香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請教

升級   7.89%

該用戶從未簽到

我想問46分幾8KM算唔算慢
同埋我停佐係8KM到跑極都跑唔到10KM
我想問CHING有咩建議比小弟我
萬分感激
+1 0
上一篇︰長跑講求耐力,行山是否對長跑有幫助呢??下一篇︰長跑新手數問

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

我想問46分幾8KM算唔算慢
    同埋我停佐係8KM到跑極都跑唔到10KM

It's a medium speed - not too slow indeed.  In fact it is very close to my training speed.
    However it's very strange that you can't complete a 10 Km run.  Do you feel any special after the 8 Km run?

升級   7.89%

該用戶從未簽到

我好似仲有氣
    但隻腳好攰
    有咩方法
    唔該

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Better use cross training such cycling, hiking to strength your feet.

I used to hike a lot before I focus on running.  Now I could complete a HM without too much difficulties.  Four years ago I could hardly complete a 4 Km distance run.

升級   0%

該用戶從未簽到

唉!現在天已熱了,我最多跑到8k咋!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

想好似我咁跑到10-15K以上??
    試下係下午5點過後先跑la...

我5月份最多都可以跑左成16K

升級   7.89%

該用戶從未簽到

明白晒
    唔該晒各位CHING

升級   78.75%

該用戶從未簽到

除左各c兄所講...亦建議可以每次少少里數咁加上去....

例如:今次跑到8k,下次就跑8.5k,跑幾次無問題後先再加到9k....如此類推,直至到達目標里數為止

等隻腳慢慢習慣個新里數,亦無咁容易受傷

升級   0%

該用戶從未簽到

如仲有氣, 即雙腿未能適應再長距離, 起步前做多點拉"根", 跑完亦要拉, Stanleyhpm兄既漸進式加上去係好既方法. 唔駛幾奈10/15K都難唔倒你.

原帖由 sky_kai 於 8-5-2008 21:02 發表
    我好似仲有氣
    但隻腳好攰
    有咩方法
    唔該

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

你試下用一個比而家慢少少o既速度跑﹙就算有力都放鬆﹚,睇下可唔可以跑長少少先喇﹙其實每一個跑手加長距離都係咁做﹚

升級   7.89%

該用戶從未簽到

唔該晒各位
    因為小弟跑佐唔係好耐
    咩都唔係咁識
    真係唔該晒各位

升級   45.45%

該用戶從未簽到

其實跑以一個跑左冇幾耐的人來說,
    8K 有這個練習時間已是不錯。
    我相信去到秋天以後的時候你自己會覺得跑起上來比而家舒服而跑得更長。
    不過而家練跑時要量力而為,小心中暑。