根本未想到會有單車出現。

升級   5.3%

該用戶從未簽到

????

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Those cyclist only see the little stinks in runners' eyes but never see the big woods in their own eyes!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   37.45%

奮鬥

我平時會由沙田跑到科學園
    條路好多時係單車徑同行人路係同一條路
    只係油d白油分開
    但係當單車徑或行人路要修路時
    咁就會整尼個牌叫d單車友落車推車
    同行人共用冇修路既路面
    可惜我從來未見過有人理會

最慘係上星期開始多左好多修路
    我試過跑到係孖橋
    即馬場同濾水廠夾住過條窄路
    我沿住行人路跑
    點知有幾段路單車徑有修路
    咁d單車友就踩上行人路
    有d都會識得有人行時就踩返上單車徑
    (咁都係錯, 因為守法既話要落車推)
    其中一個單車有低能既
    我跑向大埔方向
    咁行人路就係單車徑既右邊
    佢迎面在行人路踩住架單車過黎已經危險啦
    佢踩到我身邊時踩向我右邊
    唔通佢想迫去跑向左邊既單車徑????
    到時畀單車撞到係咪又會報警話我跑上單車徑架???
    d單車友成日話我地d跑友跑單車徑唔岩
    又唔見佢地管下自己
    成日話踩行人路既只係小數
    我沿途見d單車友間中都會踩上行人路啦......... 唉............  

升級   16.67%

該用戶從未簽到

其實講法律, 兩邊都唔啱架啦
    咁霸道要我地守法, 佢地唔洗守

升級   61.1%

該用戶從未簽到

平心而論, 呢個標誌表達得好含糊

就咁望, 一架單車踩近既幾秒之內都未必會意到想表達乜

升級   0%

該用戶從未簽到

單車友投訴跑友,
    跑友投訴單車友,
    其實大家都係運动愛好者,
    點解唔多d包容, 大家多d遷就!

升級   37.45%

奮鬥

其實係架
    我都只係估佢表達緊d乜
    所以上網搵左佢既真正意思囉........

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 Lex 於 2010-5-31 23:39 發表
    單車友投訴跑友,
    跑友投訴單車友,
    其實大家都係運动愛好者,
    點解唔多d包容, 大家多d遷就!

無錯
    所以我成日遇到好多踩單車既人踩上行人路
    都唔會出聲話
    只要你阻唔到我就得
    但係希望d單車友唔好係唔係都鬧d人跑單車徑
    我每次都會貼住左邊跑
    唔會影響到佢地
    可以當我係一架踩得好慢既單車
    當然我都好反對d跑友並排咁在單車徑上跑啦.........