香港長跑網  - 長跑長友

請推介 經濟 三鐵RB

升級   16.67%

該用戶從未簽到

學生哥想玩三鐵, 不過小弟錢唔多
因為只係用暑期工既錢黎買單車同埋之類既野
買所有野既預算$6000內, 會唔會無可能?
最好唔好係大陸野, 個人認為信唔過
顏色方面希望係紅白, 其次就黑白
大家有無型號推介? 邊間比較老實?
洗唔洗買咩單車配件? 例如有無啲係必須既野
頭盔同單車衫褲遲啲再算

小弟之前無玩過RB, 所以我毫無認識
希望大家可以講解講解
唔該晒大家

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2010-6-1 01:00 發表
學生哥想玩三鐵, 不過小弟錢唔多
因為只係用暑期工既錢黎買單車同埋之類既野
買所有野既預算$6000內, 會唔會無可能?
最好唔好係大陸野, 個人認為信唔過
顏色方面希望係紅白, 其次就黑白
大家有無型號推介 ...

$6000預算唔太少啦, 已可買比入門級好少少既車, 都叫鬆動
可以考慮3-5千既Giant OCR 3500, SCR2等, 台灣大牌子
Scott都有d入門鋁架型號, 約$6千, 幾靚仔架
頭盔, 比賽是必須的, 平時操車亦唔可以少, 保護頭部十分緊要, 呢3幾百唔可以慳

升級   95.6%

該用戶從未簽到

單車一寬三大, 買架車平d 跟住留返d 錢買頭盔,鞋, lock踏, 如果真係預6000,
你架車 4000-5000 好喇, 如果唔係實超出預算.....

升級   79.33%

該用戶從未簽到

有的鋁架入門型號,如giant,jamis等約3-5千有交易,最緊要個車架的size要合身,最好間鋪識得幫你做fitting,餘下的錢可買helmat,鞋,衫等用品。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-6-1 13:24 發表

$6000預算唔太少啦, 已可買比入門級好少少既車, 都叫鬆動
可以考慮3-5千既Giant OCR 3500, SCR2等, 台灣大牌子
Scott都有d入門鋁架型號, 約$6千, 幾靚仔架
頭盔, 比賽是必須的, 平時操車亦唔可以少, 保護頭部 ...

六千太接近預算啦
因為我打算用呢筆錢買埋其他所需品, 唔止單車
所以買架入門就可以, 一開始買太貴, 小弟又唔識, 好似浪費左架單車
一架入門粗用就夠, 等我熟悉左之後, 再買好啲都未遲

原帖由 kito807 於 2010-6-1 13:29 發表
單車一寬三大, 買架車平d 跟住留返d 錢買頭盔,鞋, lock踏, 如果真係預6000,
你架車 4000-5000 好喇, 如果唔係實超出預算.....

係呀, 架單車最好唔過五千, 睇舊post發現Giant SCR2好似幾啱我要求
我想問一問, 除左單車之外, 仲有啲咩垃雜野要買?
最好必需品啦, 學生一個無乜多餘錢

原帖由 三水豆腐 於 2010-6-1 13:30 發表
有的鋁架入門型號,如giant,jamis等約3-5千有交易,最緊要個車架的size要合身,最好間鋪識得幫你做fitting,餘下的錢可買helmat,鞋,衫等用品。

我好似係中碼同細碼之間, 睇返要去做fitting比較穩陣
如果單車買得過大有咩壞處? 如果買得太細又有咩壞處呢?
我想知道有關買單車既知識, 買錯左就死啦

麻煩晒大家

升級   79.33%

該用戶從未簽到

如果單車買得過大,就沒得救; 如果買得稍微細著,還可以加長stem移後個seat來就一就。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-6-1 21:23 發表
如果單車買得過大,就沒得救; 如果買得稍微細著,還可以加長stem移後個seat來就一就。

哦,咁睇黎買個細碼比較安全, 不過都係要做下fitting睇結果先
唔該晒

升級   44.74%

該用戶從未簽到

哈哈,又多個人中毒喇,真係好

單車個方面就無咩建議
但係要提一提留返D錢黎買頭盔,lock踏,lock鞋
呢三樣野你預二千左近啦
頭盔就一定係必須,
lock踏,lock鞋可以非常有效地提高你既效能,必唔必須就自行決定啦

單車衫褲或者鐵人三褲可以下一步

八掛一問,住邊區呢?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

車件吾係咁重要, 鈴重要好多. lock鞋可以有平有貴.
我有個工作上既sweden 鬼佬3鐵朋友, 佢用8飛, 但佢就用好d既鈴, 係佢國家算係快. 我都係聽過佢講, 寧願用低grade d 既groupset, 留多少少錢用好少少既鈴.
學生真係用d平d既架同groupset. 如果有心攞獎就另計.
而家有sram 既apex 真係好幸福, 都係好貴對學生黎講.

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-6-2 00:30 發表
哈哈,又多個人中毒喇,真係好

單車個方面就無咩建議
但係要提一提留返D錢黎買頭盔,lock踏,lock鞋
呢三樣野你預二千左近啦
頭盔就一定係必須,
lock踏,lock鞋可以非常有效地提高你既效能,必唔必須就自行決 ...

請問咩係lock踏,lock鞋?
要預二千咁貴架
有無啲經濟抵玩之選既價錢?

原帖由 franklcf 於 2010-6-2 09:12 發表
車件吾係咁重要, 鈴重要好多. lock鞋可以有平有貴.
我有個工作上既sweden 鬼佬3鐵朋友, 佢用8飛, 但佢就用好d既鈴, 係佢國家算係快. 我都係聽過佢講, 寧願用低grade d 既groupset, 留多少少錢用好少少既鈴.
學生真 ...

我完全唔明單車術語, 請大家教下小弟
請問咩係鈴同groupset?
有無啲網頁有詳細講解單車各部分既名同功用可以推介?

唔該大家

升級   44.74%

該用戶從未簽到

兄台,

你住邊區呢?
近唔近大埔?近大埔可以出黎大家跑下步
順便借部單車俾你索下毒,分享下單車既知識

係網絡到真係唔知點講你聽

升級   79.33%

該用戶從未簽到

一架單車大致分3部份:
1)車架
2)車轆
3)group set = 傳動套件,包含齒盤、齒輪、變速裝置、鏈條...
再加座椅、手把等。
騎車時你的動力要靠腳踩踏踏板來傳遞給車輪,LOCK踏顧名思義就是將腳和踏板鎖在一起,人車合一,穩定你的踩踏姿勢,提昇踩踏效率,入門級的約1千左右一套。
當然你也可以先用普通踏板配平底鞋開始練習,最好選鞋底稍硬用魔術貼(無鞋帶)的鞋來騎車。
再個條Link來毒下你:
http://hk.myblog.yahoo.com/senior-hornet/index?l=f&id=8

升級   100%

該用戶從未簽到

>再個條Link來毒下你:
>http://hk.myblog.yahoo.com/senior-hornet/index?l=f&id=8

師兄:

你的掌風輕輕一帶,我當堂金星四冒,咀角帶血
...中毒了

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-6-2 23:27 發表
兄台,

你住邊區呢?
近唔近大埔?近大埔可以出黎大家跑下步
順便借部單車俾你索下毒,分享下單車既知識

係網絡到真係唔知點講你聽

哎呀, 唔好意思, 睇漏眼無答到添
我住將軍澳架, 都好似幾遠下

原帖由 三水豆腐 於 2010-6-3 10:41 發表
一架單車大致分3部份:
1)車架
2)車轆
3)group set = 傳動套件,包含齒盤、齒輪、變速裝置、鏈條...
再加座椅、手把等。
騎車時你的動力要靠腳踩踏踏板來傳遞給車輪,LOCK踏顧名思義就是將腳和踏板鎖在一起 ...

哦, 原來係咁樣, 等我睇下個網先

多謝大家回覆

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我都係初哥, 都係用左lock 踏無耐

lock 踏 lock 鞋一定要買, 無左佢只可以 "踩" 單車, 唔可以 "轉"單車~~~

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-3 12:13 發表
我都係初哥, 都係用左lock 踏無耐

lock 踏 lock 鞋一定要買, 無左佢只可以 "踩" 單車, 唔可以 "轉"單車~~~

咁即係呢一千蚊係必需品啦
踏我就明白係唔同, 不過鞋都有特別? lock鞋同跑鞋分別在於?
我剩係睇過lock踏既相, 搜尋lock踏又搵唔到資料.........
請問有無相關既資料同相? 例如邊隻牌子既型號抵玩?
唔該晒

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2010-6-3 15:59 發表

咁即係呢一千蚊係必需品啦
踏我就明白係唔同, 不過鞋都有特別? lock鞋同跑鞋分別在於?
我剩係睇過lock踏既相, 搜尋lock踏又搵唔到資料.........
請問有無相關既資料同相? 例如邊隻牌子既型號抵玩?
唔該晒

d 鞋貴起上黎幾千蚊對都有, 最平就幾百蚊就買到, 當然一分錢一分貨啦, 不過你係學生哥買平0個d玩住先啦
lock 踏都係, 睇價錢吧

lock 踏lock 鞋就係將對鞋"扣"實係腳踏上面, 好似一公一乸咁, 所以其實係要一套咁用, 用lock 踏就一定要用落鞋
你去單車鋪一睇就明, lock 鞋下面有幾個螺絲窿, 到你買左個lock 踏時就會送埋個 "扣" 俾你裝上對鞋到

升級   79.33%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-3 16:07 發表

d 鞋貴起上黎幾千蚊對都有, 最平就幾百蚊就買到, 當然一分錢一分貨啦, 不過你係學生哥買平0個d玩住先啦
lock 踏都係, 睇價錢吧

lock 踏lock 鞋就係將對鞋"扣"實係腳踏上面, 好似一公一乸咁, 所以其實係 ...

聽落好似用左會好有效率咁喎
平平地就啱我架啦

嘩, Shimano呢個牌子玩磯釣個陣都聽過
對鞋原來咁既樣

唔該晒

升級   17.89%

該用戶從未簽到

我呢排都想買一架rb for 3鐵
我budget係rb連埋頭盔,lock踏,lock鞋, 三鐵衣8k-10k
我有心水係giant tcr2, merida 904,905..不過唔知邊部好d
不過其實我咩都唔識..淨係睇車既重量