香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰
打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

2010年10月20日 (星期三)

今晚跟跑友們去跑"將軍澳運動場出發 > 寶邑路(將軍澳站) > 調景嶺站 > 左轉入維景灣畔 >澳景路 (只跑右邊行人路盡頭折返)>蓬萊路 (清水灣半島) >環保大道 > 康城 > 運動場" (10km) " 。

不過,我真是太耐時間沒有再跑這裡,因此在上斜落斜時顯得相當吃力,顯然是自己疏懶所致。

最後返到運動場前100米,小腿突然抽筋,最後我要步行回運動場,令我覺得相當失望。

或者我真係要好好考慮,在星期三之外,另抽一日再去跑"澳景 / 康城",令自己可以適應到練跑斜路的節奏。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 阿聰 於 21-10-2010 00:57 發表
    2010年10月20日 (星期三)

今晚跟跑友們去跑"將軍澳運動場出發 > 寶邑路(將軍澳站) > 調景嶺站 > 左轉入維景灣畔 >澳景路 (只跑右邊行人路盡頭折返)>蓬萊路 (清水灣半島) >環保大道 > 康城 > 運動場" (10km) "  ...
    聰聰加油呀,你咁勤力一定有進步既,你會越跑越好架。

升級   100%

開心

2010 年10月23日 (星期六)

今早跟跑友們去練跑"將軍澳大圈",另外再加運動場的兩個外圈。

今早在正式起跑之前,我跟Cat 姐,文輝先在運動場跑一個外圈 (1.9km)
    之後他們都返回運動場,等埋其他人才正式開跑。
    當時我都有點後悔,為何不在跑完一個外圈後,自己正式繼續起跑
    自己明白到練跑是"一氣呵成",否則停低再起跑會很困難 (事實都應驗了)

自己在練跑期間,一直都有車仔陪我去練跑,
    原本我去到醫院後山的位置,我也想跑上去
    就是之前跑完外圈便停下來,令我之後再不能提起勁去跑
    因此,我更要明白到"一氣呵成"的重要,
    便唯有去到運動場後,再跟車仔,迪迪仔跑多一個外圈去"補數"。

今早天氣真的很好,真想不到打不成風都有這麼好的天氣,
    再加上風和日麗,因此也能順利完成合共接近13K的路程。
    期望由下星期開始,能夠逐步增加到15K ,讓自己都可以適應到節奏。

始終由下個月開始,便要面對真正的"考驗"了 ........

升級   100%

開心

2010年11月3日 (星期三)

之前自己大病都已經冇跑成個星期,今晚決定的起心肝再跟人練跑。

今晚去將軍澳練跑這個路程 : "將軍澳運動場出發 > 寶邑路(將軍澳站) > 調景嶺站 > 左轉入維景灣畔 >澳景路 (只跑右邊行人路盡頭折返)>蓬萊路 (清水灣半島) > 邵氏影城折返 > 運動場外圍跑半個圈" 。

由於之前自己並不知道他們今晚是跑上澳景頂,因此大失預算。
    當自己去到近邵氏影城,發覺後面一個人都沒有,
    自己也覺得再跑下去也沒有意思,因此便在這裏折返,最後返到運動場外圍跑多一陣便算了。

今晚自己所跑的路程,估計可能連10KM 也沒有。自己不跟大隊,便會換來這樣的"結果"。
    現在唯有明晚再練跑"補數",希望令自己辛苦所練的不致浪費。

升級   26.85%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 阿聰 於 2010/10/23 21:50 發表
    2010 年10月23日 (星期六)

今早跟跑友們去練跑"將軍澳大圈",另外再加運動場的兩個外圈。

今早在正式起跑之前,我跟Cat 姐,文輝先在運動場跑一個外圈 (1.9km)
    之後他們都返回運動場,等埋其他人才正式開跑 ...
    ....期望由下星期開始,能夠逐步增加到15K ,讓自己都可以適應到節奏

開始你既長課訓練未呀? 努力加油呀

升級   100%

開心

原帖由 monsterjoe 於 2010-11-4 05:56 發表

開始你既長課訓練未呀? 努力加油呀hgjD141" />" />hj

上個星期大病,已經令我冇跑成個星期
    直到現在為止,最長的路程我都只是跑到13K
    連15K 都未到,真係幾失敗。

睇黎之後我都要考慮快速"加碼"..........

升級   100%

開心

2010年11月10日 (星期三)

今晚只跑了以下路程: " 將軍澳運動場出發 > 將軍澳運動場外圍 > 寶邑路(將軍澳站) > 調景嶺站 > 左轉入維景灣畔 > 澳景路 (只跑右邊行人路盡頭折返)> 將軍澳運動場外圍" ,原先想跟他們跑上澳景頂,結果因為氣力不繼而放棄;

其實今晚這樣的路程,總共有多少公里呢?!

升級   100%

開心

2010年11月19日 (星期五)

經過上次大病之後,今晚獨自去了將軍澳運動場外圍的單車徑練跑了八個圈 (1.9km x 8 = 15.2km)
    時間大約為 1:45:34

坦白講,如果自己不想一再錯過UNICEF 的機會,根本就沒有這樣的動力,在時間這麼短的情況下都仍然練跑;不過,上次大病令我錯失ASICS 10km 的機會,令我真的不開心了一段時間,再加上火仔和烏拉都鼓勵我可以把今次比賽當成「志在參與」,使我今晚決定給自己一個機會。

當我跑完後,才發現自己真的做到可以練跑更長的路程,這個比自己練跑的時間還要滿足;
    之前我也是聽烏拉講過無數次,話我可以跑得更長,但我都只是「一笑置之」而沒有理會,
    今晚能夠做得到,總算也是一個好的開始吧﹖﹗

我不知道這樣的結果是快還是慢,但起碼令自己能夠衝破 15km 的大關,
    鍛鍊自己的耐力,為日後練跑更長的路程舖路;
    始終要完成半馬,真的少一點耐力也不行,
    還要看看往後日子的練跑,是否可以維持,甚至超越這個關口......

期望往後日子可以繼續維持長途練跑,
    並能夠在下星期日的UNICEF 半馬「千帆並舉,再創高峰」,
    令自己不再以前般遺憾……

升級   100%

開心

2010年11月21日 (星期日)

由於今晚將軍澳運動場租左俾人而沒有開放,我只有走去藍田晒草灣遊樂場的緩跑徑去練跑。

今晚自己一口氣跑了30個圈 (500m x 30 = 15km) ,總算可以維持到上次所練跑的里數,而時間也不會差得太遠 (1:45:16)

今晚練跑時撞到 Mill 姐,原來她一早已走去這個地方練跑了
    似乎我自己都還是比別人不夠勤力,今後唯有寄望自己抽多點時間去練跑吧?!

不過,要我連續在同一個地方不停跑30個圈,有時我也會數到頭昏腦脹
    在我跑到第2526個圈時,我的體力已經變得疲乏
    有時也擔憂自己會否數錯圈數,白白浪費之前的努力,便會很不值得。

似乎今後要跑這麼長的路程,我還是要另找地方好了......

升級   100%

開心

2010年11月25日 (星期四)

今晚去了慈雲山浦岡村道公園練跑,合共跑了22個圈 (650m x 22 = 14.3 km) ,但時間則變成 1:56:30 ;我都估不到這樣練跑,反而令成績倒退,而且身體還因為應付不了長期操勞而作出反應......

升級   0%

開心

原帖由 阿聰 於 2010-11-25 23:41 發表

今晚去了慈雲山浦岡村道公園練跑,合共跑了22個圈 (650m x 22 = 14.3 km) ,但時間則變成 1:56:30 ;我都估不到這樣練跑,反而令成績倒退,而且身體還因為應付不了長期操勞而作出反應.. ...

係咁細範圍跑咁多個圈好乏味,成績倒退我理解...

廸士尼我無跑,首次跑半馬賽好大壓力,我要延遲到沙田節先挑戰。

anyway, 祝你廸士尼處女半馬跑得開心啲!

升級   26.85%

擦汗

原帖由 阿聰 於 2010/11/25 23:41 發表

今晚去了慈雲山浦岡村道公園練跑,合共跑了22個圈 (650m x 22 = 14.3 km) ,但時間則變成 1:56:30 ;我都估不到這樣練跑,反而令成績倒退,而且身體還因為應付不了長期操勞而作出反應.. ...

乜蒲崗村道運動場變短佐既, 乜唔係700米 一圈咩, 仲乜食佐50米呀, 你每圈食佐50米梗係飽到跑唔郁啦。你其實跑佐15.4KM 架喇, 努力D啦你得既。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 阿聰 於 2010-11-25 23:41 發表

唔好咁搏命呀
    長跑長有........

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-11-25 23:41 發表 2010年11月25日 (星期四) 今晚去了慈雲山浦岡村道公園練跑,合共跑了22個圈 (650m x 22 = 14.3 km) ,但時間則變成 1:56:30 ;我都估不到這樣練跑,反而令成績倒退,而且身體還因為應付不了長期操勞而作出反應.. ...

休息下啦, 正常上星期六操一課長就得架啦, 咁近星期日先操, 可能體力唔夠時間recovery.

時間唔係太重要, 完成到就ok架啦..

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-11-26 12:44 發表

休息下啦, 正常上星期六操一課長就得架啦, 咁近星期日先操, 可能體力唔夠時間recovery.

時間唔係太重要, 完成到就ok架啦..

我都只係打算以完成做目標
    始終呢個都係我第一次所參加的半馬
    以汲取經驗
    但當然也希望時間不要太慢啦!?! 哈哈....

反而我昨晚操長課已經係最後機會,如果到星期六先至操長課,我更加冇可能短時間內恢愎體力。

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-11-26 11:51 發表

唔好咁搏命呀

14.3km 己經唔係好長的了
    半馬既長度係21km
    但現在我連一口氣跑足18km 都未做過
    我都有點懷疑,到星期日比賽時會否跑到15km 之後便"體力不繼".......

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-11-26 13:00 發表 我都只係打算以完成做目標始終呢個都係我第一次所參加的半馬以汲取經驗 但當然也希望時間不要太慢啦!?! 哈哈....反而我昨晚操長課已經係最後機會,如果到星期六先至操長課,我更加冇可能短時間內恢 ...

我意思是星期六日, 今個星期只操一兩課10K就夠了..

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-11-26 11:51 發表

唔好咁搏命呀

14.3km 已經唔係好長的了
    我連一口氣跑足18km 都未有
    我都懷疑自己
    會否到星期日比賽時
    一跑到15km 左右便"體力不繼"

始終今次的練習時間真係唔夠

升級   100%

開心

原帖由 monsterjoe 於 2010-11-25 23:55 發表

乜蒲崗村道運動場變短佐既, 乜唔係700米 一圈咩, 仲乜食佐50米呀, 你每圈食佐50米梗係飽到跑唔郁啦。你其實跑佐15.4KM 架喇, 努力D啦你得既。

係我第一次同烏拉係個度練跑,佢同我講話有650米喎
    我昨晚都專登睇過,真係一個圈得650米,何來變左700米呀?!

不過,即使好似你話跑到15.4km , 咁同真正半馬既長度都有一段距離。

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 tommyleung 於 2010-11-26 13:04 發表

我意思是上星期六日, 今個星期只操一兩課10K就夠了..

我今個星期一至四都有操
    5.7k
    17.1k
    5.7k
    13.3k
    希望星期日會發揮得好!!!