香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 慢子 Wilson

最大攝氧量及體能項目測試計劃

升級   11.35%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

救命呀!
    明明在電話小妹已經告知唔要太早的時間,
    因為家住新界要山長水遠,左轉右轉再左轉車才能到達,
    竟然安排我9:00am,想死!

今天給我另一個時間10:30am,到時可以見兩位ching.

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-7-9 23:36 發表
    救命呀!

今天給我另一個時間10:30am,到時可以見兩位ching.
    原來可以改晏o的?又好喎

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-7-9 23:36 發表
    救命呀!

went to HKU for the prelimn test today, did not see C-hing & C-tse ar
    By the way, it's really really far away......I need more than 2 hr to go from Tuen Mun  Hope I can be accepted for the VO2 max test.

升級   0%

難過

原帖由 yungwai 於 2008-7-12 13:17 發表
    went to HKU for the prelimn test today, did not see C-hing & C-tse ar
    By the way, it's really really far away......I need more than 2 hr to go from Tuen Mun  Hope I can be accepted for the VO2 m ...

Yes, it's really really far away.....I need 1:45 to go from Tuen Mun.
    西鐵,南昌轉地鐵東涌線,中環轉港島線,金鐘轉小巴,只差東鐵,否則三項鐵人.
    搭車,轉來轉去 轉到想
    幸好,等車很快,很順利.
    因為早上太大雨,紅雨下了再等一會才準備出門,遲了許多.
    等多三至四個星期才知道結果,祝君當選.

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-7-12 17:18 發表

Yes, it's really really far away.....I need 1:45 to go from Tuen Mun.
    西鐵,南昌轉地鐵東涌線,中環轉港島線,金鐘轉小巴,只差東鐵,否則三項鐵人.
    搭車,轉來轉去 轉到想" />jhk" /> !
    幸好 ...
    Thank you Ctse, wish you got the call too

升級   97.05%

該用戶從未簽到

12號 早上 9:30am 已到金鐘 係大家樂慢慢食完個早餐,10:00am 才去搭10號 小巴,10:30am 已到 何鴻燊體育館,當時已有一批人在做跑步测試,換好運動裝備便在Gym 房內做準備,因要熱身,帶测心跳帶,拮手指等,所以都好忙,沒有時間去與Yungwai Ching &叮叮噹 Ctse 打招呼,另外最重大家未見過面
    唔知邊個至係,唔好意思!

個過程係要求運動員在自已能力的時間內做到自已最高極限,中心設定的跑步速度是由開始每小時 8m/hr 至 13.6m/hr 時間8分鐘,完成8分鐘後便加一級斜度,最高三級斜度,如無問題便繼續跑下去,直至你要求停止,期間會問你的感覺辛苦度有多大 中間級數 - 一般辛苦 13級 跟若著是15級 , 17級 ,20級最高是23級
    (過程及數字是自已進行所得的另有部份靠觀察,可能有誤,請指正)
    第一分鐘           行
    第二分鐘           8m/hr
    第三分鐘           8m/hr
    第四分鐘           10m/hr
    第五分鐘           12m/hr
    第六分鐘           13.6m/hr
    第七分鐘           13.6m/hr
    第八分鐘           13.6m/hr
    第九分鐘            13.6m/hr      加一级斜度
    第十分鐘            13.6m/hr      加二級斜度
    第11分鐘            13.6m/hr      加三級斜度

開始前有5分鐘在其它跑步機上熱身,因為自已甚少在跑步機上跑,所以開始不是太習慣,自已熟身跑了7分鐘才停,開始在跑步機上是先行一分鐘,等各方面準備好了才開始,開始時,我感覺跑得颇快,但只8km/hr 即10k 跑75分鐘應該不是太快,可能係跑唔惯跑步機感覺與地上跑唔同,跑跑下又慣了但此時要調快速度一級,這時那位哥哥問我有几辛苦,我用手指在中間 13級 一般,跑了一回又加快一級,這時D汗已開始流了,那哥 哥讚我 "好嘢" 又問我可唔可再加快一級,有人讚下,實開心格,我即時比手勢佢O.K. 上啦!跑了一回佢又問我有几辛苦我指下一個級數 15級(因無帶眼鏡跑睇唔清楚),這時候速度是最高的13.6m/hr 我只係大步大步走都唔理 3721 ,那位哥哥不時又讚我"好嘢"不 時又叫我"撑住" ,我心內想,係米我跑得好狼狽呢!剛才我都有觀看過几位跑手地走,佢都有感對佢地講,但係好似對我講多咗D,莫非我真係禁叻!
    好彩自已係度亂想嘢,好快又過了 3 分鐘,個哥哥問我而家加上一級斜可唔可以,我見仲有D力 -- 呢吧!加上一級斜度好像無咩感覺,同剛才差唔多,這時位哥哥又查辛苦度,我指下 17 級 字應該是寫颇辛苦,跑完一分鐘(這分鐘好似好長感),個哥哥問我可唔可以再加一級斜度,我見剛才都應付倒,打個手勢 O.K. up! 這一級開始呢料啦,同剛才完全唔同了,自已只能集中精神跑下去,心想一定要捱多兩分鐘先完,差唔多跑完這分鐘,那哥哥又問可唔可以再加一級斜度,
    吓 !? Mum 重有咩 ! 死 La,唔記得添重有一級,唔好 La !比個手勢佢 No !
    心想我捱多兩分鐘算 la,啊!啊!啊!Mum 你停機! 你問可唔可嗎?我 No !
    即係唔可以嗎? 做咩停機?! Oh ! 算啦!可能大家有誤會,就禁我跑了 10 分鐘,跑完才發覺自已係好夸張地流汗。

升級   0%

難過

謝師兄詳細描述測試過程.
    開始的速度是他們定還是自己定呢?

升級   54.9%

該用戶從未簽到

明天輪到小弟,有沒有其他ching?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-1 23:27 發表
    明天輪到小弟,有沒有其他ching?  

點解還未通知我?

唔通...........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢速小子 於 2008-8-2 09:42 發表

點解還未通知我?

唔通...........

通知了下星期六才做  

升級   11.35%

該用戶從未簽到

唉,我仲未收到電話呀,,,,,,,,

升級   54.9%

該用戶從未簽到

慢子兄,要"篤"手指架,起碼兩次
    應該不痛既...........如果手勢好的話~

原帖由 慢速小子 於 2008-8-3 14:51 發表

通知了下星期六才做  

升級   5.33%

奮鬥

看到一篇有意思的文章

停止訓練對人體的影響

停止訓練 84 天之後,VO2max(最大攝氧量)會退步20%

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-4 19:29 發表
    慢子兄,要"篤"手指架,起碼兩次
    應該不痛既...........如果手勢好的話~

Ram 兄,小弟今星期六才做,

想問要跑幾耐和多少 Km 呀?

升級   54.9%

該用戶從未簽到

慢子兄: 其實見工作人員主要計時間
    最先由8.8速度開始,每一分鐘加速一次直至13.6 (大概7-8分鐘)
    跟住開始加斜度,加到你頂不順為止
    (這裡要小心,因為中快速再加斜度好易落樓,見開始腳軟即示意停止)
    另外要注意跑前較好心跳帶和面罩的位置
    祝順利

原帖由 慢速小子 於 2008-8-13 17:36 發表
    Ram 兄,小弟今星期六才做,
    想問要跑幾耐和多少 Km 呀?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-13 22:44 發表
    最先由8.8速度開始,每一分鐘加速一次直至13.6 (大概7-8分鐘)
    (這裡要小心,因為中快速再加斜度好易落樓,見開始腳軟即示意停止)
    另外要注意跑 ...

個速度好像有少少似考消防體測既計法 ....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-13 22:44 發表
    另外要注意跑 ...

多謝 ram 兄的提點。

升級   11.35%

該用戶從未簽到

我仲未收到通知,唔知係唔係無份第二round 。想問下同日接受初步則試的叮o當c-tse收到通知未?

升級   0%

難過

沒有通知!
    當日工作人員說要等個多月,慢慢等待吧!