香港長跑網  - 長跑長友

金石良緣-跑步徑

升級   90%

該用戶從未簽到

各位朋友:
我係新手來架
我想問問,有無人知道金石良緣馬俊偉成日跑既係邊到來架?
同埋星期日既時候多唔多人跑架呢?
我想去半郊區的地方跑步,因為空氣好,同埋relax.
請大家留個言或者mail給我丫
[email protected]

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

我想問問,有無人知道金石良緣馬俊偉成日跑既係邊到來架?

Part of the route is at Tai Tam Resevoir
    Moreover you can refer to this thread too : https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=606&extra=page%3D2

升級   0%

該用戶從未簽到

師姐,歡迎加入,你係唔係覺得條路好正想去走吓呢?其實除咗呢條路,重有好多好嘢架。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Right, 係大潭郊野公園->金督馳馬徑->大潭水塘

Photo borrowed
    大潭水塘

登錄/註冊後可看大圖

大潭水塘大壩底,尼度最靚.

登錄/註冊後可看大圖

地圖上13位置
    Map borrowed

登錄/註冊後可看大圖

尼度有TVB官方介紹:

http://tvcity.tvb.com/drama/ajourneycalledlife/special/running/

跑步美點-
    大潭郊野公園(金石良良緣場景)
    機場緩跑徑(小弟於離島區東涌緩跑徑介紹過)
    城門郊野公園(中學時代經常練跑山既地方)

大埔海濱公園(屋企附近尼10幾年經常練跑既地方)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

唔知kenneth師兄會否組團跑番轉呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

Tai Tam is really hilly. Below is my suggestion :
    Start 英皇道 (Quarry Bay Station) - 柏架山道 - 金督馳馬徑 - 畢拉山 -黃泥涌道 - 大潭水塘 - 大風坳 - 英皇道 (End)
    I need 2 hours to complete one lap.
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-4-24 11:04 發表

小弟都未走過呢d線 ,都想跟其他ching走走 ,加上風影不錯hji" />,但首要條件是小弟家中兩條化骨龍須安排有人照顧ghj" /> 小弟才走得放心

ching 不可將兩條化骨龍交給老婆大人或住附近的父母照顧嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

咁不如由Alex兄或者Blurmax兄帶路, Alex兄提議條線都唔錯, 其中一段小弟今年比賽玩過, 不過好多上斜落斜唔易跑, 就提議兩位地膽組團帶路啦.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

行山仗視乎個人, 比賽o個陣好多跑手都係跑, 由霸底上番主霸條路, 保守估計起碼要跑上斜10分鐘, 角度超過成45度以上, 所以D人會由快衝...跑...慢跑...最終...行...頂唔順就...透大氣.

原帖由 kennethwat 於 24-4-2008 11:42 發表

路線難不難走?須不須用行山仗?我們當行山還是跑山?nm" />nm" />

升級   0%

該用戶從未簽到

I am OK for Saturaday or Sunday morning! But the problem is no place for Chings to take shower after run.
    For the path I suggested, you can either run or walk, it is really hill especially from dawn to top.

升級   41.05%

該用戶從未簽到

小弟住在附近,對此路徑有一點認識。
    如果由則漁涌市政大廈出發,沿柏架山路向上走,
    到大風坳全程約3K(即圖上check point 9),是柏油路,但全程上斜。jhk" />" />

由大風坳到大潭道,大約4K多一點,卻全程變了落斜。

個人覺得練跑就不大合適了。
    但行山風景卻不錯。

升級   90%

該用戶從未簽到

哎呀,你地個個都噤叻架
    我都唔知原來係噤樣,有山路有上有落,仲有45度添
    我好驚丫
    因為我跑渣打10km都要1小時29分
    我估我係行山似d喇

有無d新手既人一齊去丫
    同埋介紹吓d石屎路丫,係外區既,又唔係太遠果d呢,
    係咪鰂魚涌街市上去轉返落來都有丫
    好似唔係好長,4-5km左右,依d就岩我初學的對嗎

我依家係跑柴灣歌連臣角去小西灣公園果條路咋,
    噤大家都明我既情況,因為我剛開始,好易會喘氣,
    加上我又肥呢

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

唔緊要啦,個個初初都係咁架啦。慢慢嚟就OK架啦。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Tiny, don't be discouraged.  My 1st 10 K also consumed me 59 mins+.

I suggest another route - Sir Cecil's Ride to Mt Butler Rd and return.  Can walk up to Sir Cecil's Ride and walk down to Quarry Bay afterwards.