香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰
打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   26.85%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

有日我朝早五點半起身煮個麵食完, 諗住落樓跑步, 點知六點未到就見到太陽....最後懶到搵佐老周跑佐個馬拉松 , 竟然當其時意志咁薄弱, 都係跑夜晚C服D

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 monsterjoe 於 2010-7-7 11:14 發表
    有日我朝早五點半起身煮個麵食完, 諗住落樓跑步, 點知六點未到就見到太陽....最後懶到搵佐老周跑佐個馬拉松 , 竟然當其時意志咁薄弱, 都係跑夜晚C服D

朝早跑
    我中學時期試過
    諗住跑完先返學
    但係只可以維持幾日
    之後就有成千上萬個借口叫自己唔好跑

停左一兩年又想朝早跑
    最後又係得幾日貨仔
    所以我以後都唔會揀朝早跑
    因為我意志薄過 pizza............  

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

昨晚和馬拉兄, 以及Desmond 再次挑戰"澳景".
    只可惜之前成個星期再沒有練跑山路,
    而練跑上山途中又突然胃痛,
    結果只有慢慢行上山頂,
    再行落山至調景嶺站便草草完成;
    真的是徹底失敗, 失望到極點!!

(唯一慶幸的是Desmond 幫我照顧背包, 使我無後顧之憂去練跑, 真的謝謝你!! )

升級   100%

開心

昨晚和Stephen 再次係大埔練跑,
    由於晚上天氣悶熱, 開始時還可以一氣呵成跑到科學園,
    但回程時最終都變成"又行又跑",
    令我相當失望

其實自己都已經跑了這個路段咁多次
    照道理是可以再延長路程
    不過始終都只是到了科學園便要回頭
    這樣的成果, 當然是不可接受.....

Stephen 勉勵我要將跑步成為一種"享受",
    但我似乎還未到達這種境界.....
    他可以享受這個過程, 不計較成績, 不計較名次,
    不過, 我自己是未達到成功的人,
    如果只是享受過程, 好像變成有點"不思進取" (當然我並不是真係這個意思)
    始終人是需要有動力, 才能有進步
    或者每個人經歷不同, 想法也會不同吧?!?!

有時只得我和他兩個人去練跑, 感覺郤非常良好
    人少去跑 , 也有當中的樂趣
    真的希望這樣的練跑能夠繼續維持.....

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 lianpeng 於 2010-7-16 11:23 發表
    路過進來看看,看看可以學到什麽!

看完就好去跑啦~~~~~~~  

升級   26.85%

擦汗

原帖由 阿聰 於 2010/7/13 14:38 發表
    昨晚和Stephen 再次係大埔練跑,
    由於晚上天氣悶熱, 開始時還可以一氣呵成跑到科學園,
    但回程時最終都變成"又行又跑",
    令我相當失望

其實自己都已經跑了這個路段咁多次
    照道理是可以再延長路程
    不過始終都 ... 有時只得我和他兩個人去練跑, 感覺郤非常良好
    人少去跑 , 也有當中的樂趣 ...

記住你自己所講既說話, 就會明白你自己其實已領略到當中既樂趣, 記住人多有人多既樂趣, 人少有人少既樂趣。人有時唔好太計較, 好辛苦架, 無晒人生樂趣

升級   100%

開心

原帖由 monsterjoe 於 2010-7-16 20:45 發表

記住你自己所講既說話, 就會明白你自己其實已領略到當中既樂趣, 記住人多有人多既樂趣, 人少有人少既樂趣" />" />hiuijhkj。人有時唔好太計較, 好辛苦架, 無晒人生樂趣" />" />hjgh

咁又唔同, 我會比較喜歡人少去跑
    始終壓力冇咁大

升級   100%

開心

大埔 (七)

今晚和Stephen, 阿招佢地一齊練跑,
    原本大家由大埔元洲仔公園出發, 打算跑到"雙橋"折返回程, 而全程大約15K左右

由於大家當初溝通上的誤解, 他們跑到馬料水科學園內的公園, 便一直乾等
    我又以為佢地係跑到"雙橋"尾先至等埋我
    結果當我一個去到"雙橋"時, 發覺不見他們,
    我還以為他們會直入馬鞍山,還想向馬鞍山方向跑去,
    後來自己實在太累, 跑到半路才放棄, 折返回大埔

但最終都體力不繼, 自己都只是"又行又跑"回到大埔,
    想起開始起跑時的雄心萬丈, 到最後還是功虧一簣!!

不過有了今晚的經驗, 相信日後我會更有把握如何跑到沙田/ 馬鞍山,
    或者將來好似Christy 所講, 可以係馬鞍山會合呢?! 哈哈......

升級   100%

開心

後話: 今晚他們都話我大有進步
    但我相信他們"客氣"說話啫

之前我又大病, 搞到成個星期冇練
    現在的我, 只是急起直追.....

我看不到自己有何進步過

升級   100%

開心

大埔 (八)

昨晚終於一氣呵成, 由大埔直跑到"雙橋"(馬鞍山),
    再跑返大埔, 全程15KM;
    其實我在最後500米, 我已經覺得雙腳嚴重超出負荷
    因為我發現大腿是前所未有這麼酸痛
    不過, 我本著不可臨陣退縮的心態,
    最後還是很辛苦的完成整個路程

當我跑完之後, 就發現雙腿劇痛,
    初時我並沒有為意, 以為過多一陣就會沒有事
    點知想拉筋時, 發覺大腿嚴重抽搐, 迫使我要放棄拉筋

在樓下大堂的時候, 其實我已顯得相當辛苦, 管理員還問我是否需要入醫院
    幸好當時我還可以有精神看見影像; 如果再加上"眼前一黑"的話, 那我今日恐怕就躺在醫院了.....

當我回到家中後, 就發現自己肚屙作嘔又頭暈,
    而且還有好像"中暑"的跡象 (雖則我又覺得唔似)
    由於身體內裏熱到發滾, 我便唯有立即沖凍水涼降溫
    幸好之後身體便慢慢正常, 但結果我整晚還是又屙又嘔...

經過今次之後, 我有點懷疑自己能否再應付這麼漫長的路程
    但是跑步正正就是要這種"堅持", 才可以逐漸成功
    因此現在的我, 還是充滿疑惑.........

升級   0%

開心

原帖由 阿聰 於 2010-7-25 09:58 發表
    大埔 (八)

昨晚終於一氣呵成, 由大埔直跑到"雙橋"(馬鞍山),
    再跑返大埔, 全程15KM;
    其實我在最後500米, 我已經覺得雙腳嚴重超出負荷
    因為我發現大腿是前所未有這麼酸痛
    不過, 我本著不可臨陣退縮的心態,
    ...

想問聰哥係唔係一個人跑? 係的話照計個pacing 完全係自己控制。
    小弟很怕跑完有後遺症,非常保護自己(怕死),好注意跑時的身體變化,發覺很熱燙時立即減速散熱。

當小弟由跑開10k逐步升上15k後,發覺連士啤呔都開始縮細,很好

不過入夏後我都好少跑15k,除非跑完10k後唔夠喉。

試過由坑口跑到寶達返黎唔夠喉想跑埋澳景,但跑到維景灣畔發覺雙腳已超出負荷唯有打消念頭掉頭。

最近跑上太平山頂中途拗柴,跑唔到又想完成,行lor。

小弟有句座右銘:"enjoy jogging", 比賽時 "enjoy racing"
    唔好太勉強自己變成"hate jogging"

升級   100%

開心

原帖由 purejoey 於 2010-7-25 10:59 發表

想問聰哥係唔係一個人跑? 係的話照計個pacing 完全係自己控制。
    小弟很怕跑完有後遺症,非常保護自己(怕死),好注意跑時的身體變化,發覺很熱燙時立即減速散熱。

當小弟由跑開10k逐步升上15k後,發覺連士啤 ...

Joey ching, 其實我比你更加"怕死"
    因此我點解為何都係我自己一個人跑, 而沒有跟你地跑呢?!

講真, 昨晚我從未試過跑完之後完全散唔到熱
    我都唔係日光日白, 猛烈太陽下去跑啦
    但都搞成咁.....

或者今個星期三, 我都係跟你地練跑下, 睇下點先啦
    如果你地不嫌棄我跑得慢就是了......

升級   37.45%

奮鬥

你小心d好喎
    唔想係報紙見到你............  

你一口氣跑中途有冇飲下水呀?
    我之前跑 16k 雖然都係一口氣跑
    但係中途係有帶支水一路跑一路飲既
    家陣太熱啦
    夜晚都 over 30度
    我都只係跑 13k 算
    中途會停一停去水機飲水 (所以我唔駛帶水)
    發覺太熱太累會即刻唔跑行下先抖抖
    可能我仲係太肥啦
    所以好怕中暑同傷膝..............  

原帖由 阿聰 於 2010-7-25 11:54 發表

Joey ching, 其實我比你更加"怕死"
    因此我點解為何都係我自己一個人跑, 而沒有跟你地跑呢?!

講真, 昨晚我從未試過跑完之後完全散唔到熱
    我都唔係日光日白, 猛烈太陽下去跑啦
    但都搞成咁.....

...

升級   100%

開心

回復 54# 的帖子

我就係要練到自己

中途既不飲水, 又要迫自己腳痛都去跑

咁先至唔會係真正比賽中, 容易中途放棄

升級   0%

開心

原帖由 阿聰 於 2010-7-26 19:19 發表
    我就係要練到自己

中途既不飲水, 又要迫自己腳痛都去跑

咁先至唔會係真正比賽中, 容易中途放棄

腳痛就唔好勉強la, 可能做成永久傷害

升級   100%

開心

大埔 (九)

今晚和Stephen , 阿招他們6人再次係大埔練跑;
    由於今晚Desmond 以及Louis 的加入, 同埋Kanok 的回歸, 令參加人數變得很多

今晚原定的目標, 是想再以"雙橋"作為目標才折返,
    始終剛過去星期六之測試, 雖則是慘烈完成, 但起碼發現自己還是可以堅持
    當時我估計, 只要今晚速度跑慢一些,我還可以輕鬆跑到”雙橋”吧?!

結果今晚天朗氣清, 還有點微風,
    當我跑到馬料水碼頭, 正打算再前直衝的時候,
    忽然見到前面不停行雷閃電, 結果最後怕落大雨, 到時自己狼狽更麻煩, 才決定折返回頭;
    當時發現自己未能再往前跑, 真是非常失望, 最後計算亦只跑得13KM

不過, 雖只是短短的13KM , 但終於發現自己是有能力去每次練跑至少10KM, 甚至更長的路程;
    至少今晚練跑完後, 也再沒有作嘔頭暈的感覺, 證明自己身體還可以適應過來;

為了可以讓自己作出更有實力的比試,
    看來今個星期三將軍澳之約跑, 也是適當的時候參與了......

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-7-27 00:24 發表
    大埔 (九)

今晚和Stephen , 阿招他們6人再次係大埔練跑;
    由於今晚Desmond 以及Louis 的加入, 同埋Kanok 的回歸, 令參加人數變得很多

今晚原定的目標, 是想再以"雙橋"作為目標才折返,
    始終剛過去星期六之測 ...

聰兄加油
    想問問你地跑 13k 大約跑幾耐?

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-7-27 00:34 發表

聰兄加油
    想問問你地跑 13k 大約跑幾耐?

噢....今次我冇計過呢
    只知上次我咁跑15K, 個人都要用成2小時10先至搞掂,
    真係超級地........慢  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-7-27 00:45 發表
    噢....今次我冇計過呢
    只知上次我咁跑15K, 個人都要用成2小時10先至搞掂,
    真係超級地........慢    

唔算慢啦
    尼d天氣跑咁遠真係想死
    我對上一次跑 16k 都要 2小時10分
    果時仲冇家陣咁熱架
    家陣我都唔敢跑咁長囉.............  

升級   100%

開心

澳景 (六)

今晚和馬拉兄, Desmond 再次挑戰"澳景"
    由於之前在大埔的練跑, 重要的是去如何維持步速節奏及呼氣, 令自己可以跑得更長久,
    因此今晚我套用這個方法, 不但令自己可以一口氣跑上到山頂,
    更有力氣去維持自己去跑回運動場, 這是我之前從未成功過的.

似乎以前LuLu 同我講, 先叫我練好平地長跑, 是有她的道理

當然, 今晚也要謝謝馬拉兄同Desmond兩位, 唔介意我呢d"超慢腳"啦?!