香港長跑網  - 長跑長友

長跑新手數問

升級   2.11%

該用戶從未簽到

大家好,我是一名中五生,快要考完會考,打算在會考後開始練習長跑。旨在鍛煉身體和練氣,今次發貼是為了詢問一下以下的問題,煩請各位解答。

1. 跑鞋需具備什麼特點?又有沒有好介紹?(最好平平地.......)

2. 跑步時需注意什麼?練習的頻率應為多少?

3. 初練跑步又應點跑?一口氣快跑 還是 慢跑?

打算跑既路線:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        http://www.hkmarathon.com/marath ... it/yuenlong/tsw.jsp

升級   98.95%

該用戶從未簽到

hello ken
i am also a green
i  think 鞋一定要夠輕, 抓地力夠強, 透氣強等.... you can know more if you search the post
練習的頻率
it is depends on your health, (like the factors you always  play sport)
初練跑步
you should told yourself not to stop or walk
dont stop or walk every you are as slow as an ant!!!

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2008-5-8 23:30 發表
hello ken
i am also a green
i  think 鞋一定要夠輕, 抓地力夠強, 透氣強等.... you can know more if you search the post
練習的頻率
it is depends on your health, (like the factors you always  play s ...

那麼,每次練跑,我應該跑幾耐?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Better do  a 20 to 30 mins run at first until you could run further.

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-5-8 23:50 發表

Better do  a 20 to 30 mins run at first until you could run further.

20-30 min夠唔夠?因為我記得以前有人講過30分鐘或以上既帶氧運動先有用....定係我記錯左.....

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

我也是新手,我個人意見
    1. 初學者,鞋跑宜買保護性較强的,不宜買薄鞋。美津濃會是不錯的選擇,因為較平
    2. 初學者最好先了解自己身體狀況先,如:肥定瘦、耐力如何、有無病痛等,因為呢d野決定你開始時點練。同時,跑步者最好先決定自己跑步目的什麼,不同目的需要既練習方法都有唔同,如:減肥者宜慢長跑,練速者宜短快跑。至於練習頻率,初學者宜一星期兩至三次,每次練習最好45至一個鐘
    3. 我自己睇,無論你想專項長跑定短跑,,基本工不可少,建議開始練跑時先做慢長跑(如3k至10k),肥既先減,瘦既等身體先習慣「跑」,然後再就住自己想跑既目標決定練習項目

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenyiu 於 2008-5-9 00:02 發表

20-30 min夠唔夠?因為我記得以前有人講過30分鐘或以上既帶氧運動先有用....定係我記錯左.....

c兄...無錯帶氧運動係30-60分鐘先有效,不過最開頭未必可以做到咁耐
    仲有係要連續咁做30-60分鐘,要係慢跑先得

或者你可以睇一睇呢個link,裏面都有文章講到點練跑
    http://maxyu888.sinaman.com/

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-9 00:12 發表
    我也是新手,我個人意見
    1. 初學者,鞋跑宜買保護性較强的,不宜買薄鞋。美津濃會是不錯的選擇,因為較平
    2. 初學者最好先了解自己身體狀況先,如:肥定瘦、耐力如何、有無病痛等,因為呢d野決定你開始時點練 ...

保護性較強即是怎樣?避震?還是其他?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenyiu 於 2008-5-9 00:21 發表

保護性較強即是怎樣?避震?還是其他?

避震好(但最好唔好買有air o個d),有一定厚度
    個人建議可以考慮美津濃wave rider或者wave aero系列,都係平靚正既初學鞋(有其他跑左好耐既c兄都用緊)

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-9 00:27 發表

避震好(但最好唔好買有air o個d),有一定厚度
    個人建議可以考慮美津濃wave rider或者wave aero系列,都係平靚正既初學鞋(有其他跑左好耐既c兄都用緊)

價錢大約幾錢度?

練跑前後又應該飲幾多水?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenyiu 於 2008-5-9 00:33 發表

價錢大約幾錢度?

練跑前後又應該飲幾多水?

價錢無記錯應該400-500左右
    飲水我自己則以飲夠為原則,無特定要飲幾多,少則可能500ml,多則幾升水都得。一般黎講,正常跑得越長飲得越多

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-9 00:52 發表

價錢無記錯應該400-500左右
    飲水我自己則以飲夠為原則,無特定要飲幾多,少則可能500ml,多則幾升水都得。一般黎講,正常跑得越長飲得越多

有無$300或以下,又唔錯既跑鞋....

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenyiu 於 2008-5-9 01:02 發表

有無$300或以下,又唔錯既跑鞋....

比較少........或者有睇得唔跑得o個類跑鞋
    (converse都成$200....不過絕對唔係好)

升級   11.35%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

should be >20mins then it's aerobic la

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-9 01:08 發表

比較少........或者有睇得唔跑得o個類跑鞋
    (converse都成$200....不過絕對唔係好)

唉,知唔知有無地方大特價=.=

升級   0%

該用戶從未簽到

Hello kenyiu兄, 其實跑幾長, 跑幾奈, 同買咩鞋, 好視乎個人.

例如之前閣下有冇經常做帶氧運動, 例如游水, 單車, 或一些球類足球, 藍球等. 起初可以若6'/k, 跑2至3k無等別不適可再加長, 慢慢再練上去.

跑鞋就視乎閣下身高及體重, 當然初學習買好cushion既鞋, 會跑得舒適一點, 有時一D大型連鎖店都會有under/close to $300既跑鞋選擇, 緊記無所謂咩牌子, 試穿後最好可以跑吓, 感覺舒適才買.

原帖由 kenyiu 於 8-5-2008 22:56 發表
    大家好,我是一名中五生,快要考完會考,打算在會考後開始練習長跑。旨在鍛煉身體和練氣,今次發貼是為了詢問一下以下的問題,煩請各位解答。

1. 跑鞋需具備什麼特點?又有沒有好介紹?(最好平平地.......)

2. ...

升級   41.05%

該用戶從未簽到

kenyiu兄,

我無跑十多年,最近才重新開始過,也加把嘴講自己看法。

買鞋方面,一定不可以貪靚貪款,一定要買一對真的跑鞋。
    不要買錯一對其實是時裝的”跑鞋”。
    也不要買有air bag的,因會較重和硬。

我現在重新跑了大約四個多月,
    每星期跑三次左右。
    另外的日子,有時會做一些很輕巧的其他運動。

我最初再跑時,每次只可以跑七八分鐘,
    我用的方法是,開始時先慢跑,到了覺得累時,就轉作急步行,
    回氣後又跑過。
    如是者練習了四五次,就可以一口氣跑二十多分鐘了。

也不用介意步速多快,
    慢慢來吧。
    我現在仍是用龜速來跑的。

最後,一定要做足warn-up和cool down.

以上如有錯漏,請各位大大指正。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   98.95%

該用戶從未簽到

什麼是air bag?

升級   2.11%

該用戶從未簽到

首先多謝各位的意見,但不知道air bag 同cushion係唔係兩樣野黎?因為好似差唔多咁,唔係太識分