香港長跑網  - 長跑長友

香港長跑至北京

升級   0%

該用戶從未簽到

今年2月10日馬鞍山8K比賽完畢, 馬鞍山家悠站主席羅光強議員宣佈會舉辦活動由香港跑步到北京以支持成功申辦北京奧運, 仲話以每日一個馬拉松既形式, 由香港 > 廣東省 > 湖南省 > 湖北省 > 河南省 > 河北省 > 北京. 現時除羅議員外, 尚有3名跑手支持, 但令人擔憂是羅議員連一個馬拉松也未跑過, 而途中天氣變化能否適應? 如受傷可有支援? 好多好多問題, 希望羅議員可以克服完成長跑到北京之旅. 活動於6月6日起步,預計8月2日到達, 希望能於開幕前完成.

活動網址: http://www.runtobeijing08.org/Intro.html

參加者簡介: http://www.runtobeijing08.org/RunnersInfo.html

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

極之保留羅議員能否完成全程, 但願幸運之神有所眷顧.

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   46.67%

該用戶從未簽到

如果有跑過全馬,可以申請中途加入!我都好想去,可惜我未有全馬經驗,無資格.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

O...Really, 當時佢係咁講, 我地係咁聽, 可能幾日後(2月17日)佢就完成左第一個全馬.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

唔樂觀可以跑到去北京...

升級   61.58%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-5-6 18:26 發表
但係計落,唔使做嘢,以三公里一個鐘咁行,一日行14個鐘,咁樣每日都可以行到個馬拉松的,假如有攝影隊咪做勢跑下囉!
其實做樓面等服務性行業的,有時一日都可能行咗個半馬架!

同意你既講法,每日用八九個鐘完成一個馬拉松唔係難事,只係要避免受傷要小心D.

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-5-6 18:21 發表
唉!多餘啦! 基本上跑過全馬都知,一個星期一全馬都唔係容易! 仲要一日一個﹖jgh" />jg" />
除非佢天生異質啦jg" />
啲sub3高手都唔會咁樣做啦!
有用無謀點得架﹖陣間搞出人命就真係 ...

這個見解我唔覺得消極,我覺得都幾現實。
老實講,這個行動真的有點兒瘋狂。
大概人一世物一世,想幹些與眾不同的事兒吧。
總之,精神上值得鼓勵,但是小朋友就切勿模仿了。

作為基督徒,我會為佢地的旅程禱告。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

不過如果唔駛返工返學
    都想試下

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

不過跑經路線既治安,衛生, 支援, 及溝通有所保留.
    治安: 唔係每個地方既治安, 都好似香港咁不用擔心人身安全.
    衛生: 飲食及住宿之衛生程度, 最最最....唔掂
    支援: 個Event沿途有幾多同胞知, 他們都支持援助?
    溝通: 雖然"煲東瓜"係法定既語言, 但好多偏遠地方, 仲係講地方既方言.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

小弟對祖國無特別偏見, 身為中國人亦希望國家強大起來, 但進步係一段漫長既道路, 要時間去改善, 今天既環境仲有好多地方未達水平...唉...有許多改善空間...小弟最欣賞"鐵面朱", 可惜他退得太早.

升級   11.35%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

agree agree! 鐵面朱, I like him too!

升級   15.26%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

簡略看了一 下介紹, 覺得這個活動構思好好. 并且可以捐款報中途加入, 分分鐘一個教練報名帶一班學生參加都得(好似當年中國馬家軍跨省大拉練一樣), 但想到幾個問題: 1) 其他人無準備, 大部分跑手現在都在休整狀態, 始終跑馬拉松不是話跑就跑的. 2) 6.7.8正值夏天, 所有加入者,同行者是否頂得順? 3) 安全問題, 107國道若大, 與各地政府都聯繫好了嗎? 那是高速公路來0架. 唔可以封路/讓道的. 4)照介紹講: 捐款中有部份係四名參加者的經費, 而其他加入/同行者就要捐錢, 自費全部活動, 這樣好像有問題......