香港長跑網  - 長跑長友

樓主: basher11
打印 上一主題 下一主題

女跑步新手買mizuno一問

升級   11.05%

該用戶從未簽到

叮叮噹, 我也感謝你的意見
平時去到鞋鋪見到咁多款, 問sales佢地又話款款差唔多, 答左等於無答
係呢到多得各位ching ctse解答先了解多左, thx vey much!!

升級   1.5%

該用戶從未簽到

冇鞋但要跑,當然買左8先啦(有size的話)
如果等9而香港又未有,不如做左長跑網會員先吧 有你著數

至於幾時有9....問代理/店會清楚點

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 22# 的帖子

哈哈, 點解做左會員會有著數o既?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-13 17:00 發表
我試的係aero 8, aero 9唔係未出咩? 我唔知佢幾時先出, 所以唔想等喇
因為我宜家著d普通出街波鞋黎跑步, 其實對隻腳唔係太好, 但我又唔想停止跑步等aero 9出先跑...

另外, 我係168 cm高, 130 g重, 應該不是很重, ...

未出架. 買對鞋啦. 信自己對腳既感覺

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stunyap 於 2010-6-13 17:34 發表
9出左,但香港未返

~130 aero已經可以了
rider個底著起上來是冇aero咁軟,應該關個wave事,aero會"彈"d,去d,加上zero設計是貼腳d,所以又舒適d
8/9分別應該唔大,最重要都是買合適的size

原來香港未出. 咁要等下先啦 (因為我唔急, 我有跑鞋著緊)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-13 18:20 發表
謝謝你的意見, 我會再試多次決定買邊款
另外, 想問下ching知唔知aero 9幾時出?
如果唔耐我都會等o既, 始終新款d嘛, 哈哈!!

最緊要係你鍾意咩色架姐, 因為市面上aero 8既色我唔鍾意, 我又唔係咁急, 所以我先等9.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-13 18:24 發表
叮叮噹, 我也感謝你的意見
平時去到鞋鋪見到咁多款, 問sales佢地又話款款差唔多, 答左等於無答
係呢到多得各位ching ctse解答先了解多左, thx vey much!!

知埋自己腳型就更好. 相信自己對腳啦

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 26# 的帖子

哈哈, 其實我都唔多鍾意aero 8的顏色, 橙色同黃色都唔靚, 我鍾意紅色或藍色多d~

升級   11.05%

該用戶從未簽到

今日打去某運動店問, 那職員話aero 9應該今個月內出, 而且aero 8斷碼了, 所以我應該會等

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-14 14:14 發表
今日打去某運動店問, 那職員話aero 9應該今個月內出, 而且aero 8斷碼了, 所以我應該會等

咁你等下啦, 我諗正常都要月尾先有

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-13 23:11 發表
哈哈, 其實我都唔多鍾意aero 8的顏色, 橙色同黃色都唔靚, 我鍾意紅色或藍色多d~

咁你要等啦, 9係先出藍色. 其實多數都係一出就出藍色

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 econecon 於 2010-6-14 14:18 發表

咁你要等啦, 9係先出藍色. 其實多數都係一出就出藍色

你又知道? 師兄咁留意女裝鞋.
    之前aero女裝出粉紅, 黃, 橙, 綠...., 唔多覺藍色喎!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 basher11 於 2010-6-14 14:14 發表

上年我同妳現在same case, 不過斷碼正正有我size, 於是早買早著.
    妳等多陣就有新款鞋, 值得!

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 32# 的帖子

對,mizuno男女的color會唔同,藍的多數是男裝

如果真是等唔到aero9,可以睇睇idaten5的女裝,見好多地方都有
    idaten的底比aero再薄些少,再輕些少,130都足夠支撐

aero在mizuno的分類中,算是比賽練習鞋,"薄底的入門"
    而idaten便是剛在aero之上的比賽鞋,"薄底比賽的入門",所以分別不算很大,樓主的情況可考慮
    idaten之上就是spacer了,"薄底比賽鞋",再上我諗大部份人都冇需要咁高級的鞋了,專業比賽鞋用在我這個得唔專業時間的人身上肯定是浪費

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

支持aero for練習

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2010-6-15 15:42 發表

你又知道? 師兄咁留意女裝鞋.
    之前aero女裝出粉紅, 黃, 橙, 綠...., 唔多覺藍色喎!

唔好意思. 我講男裝. 男裝多數一出就出藍色

而女裝呢.. 我就真係冇乜留意, 不過女裝通常會有隻淺藍色既. 我覺得好靚

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stunyap 於 2010-6-16 00:09 發表
    對,mizuno男女的color會唔同,藍的多數是男裝

如果真是等唔到aero9,可以睇睇idaten5的女裝,見好多地方都有
    idaten的底比aero再薄些少,再輕些少,130都足夠支撐

aero在mizuno的分類中,算是比賽練習鞋,"薄底的入 ...

比賽練習鞋.. ? 我買黎係自己練習, 咁係咪會好快"玩完"?

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

唔 ... 咁我其實主要係室內跑跑步機的, 每星期大約跑3次, 每次30-45分鐘
    我唔係追求速度, 純粹想跑步做下運動, 其實rider , aero, idaten都應該適合我的? 還是有其他更好的選擇?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-16 11:01 發表
    唔 ... 咁我其實主要係室內跑跑步機的, 每星期大約跑3次, 每次30-45分鐘
    我唔係追求速度, 純粹想跑步做下運動, 其實rider , aero, idaten都應該適合我的? 還是有其他更好的選擇?

跑步機. 我未跑過. 但感覺好悶

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 38# 的帖子

你跑室內,跑步機相對又冇街咁地硬,加上你本身唔重,所以選擇自然多,idaten足夠支持130,rider太重又有可能成為你的負擔,有時跑街想要多些路感,做時間,就會用薄底,有時練習想保護多些膝頭,就會用厚底
    如果唔知邊一種好,aero都是中間一個平衡 (你的運動量唔算高,身體也不重,如不是年紀問題,的確不需要用太厚的跑鞋)

mizuno分類如下:
    http://mizunorunning.jp/gear/shoes.html#chart

但有d香港冇