香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

女跑步新手買mizuno一問

升級   11.05%

該用戶從未簽到

本人係女跑步新手, 想跑步keep fit, 打算買對mizuno, 想問下我應該買邊款好? 因為太多款, 都唔知邊款適合

我的資料:
1. 高足弓
2. 168cm 高
3. 130g 重

希望大家比d意見, 謝謝!!

另外, 大家知唔知道邊到買mizuno會平d?

thx!!
+1 0
上一篇︰女性運動員進行力量訓練時需要留意的事項下一篇︰多運動可提升好膽固醇!

升級   0%

該用戶從未簽到

最平係允x架啦算係, 有8折

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

THX呀!!

不過我見MIZUNO有好款, 有WAVE RIDER, CREATION等等
其實我應該著邊款好, 我應該係中高足弓呀

麻煩解答, 我怕買錯鞋呀, THX!!!

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

rider已經可以
你一定唔夠重要去著creation

升級   11.58%

該用戶從未簽到

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

謝謝你的回覆, 我會自己去看看!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-11 10:01 發表
謝謝你的回覆, 我會自己去看看!!

另外仲有對aero 好多ching/ctse推介. 就黎出第9代. 似乎唔錯, 價錢同rider應該一樣

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 econecon 於 2010-6-11 15:14 發表

另外仲有對aero 好多ching/ctse推介. 就黎出第9代. 似乎唔錯, 價錢同rider應該一樣

Aero is quite comfortable for Longrun.
    Aero is lighter & softer than Rider.

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

謝謝你們的建議
    不過想問, AERO是適合高足弓還是正常足弓?

其實我也搞不清自己是高足弓還是正常足弓, 所以打算買的時侯試穿看看感覺如何~

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

aero for正常至少高足都可以

最簡單的測試自己腳型是濕腳行報紙,再對比一些標準圖
    再唔清楚影張相比我地睇睇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stunyap 於 2010-6-11 23:27 發表
    aero for正常至少高足都可以

最簡單的測試自己腳型是濕腳行報紙,再對比一些標準圖
    再唔清楚影張相比我地睇睇

咁我影張相比你睇睇呀遲下, 唔該晒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2010-6-11 20:46 發表

Aero is quite comfortable for Longrun.
    Aero is lighter & softer than Rider.

不過缺點應該係冇rider咁襟. 唔知係唔係? 同埋保護性冇咁好

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

謝謝你呀
    今日我陪父親到dr kong買鞋, 順便做了個免費測試, 那職員說我是正常足
    其實rider and aero正常足著合唔合適?

今天我去試了rider and aero, 感覺rider鞋底好像有點高,而aero鞋頭較大, 不過我的腳頭又不是很闊, 最後拿不定主意, 所以未買住

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-12 22:39 發表
    謝謝你呀
    今日我陪父親到dr kong買鞋, 順便做了個免費測試, 那職員說我是正常足
    其實rider and aero正常足著合唔合適?

今天我去試了rider and aero, 感覺rider鞋底好像有點高,而aero鞋頭較大, 不過我的腳頭又不 ...

呢度唔少ching/ctse講唔好信晒dr. kong

另外, 信自己對腳既感覺啦, 我兩對都冇著過. 試過兩對鞋, 感覺aero舒服好多

升級   11.05%

該用戶從未簽到

原來係咁, 咁我都唔好盡信DR KONG

另外, 原來我昨天試那對AERO係WIDE版, 我宜家先知佢有分WIDE版, 唔怪知得鞋頭咁大啦
    其實隻腳掌唔闊但著D鞋頭大的鞋係唔係唔好? 因為隻鞋好似好鬆好多位咁

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

有時未跑過都唔知有冇買錯鞋,但估aero/rider都適合你
    唔需要wide當然唔好買,包腳先唔會移位,發力都好d

你試的aero是8/9? 如入aero等9的女裝吧,也會齊size
    至於rider,如你本身不是很重,aero都已經可以

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

我試的係aero 8, aero 9唔係未出咩? 我唔知佢幾時先出, 所以唔想等喇
    因為我宜家著d普通出街波鞋黎跑步, 其實對隻腳唔係太好, 但我又唔想停止跑步等aero 9出先跑...

另外, 我係168 cm高, 130 g重, 應該不是很重, 著aero都可以嗎?
    因為感覺上aero比較舒服

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

9出左,但香港未返

~130 aero已經可以了
    rider個底著起上來是冇aero咁軟,應該關個wave事,aero會"彈"d,去d,加上zero設計是貼腳d,所以又舒適d
    8/9分別應該唔大,最重要都是買合適的size

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 basher11 於 2010-6-13 17:00 發表
    我試的係aero 8, aero 9唔係未出咩? 我唔知佢幾時先出, 所以唔想等喇
    因為我宜家著d普通出街波鞋黎跑步, 其實對隻腳唔係太好, 但我又唔想停止跑步等aero 9出先跑...

另外, 我係168 cm高, 130 g重, 應該不是很重, ...

It's good idea to have a pair of running shoes, but not casual shopping shoes, for running.
    I'm shorter & little bit lighter than u, wear aero for long run especially not in track.
    Aero is comfortable & supportive to me.
    Most Ching are much taller with heavy weight may choose Rider for better protection, or for hiking/ running on trail.
    Go & try different kind of shoes, hope u find the one suit you.

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

謝謝你的意見, 我會再試多次決定買邊款
    另外, 想問下ching知唔知aero 9幾時出?
    如果唔耐我都會等o既, 始終新款d嘛, 哈哈!!