香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

年紀愈大,膽固醇愈高?

升級   2.63%

該用戶從未簽到

想請教各位ching ctse
我去年check到膽固醇5.3,即比標準5.2 高出左0.1,所以開始一星期跑步3/4日,每次35分鐘左右
飲食上,早餐差不多日日都食麥皮,平日亦減少左高脂食物,當然偶然都會食,算有節制,亦很少出外用餐,每日都有2份水果3份蔬菜

今年去做body check,原以為膽固醇會因此回落至標準或更低,點知仲高左,有5.6
醫生話我好膽固醇有2.2,壞膽固醇只係2.6,所以總膽固醇雖有5.6,但都唔使擔心,無問題.

雖然係咁講,但始終5.6都係超出標準,亦擔心會唔會之後一年高過一年......
今年已40,bmi 低過標準,唔夠18.
係咪年紀大左,即使我定期做運動,飲食上已經食少左高脂肪食物,但膽固醇都係唔易降低?
我係咪要再食清淡d先得?

thanks

+1 0
上一篇︰請問澳門幾時會有長跑比賽?下一篇︰最近d天氣 有無師兄keep住跑

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

飲食控制+運動,雙管齊下...
    加油!為健康而努力!

升級   2.63%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

奇怪的是,過去咁多年完全無運動,飲食又唔顧忌,先check到5.3
    之後,我努力做運動+飲食控制,一年後竟然升到5.6

不過我都會keep住繼續運動,飲食上再留心一下,多謝叮叮噹版主

升級   0%

難過

原帖由 Tiffany0060 於 2010-6-20 19:22 發表
    奇怪的是,過去咁多年完全無運動,飲食又唔顧忌,先check到5.3
    之後,我努力做運動+飲食控制,一年後竟然升到5.6
    不過我都會keep住繼續運動,飲食上再留心一下,多謝叮叮噹版主

多年來沒有運動+不良飲食習慣......冇血壓高/中風.....算幸運!
    不過身體新陣代謝會隨年齡增長而減慢, 血管彈性又大不如年輕時......
    改變生活習慣+恆心堅持做運動(身體內的膽固醇經年月而成,都要經一番功夫才能踢走它, 加油吧!)

升級   2.63%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

膽固醇偏高,都係長年累積而成,我都明白唔可以一下子就減到

我會keep住慢跑,同埋"揀飲擇食",希望有改善

升級   2.63%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

年青人好似無咩膽固醇問題,大多都係中年人較易出現,所以諗緊係咪同年紀有關

當時我見到總膽固醇比去年升左,都有點錯愕.
    醫生就話要睇埋HDL/LDL 比較作準,而我HDL頗高,LDL又未超過標準,所以整體算唔錯,叫我keep住繼續做運動同現時飲食習慣就可以

家人有膽固醇超標問題,要食藥控制.我都驚係遺傳問題.
    惟有自己再做好d,睇下會唔會有改善

0060不是指地鐵哩.

升級   0%

難過

原帖由 Tiffany0060 於 2010-6-23 14:00 發表
    年青人好似無咩膽固醇問題,大多都係中年人較易出現,所以諗緊係咪同年紀有關
    醫生就話要睇埋HDL/LDL 比較作準,而我HDL頗高,LDL又未超過標準,所以整體算唔錯,叫我keep住繼續做運動同現時飲食習慣就可以
    家人有膽固醇超標問題,要食藥控制.我都驚係遺傳問題.
    惟有自己再做好d,睇下會唔會有改善

This is the point!
    年紀又唔大,膽固醇超標與遺傳,飲食及運動習慣有關.
    現在還未需要食藥,就加把勁改善現況,希望好好控制HDL/LDL.

升級   11.58%

該用戶從未簽到

應該人大左 少運動左先會咁
    應該同飲食關係大d

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 Tiffany0060 於 2010-6-23 14:00 發表

醫生就話要睇埋HDL/LDL 比較作準,而我HDL頗高,LDL又未超過標準,所以整體算唔錯,叫我keep住 ...

Tiffany0060 ctse, 加油ar, 堅持做運動la, 另外妳可按 "引用" le 個button = 回覆

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2010-6-23 15:47 發表

This is the point!
    年紀又唔大,膽固醇超標與遺傳,飲食及運動習慣有關.
    現在還未需要食藥,就加把勁改善現況,希望好好控制HDL/LDL.

我一定唔要食藥黎控制
    飲食上,我諗真係要再清淡d

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 prestige 於 2010-6-24 01:09 發表
    應該人大左 少運動左先會咁
    應該同飲食關係大d

可能我飲食上真係未做得最好
    遺傳因素控制唔到,但飲食可以自己控制的,我都會嘗試改改,多謝意見

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2010-6-24 14:03 發表

Tiffany0060 ctse, 加油ar, 堅持做運動la, 另外妳可按" />" /> "引用" le 個button = 回覆

我會堅持做運動的,除左怕膽固醇,更怕中年發福
    多謝你鼓勵呀Tarry Ching? / Ctse?

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-6-24 22:34 發表
    妳咁清楚個狀況, 一定會改善到的, 不好擔心, 加油~

google一下,原來壓力都可以令膽固醇值上升
    所以唔可以太擔心
    為左健康,我會努力的.

多謝欣ctse