香港長跑網  - 長跑長友

樓主: basher11

女跑步新手買mizuno一問

升級   0%

該用戶從未簽到

Rider 避震強D..保護性高D..但又重D..
Aero..薄D..避震弱D..貼腳D...但又輕D..

著Aero心情輕鬆D...
著Rider心情沉重D...

兩者價錢一樣...
兩者月底都返新色...

我愛Aero多D

升級   1.5%

該用戶從未簽到

aero冇咁易死,加上香港買mizuno好平,抵返曬
比較對家,香港個動物代理set到個價鬼死咁高,好似卡央奴賣1249,美國設計號11就賣860,但其實外國二對都賣us135左右,加上動物只會比狗拆佢招牌,美國我地入左藉佢會送柒牌男裝,一對開二對,幾鬼開心

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 40# 的帖子

謝謝你的回覆, 我買的時候會3對都試著, 感覺好的那對就買

順便幫朋友一問, 男仔高182 cm, 重170 g, 同樣是新手, 運動量只是一星期2至3天, 每次跑30-45分鐘, 正常足弓, 有甚麼跑鞋適合? 謝謝解答!!

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 43# 的帖子

mizuno?
170 rider已經可以,也可試creation11,如覺不太硬也可以,但creation的大型wave冇咁上下磅數會硬,170可算是入門磅數

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-16 11:01 發表
唔 ... 咁我其實主要係室內跑跑步機的, 每星期大約跑3次, 每次30-45分鐘
我唔係追求速度, 純粹想跑步做下運動, 其實rider , aero, idaten都應該適合我的? 還是有其他更好的選擇?

aero 9 女裝
http://www.mizuno.jp/catalog/product/8KN033/114003501/

色認真麻麻個人認為

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-6-16 14:44 發表
Rider 避震強D..保護性高D..但又重D..
Aero..薄D..避震弱D..貼腳D...但又輕D..

著Aero心情輕鬆D...
著Rider心情沉重D...

兩者價錢一樣...
兩者月底都返新色...

我愛Aero多D

rider返咩新色?

兩者買晒就最好, 不過好貴...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-16 22:02 發表
謝謝你的回覆, 我買的時候會3對都試著, 感覺好的那對就買

順便幫朋友一問, 男仔高182 cm, 重170 g, 同樣是新手, 運動量只是一星期2至3天, 每次跑30-45分鐘, 正常足弓, 有甚麼跑鞋適合? 謝謝解答!!

我好肯定純感覺係aero 好d

升級   11.05%

該用戶從未簽到

唔 ... 個色又真係一般, 不過如果性能好我又唔介意, 跑步鞋始終功能重於外表

另外, 如果我係女仔買男裝會唔會唔o岩著? 即係功能上有無分別呢? 因為我隻腳比較大, 曾經試過rider 40號鞋, 不過剛剛好, 沒有一隻手指位的鬆動, 但運動店職員說mizuno女裝最大係40號, 如果唔係就要著男裝, 其實是不是沒有分別的?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-17 09:28 發表

唔 ... 個色又真係一般, 不過如果性能好我又唔介意, 跑步鞋始終功能重於外表  ...

恭喜 ctse 可以認清方向,明白性能的重要
先選擇能配合妳雙腳的,再挑顏色(如有)不遲。
至於新舊款,除非妳不急於要著,可以等(但可能是無了期的等,因為總會有新款推出),
若這一刻真的有需要,可選當前最新款的就是了(因太舊款的鞋可能存倉了一段時間,膠質或會 ...)
當然,新舊款交替的一刻,售價或會有變動,但運動用品(甚至消費品)從來也是如此呢。

我沒提到那款鞋適合妳,是的,因我也正在選擇中,學習中。

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 48# 的帖子

一隻手指位都冇便太緊了,如果冇size,也只好買男裝

以我所知,mizuno男女裝分別主要是鞋底設計,受力點會有唔同,中底就一樣
但asics的設計又唔同,男女裝的底是一樣,只是中底某些物料不同
2家大廠的取向唔同,所以我都唔知男女裝分別是唔是咁大,邊一點重要,但如果是中底物料不一樣,咁這個分別應該比鞋底大

升級   0%

該用戶從未簽到

是悲沙、阿佬9都返晒貨....歪打未有天....

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 51# 的帖子

aero 9已經出左? 咁快?
ching係邊到見到呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-6-17 11:56 發表
是悲沙、阿佬9都返晒貨....歪打未有天....

想請問Rider 13新色係咩色?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stunyap 於 2010-6-17 11:36 發表
一隻手指位都冇便太緊了,如果冇size,也只好買男裝

以我所知,mizuno男女裝分別主要是鞋底設計,受力點會有唔同,中底就一樣
但asics的設計又唔同,男女裝的底是一樣,只是中底某些物料不同
2家大廠的取向唔同,所以我 ...

其實真係人人講既野唔同, 有人話要有個手指位. 有人又話都唔駛.. 我都唔知點先最正確

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 54# 的帖子

短跑就話要發力剛剛好或少頂,長跑當然是舒適至上
我的標準是3隻手指位,比賽鞋就要剛好或1隻手1指位

升級   11.05%

該用戶從未簽到

回復 55# 的帖子

3隻手指位唔會太多咩? 我自己預一至兩隻手指位, 我驚太多手指位會好鬆

升級   1.5%

該用戶從未簽到

回復 56# 的帖子

咁都要睇睇鞋頭鬆唔鬆,如果本身鞋頭是尖尖地,設計又貼腳,可預多少少,睇你自己習慣吧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 basher11 於 2010-6-17 12:07 發表
aero 9已經出左? 咁快?
ching係邊到見到呀?

我是問田門新記喎...

我諗出面其他舖都返左啦...去找找啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2010-6-17 12:12 發表

想請問Rider 13新色係咩色?

又無問喎....我咩色都沒所謂既....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-6-17 13:50 發表

我是問田門新記喎...

我諗出面其他舖都返左啦...去找找啦..

田門新記, 唔識添