香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰
打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

2011年 10月23日 (星期日)

地點: 慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑
    長度: 10.5KM
    時間: 1:17:33 (7:23.1/km)
    氣溫: 24-28度 (天晴)

今日天朗氣清,不時仲有風吹過,令我練跑都覺得舒服,
    加上自己不斷提醒要以均速去跑,使我練跑時間比之前兩次都有進步。

不過,是否往後日子都會天天進步,似乎連我都俾唔到自己一個答案.......

現在只有一股傻勁去練跑,唔知成效如何,但只要不令自己後悔,就足夠了。

升級   100%

開心

2011年10月24日 (星期一)

地點: 將軍澳運動場外單車徑6個圈
    長度: 11.4KM
    時間: 1:27:11 (7:38.9/km)
    氣溫: 22-27度 (陰天)

事隔半年有多,今晚再次走入去將軍澳練跑。
    雖則是夜晚,但仍有很多人參與練跑,氣氛真是比其他地區濃厚得多。
    因此千里迢迢入去練跑,我覺得仍是值得的。

不過,連續兩日咁跑法,身體機能原來還未適應。
    我回到家之後,不停有腹痛,甚至幾乎屙嘔。
    都唔知係自己還未能適應,定還是練跑中間既時間太頻密呢....?!

升級   100%

開心

2011年10月29日 (星期六)

地點: 將軍澳運動場外單車徑5個圈
    長度: 9.5KM
    時間: 1:09:07 (7:16.5/km)
    氣溫: 22-27度 (天晴)

如果唔係跑到半路中途肚痛要草草了事,今日我都希望練跑到10-12KM,都係拜之前飲左支「果汁先生」所致。
    或者我真係要記住,練跑之前唔好飲任何果汁飲品,以免自己半路中途肚痛,得不償失。

我跑左呢段路線咁耐,但今日都係首次係中午陽光猛烈的時候練跑。
    講真俾太陽直射都幾辛苦,幸好跑到中段天色較陰暗,令自己練跑起來也舒服些。

時間的確有點進步,但和之前最好的時間仍有一段距離.........

升級   100%

開心

2011年10月30日 (星期日)

地點: 慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑16圈
    長度: 10.4 KM
    時間: 1:15:49 (7:17.4/km)
    氣溫: 22-27度 (天晴)

為了彌補昨天「差500米才跑足10公里」之遺憾,今日加長少少里數去練跑,
    結果完成之餘,時間和昨日大致相若。
    不過事後反覆計算,原來和昨日練跑相加之後所計出的平均數,
    我只不過這兩日各跑了9.95公里 而已,都係差少少才達標。 (10.4km +9.5km) /2 = 9.95km
    自己並非跑得相當「標青」,只是可以跑得正常而已。

既然自己可以跑到長一點的路程後,或者遲下可以逐漸加長里數去進行「長課」了。
    否則,「2012渣打半馬」我根本沒有可能完成。

升級   100%

開心

2011年11月1日 (星期二)

地點: 大埔元洲仔公園 >> 白石角科學園尾 >> 大埔元洲仔公園
    長度: 10 KM
    時間: 1:07:50 (6:47.0/km)
    氣溫: 23-27度 (天晴)

事隔差唔多成年,今日先至有機會去進行晨早練跑。
    雖然陽光猛烈,始終都係有點秋意,
    加上沿途都有不少人練跑及騎單車,令我都不甘寂寞。

人家話晨早做完運動,全日都會好精神。
    但我今早跑完後,直到現在還是很疲累﹔
    睇黎做晨運,都係適合老人家的了.......?!?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-11-1 10:39 發表 2011年11月1日 (星期二) 地點: 大埔元洲仔公園 >> 白石角科學園尾 >> 大埔元洲仔公園長度: 10 KM時間: 1:07:50 (6:47.0/km)氣溫: 23-27度 (天晴)事隔差唔多成年,今日先至有機會去進行晨早練跑。雖然陽 ...

唔錯喎, 一星期都走到30km, 看來你已慢慢適應了, 仲有成3個月, 渣打半馬無問題啦, 繼續努力!

晨早跑係幾好架(如果你夠訓)

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-11-1 12:13 發表

唔錯喎, 一星期都走到30km, 看來你已慢慢適應了, 仲有成3個月, 渣打半馬無問題啦, 繼續努力!

晨早跑係幾好架(如果你夠訓)

謝謝。是否真正適應,還要睇往後是否每星期都可以跑到3-5次,每次都係10km 以上。

否則,我仍然覺得「半馬」未必可以完成。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-11-1 16:44 發表 謝謝。是否真正適應,還要睇往後是否每星期都可以跑到3-5次,每次都係10km 以上。否則,我仍然覺得「半馬」未必可以完成。

一星期5次 10km以上?! 全馬都無問題了

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-11-1 17:24 發表

一星期5次 10km以上?! 全馬都無問題了

一星期五次10km,只是我希望的事,但目前為止,即使我咁諗,我的身體機能都未必負荷得到。

目前我只係為「渣打半馬」而努力,因此能夠到跑到一星期30km 就足夠,之後就要自己減磅先得。

升級   100%

開心

2011年11月3日 (星期四)

地點: 慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑16個圈
    時間: 1:14:09 (7:07.8/km)
    氣溫: 24-29度

之前天文台話過今晚會落雨,但結果到我起跑時都只是大風而已。
    當時我仲諗:今晚既時間可以有進步吧?!
    但最後出來的,同之前差唔多。

或者,我真係要練跑多幾次,才會有實質性既成果了。

升級   100%

開心

2011年11月12日  (星期六)

時間: 1:13:39 (7:04.9/km)
    氣溫: 21-24度 (陰天,間中有陽光)

自從有件新網衫後,今日我都係第一次試著練跑,感覺都幾唔錯。期望真係到比賽時可以在派用場吧?!
    今日途中撞到「根根」一齊練跑,聽佢講明天要預備參加Asics 10K的比賽,
    這令我覺得自己今年係好懶惰,令這樣闊別多年的比賽,始終無法再度參加。

不過,這個也是推動力。自己不可再懶,要加倍努力!

升級   100%

開心

2011年11月13日 (星期日)

時間: 1:15:24 (7:15.0/km)
    氣溫: 21-25度 (陰天,間中有陽光)

今天都係很好的時節,因此今日來練跑的人也比平時特別多。
    自己跑到半路中途,「又」見到根根來鬆腳,
    他今早跑完Asics 10K 之後,還有剩餘氣力來練長跑,真係魄力驚人啊。

沼途我和他談了關於練跑的事情,他教我練跑可以跑一日長,一日短,而另一日可以練速度,這樣練跑才能跑得持久。
    我聽完之後,也覺得幾有道理,始終人一開始是很難長期維持長課而不休息的。
    因此我暫時諗到這個方法:「一短,一長,一休。」
    希望可以適合自己喇﹖

講開Asics 10K,這個闊別多年的比賽,原定今年也想參加,只是今年太少練習而決定放棄。
    見到今日他們參加完比賽的情景,自己沒法參與,的確有少許失落。
    不過,在見到朋友的留言後,我的心情也平伏了。

得到,失去的很多,不過已成過去﹔重要的是將來可能得到,比失去的更多及更重要。」

共勉之!

升級   100%

開心

2011年11月15日 (星期二)

時間: 1:14:01 (7:07.0/km)
    氣溫: 22-26度 (陰天,間中有微雨)

工作關係,今晚我還是遲了開跑。
    在我練跑途中,風勢很大,後來還落了幾陣微雨。
    途中先後見到 Mill 姐 同 LuLu 姐,
    她們狀態很好,都日以繼夜練習﹔
    我會反問自己:「我這些所謂練跑,還算得了甚麼?」

升級   100%

開心

2011年11月16日 (星期三)

地點: 慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑6個圈
    長度: 3.9 KM
    時間: 0:29:51 (7:39.2/km)
    氣溫: 22-25度 (陰天)

原來「吃飯」真的是那麼重要。
    今日中午和同事飲茶,只吃點心而沒有吃飯;
    夜晚打算行上蒲崗村,已覺氣力不繼。
    到真正練跑時,發覺真的很累,結果跑得咁少,最終也要放棄。

飯是有碳水化合物,可以補充體力,令你有氣有力。
    俗語話「有米落肚」。你吃了飯,你才會感到滿足。

升級   100%

開心

2011年11月18日 (星期五)

地點: 慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑20個圈
    長度: 13 KM
    時間: 1:30:53 (6:59.5/km)
    氣溫: 22-25度 (大雨)

我都知道今晚間中有雨,不過冇理由為左咁而唔練跑,因此照去練習。
    但估不到的是,在我練跑的時間,不但是大部份時間都落雨,仲要係大雨,
    令到我跑起上來幾乎看不到前面的方向。

LuLu 姐話落雨練跑係好舒服,冇錯真係幾舒服。
    但成身濕哂,連對鞋都濕到入內,我都不知如何是好。

更重要的是,長時間淋雨,我會好容易病......

升級   100%

開心

2011年11月20日 (星期日)

地點: 慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑24個圈
    長度: 15 KM
    時間: 1:48:38 (7:14.5/km)
    氣溫: 20-23度 (天晴)

今日天朗氣清,加上又有微風,的確係長課的好時機。
    原先今日跑長一點,希望時間上也會快一點。
    但最後出來的成績,又似乎唔係我所想......

不過,能夠最終練跑到15K,係一件滿足的事情,
    期望下星期繼續跑到更加遠的路程。

升級   100%

開心

2011年11月22日 (星期二)

地點: 慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑17個圈
    長度: 11.05KM
    時間: 1:15:06 (6:47.8/km)
    氣溫: 20-24度 (天陰)

今晚清涼的天氣,原先我只是跑10K 算了。
    不過想起明晚未必有時間去練跑,因此也只是臨時加多1K而已。

經過多日練習,發覺今晚練跑完後也不是太疲累。
    或者,係時候在平日再加長里數以挑戰自己了。

升級   100%

開心

2011年11月27日 (星期一)

地點: 慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑24個圈
    長度: 15.6KM
    時間: 1:47:10 (6:52.2/km)
    氣溫: 20-25度 (陽光猛烈)

今日比較好的天氣,的確令我可以跑更長的里數。
    我都以為今日會比較舒服點,無奈陽光猛烈,最終我末段都跑得相當辛苦。
    距離渣馬只得兩個月的時間,但我還未有時間去練跑斜路,
    實在令我都不知如何是好.......

升級   100%

開心

2011年11月28日 (星期一)

地點: 慈雲山蒲崗村道運動場緩跑徑6個圈
    長度: 3.9KM
    時間: 0:32:11 (8:15.1/km)
    氣溫: 21-25度 (天晴)

今晚終於重返星期一逍遙跑,由於之前一日跑得較長,令我小腿變得酸痛,今晚所跑的變成「鬆腳」的一種。
    亮哥教我跑步不需太急,維持自己的步速及心跳去跑,令自己可以有效減肥。
    我明白這是一個好的方法,不過到我真正去跑,我都不自覺快跑了起來。
    或者在我跑完長課,之後再恢復跑,這個方法就會有用了。

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟今晚已跑了個半鐘,你來時我已收工,下次會同你一齊跑,一齊研究一個完美的跑法。
    加油啊!