香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

為健康出發

升級   50%

該用戶從未簽到

3/6/2010 (168CM高)
本人 : LB : 184  BMI : 29.6  BF : 34.9%  H20 : 47.5%
標準 : LB : 114  BMI : 19.1  BF : 19%     H20 : 50%
                -70          -10.5         -15.9%         +2.5%

醫生都叫我去減肥,因為大重了對身體不好,所以昨晚買了人生第一對真正跑鞋
由今天起開始去跑步減重.

我計劃 - 首四個期每天去跑30分鐘慢跑, 因為大重不想太負荷怕腳支持不到.
          - 之後加到45分鍾慢跑
          - 適應後才開始45分鍾跑步

飲食方面 : 會控制於1200-1500 Kcal

希望慢慢瘦下去啦!

每星期匯報成績

+1 0
上一篇︰女鐵人 facebook開左 group下一篇︰網絡公司帳單(2010年7月至9月)

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 elaine_leung 於 2010-6-3 12:56 發表
    本人 : LB : 184  BMI : 29.6  BF : 34.9%  H20 : 47.5%
    標準 : LB : 114  BMI : 19.1  BF : 19%     H20 : 50%
                    -70          -10.5         -15.9%         +2.5%

醫生都 ...

加油! 努力!
    起初跑30mins可能太長, 可以急步行+慢跑相間去完成.
    可以踏單車/游水, 少重再跑步, 對腳腰的負荷減低.
    有決心就事成, 堅持到底.

升級   20%

該用戶從未簽到

減肥係一場漫長既戰爭 師姐要加油呀!!

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 elaine_leung 於 2010-6-3 12:56 發表

醫生都 ...

一齊努力!!!
    想問下 BF 同 H20 係乜?
    同埋點計架???  

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-6-7 10:35 發表

一齊努力!!!
    想問下 BF 同 H20 係乜?
    同埋點計架???  " />" />" />" />" />hjk

BF = 脂肪%
    H20 = 水份%

有d電子磅有這種功能計算

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 elaine_leung 於 2010-6-7 13:58 發表

BF = 脂肪%
    H20 = 水份%

有d電子磅有這種功能計算

我未用過未見過
    但係都有 ching/ctse 講過
    係咪企上去個磅度就 check 到架?
    好似話唔係太準咁............  

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 齋老味 於 2010-6-7 14:16 發表
    我未用過未見過
    但係都有 ching/ctse 講過
    係咪企上去個磅度就 check 到架?
    好似話唔係太準咁............  

要輸入個人資料, 企上去個磅度就 check 到, 好容易.
    用導電原理, 幾準確.

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 叮叮噹 於 2010-6-7 17:20 發表

要輸入個人資料, 企上去個磅度就 check 到, 好容易.
    用導電原理, 幾準確.

好似好正咁
    知唔知邊度有得賣呢?
    幾錢度呢?
    唔該哂!!!  

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-6-8 00:34 發表

好似好正咁
    知唔知邊度有得賣呢?
    幾錢度呢?
    唔該哂!!!  " />" />

好似要幾百蚊  

升級   19.47%

開心

加油呀!但最緊要控制食量,唔好食煎,炒,炸,如果平時食開一婉飯,就減到3/4或一半份量,之前我減肥時最愛魚旦米加油菜(上湯上,因為冇咁寡)好有效,既飽肚又超低熱量.

升級   28.42%

該用戶從未簽到

有時好衰ga,好難忍........跑完會好肚餓.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 kam123 於 2010-6-10 09:50 發表
    有時好衰ga,好難忍........跑完會好肚餓.

haha...咁我最近跑完 , 真係連飯都冇食過喎
    只係飲支水就算架啦
    我估係自己跑得激烈得滯呀..?!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-6-12 23:47 發表

haha...咁我最近跑完 , 真係連飯都冇食過喎
    只係飲支水就算架啦
    我估係自己跑得激烈得滯呀..?!

唔食野會唔會暈架.... 阿聰你都跑成 1hr,
    怕跑後食得多, 跑前食啦

入返正題~~ 樓主加油呀!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 kito807 於 2010-6-17 12:05 發表

唔食野會唔會暈架.... 阿聰你都跑成 1hr,
    怕跑後食得多, 跑前食啦

入返正題~~ 樓主加油呀!!

咁我試過幾次都跑後唔食野, 又暫時冇暈喎
    其實我個d所謂跑一個鐘都只是慢跑, 又唔係發哂力去跑一個鐘
    我估食少一餐半餐都冇野呀?!