香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

飲寶礦力會否影響做運動減肥的成果?

升級   90%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐好, 小弟第一次係度貼野, 請多多關照.

聽聞寶礦力係好高糖份用來回復體能, 但我知道過量糖份會變為脂肪,
咁我地咁辛苦做運動飲左會唔會白做架﹖

下面貼左有寶礦力的成份, 但係我唔識睇高唔高糖份.

因為小弟而家做運動減緊肥, 我168cm高由175ibs減到而家150ibs,
但係150ibs已經停留一個月, 冇大飲大食,亦冇零食, 目標係140ibs
一個星期做大約跑步或游水4次, 我有時輕鬆落街跑30min間中會飲寶
礦力, 有時去運動場跑7km 40min-45min 後就會飲一罐.

雖然知道減肥係冇得快, 但係而家冇減到磅除左停滯期外係咪因為我飲
左寶礦力呢﹖我一開始減果陣係冇飲架.

+1 0
上一篇︰6.20(SUN)東涌勾車團下一篇︰2010 National Day Race

升級   20%

該用戶從未簽到

增加里數彧跑步次數
食方面只要維持不變或者食多少少
我都係咁樣破150lb

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我睇唔到糖份份量

升級   20%

該用戶從未簽到

升級   72.33%

該用戶從未簽到

過常我200ml寶礦力+700ml水, around 50kcal

+水效果當然.... 但飲完依然有一種Refreshing's feeling

止口引又小Cal

升級   0%

該用戶從未簽到

All sport drinks contain carbohydate (or sugar) for replenishing your energy.

You need to run around 1 mile (i.e. around 1.6k) for burning 100kcal.

If you drink 500ml 寶礦力 after exercise, it gives you 130kcal i.e. you need to run extra 2k in order to burn this extra 130kcal.

So if your workout is not that heavy (e.g. less than an hour), it's better to drink water instead of sport drinks.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

噢...我每次跑完步都勁飲寶礦力同礦泉水, 會唔會有問題架?!

升級   2.63%

該用戶從未簽到

運動飲品原本係設計比運動員係大量流汗後補充體內電解質
    雖然依家一般運動飲品所含的電解質濃度唔高
    但對於唔係成日運動的人黎講,呢d成分都算係多餘
    如果係激烈或者大量運動的話,運動飲品就比較好
    因為人體會流失大量鹽份同部份礦物質(統稱電解質)
    運動飲品都含有上面呢兩類成份

但坦白講,7KM跑45分鐘,其實300ML水就好夠用
    可以試下每跑一小段就濕下個口(500米左右),每公里飲一啖半啖水
    飲水係長跑入面係一個習慣,跑完先狂灌水唔係一個好習慣

升級   55.2%

擦汗
  • 簽到天數: 544 天

我諗水應該係最好~

升級   10%

該用戶從未簽到

我記得以前既生物老師話, 響D水加少少"SALT"就可以有電解質
    不過解釋已經唔記得晒啦=]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 xap 於 2011-1-27 02:38 發表
    我記得以前既生物老師話, 響D水加少少"SALT"就可以有電解質
    不過解釋已經唔記得晒啦=]

Salt :NaCl
    溶在水分成 Na+ Cl-

Na+ 就是其中一種運動需要的電解質

Kin in Running