香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰

養兵千日,用在一朝﹗

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

201111 (星期六)

想不到2011年早上的第一個活動,便是走到將軍澳去進行練跑。

今早只得我與烏拉進行練跑,由於大家明早都參加大埔的10K比賽,
    因此只是在運動場外的單車徑鬆鬆筋骨

今早我跑了三個大圈 (1.9km x 3 = 5.7km),時間大約為30:40
    由於起跑時已經太陽高掛,加上今早天氣都相當清涼,並沒有天文台預期般寒冷,
    因此練跑起上來也相當舒服,這樣的天氣的確是練跑的最好時節。

不過,當我在練跑期間,發覺腹部經常都會隱隱作痛,
    使我有時被迫要減慢速度,令我能夠堅持跑下去。
    知是自己平日拉筋不足,定還是有另外的原因呢?!

每年這個時間,都有家人與我渡過,
    但今年他們都去了旅行,今日才回來,
    因此今早所見到的跑友,相信是新一年所見到的第一批熟識的人了,使今早的練跑變得更具意義。

期待明早的大埔10K,能夠造出合理的成績,對自己也有所交代。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 阿聰 於 2011-1-1 14:07 發表
    2011年1月1日 (星期六)

想不到2011年早上的第一個活動,便是走到將軍澳去進行練跑。

今早只得我與烏拉進行練跑,由於大家明早都參加大埔的10K比賽,
    因此只是在運動場外的單車徑”鬆鬆筋骨”。

今早我跑了 ...

好佩服阿聰哥及其他Ching CTse 賽事前一日都操練,甚至連賽兩日或一日兩場。

小弟賽前兩日甚至三日前都會停跑,因為賽日小弟需要有「餓跑」情緒先會跑出好成績。

升級   100%

開心

原帖由 purejoey 於 2011-1-1 15:13 發表

好佩服阿聰哥及其他Ching CTse 賽事前一日都操練,甚至連賽兩日或一日兩場

小弟賽前兩日甚至三日前都會停跑,因為賽日小弟需要有「餓跑」情緒先會跑出好成績。

呢個肯定唔係我黎嘞
    連續比賽兩日或一日兩場,身體機能都未恢復得好。

如果我真係想個個比賽都玩,起碼一星期一個比賽先會好D。

升級   100%

開心

2011年1月2日 (星期日)

今早參加了"大埔體育會10公里長跑比賽"。

之前我大病一場,原先只打算能夠完成比賽,時間合理就收貨了。
    不過,今次不但能夠完成全程,更成功造出自己的PB (個人最佳時間) (1:04) ,
    這個真是令我始料不及,激發我日後更需要積極參與他們的練跑活動。

在比賽期間,真的要感謝 bello 同 kito 沿途的鼓勵,
    他們令我明白,練跑是需要講求策略與毅力,更要不怕辛苦。
    或者這正正就是我以往跑步,甚至工作上失敗的地方。

期望下一次比賽,我能夠繼續勇往真前!

升級   100%

開心

2011年1月16日 (星期日)

地點: 將軍澳運動場外單車徑5圈
    長度: 9.5 KM
    時間 : 1:02:20
    氣溫: 10-11度左右 (多雲)

呢幾日得9-10度氣溫,今日仲話會再凍D 。
    我仲以為今晚再跑會適應唔到,例如身體發冷,勁打噴嚏等,
    但跑完後似乎又冇乜大問題,令我相信之前的疑慮也是多疑了。

升級   100%

開心

2011年1月17日 (星期一)

地點: 慈雲山蒲崗村道公園緩跑徑15個圈
    長度: 9.75 KM
    時間 : 1:02:08
    氣溫: 10-11度左右 (大風)

今晚雖則大風,但反而令我更有起勁去跑,始終涼爽的天氣,跑起上黎會舒服D。

升級   100%

開心

2011年1月28日 (星期五)

地點: 將軍澳運動場外圍單車徑 1圈 > 維景灣畔 > 澳景路1/2段 (沿路折返) >
            將軍澳運動場外圍單車徑 1圈
    長度: 7KM
    時間 : 1:03:40

氣溫: 11度左右 (大風)

今晚是首次在冬天跑澳景路,無奈真係又凍又大風,
    加上又四周都無人,結果跑到一半都要放棄折返落山。
    來在寒冷的季節,我的練跑毅力還未足夠。

升級   100%

開心

2011年1月29日 (星期六)

地點: 將軍澳運動場 > 寶邑路 > 左轉維景灣畔 > 澳景路 > 將軍澳運動場
    長度: 7.5KM
    時間 : 1:00

氣溫: 11度左右 (天晴)

今早再次練跑,終於成功上到澳景路頂,
    但事後才發現我根本完全未跑過澳景路全段,
    不過用佢黎練上落斜又真係幾好既。^^

升級   100%

開心

2011年1月31日 (星期一)

地點: 慈雲山蒲崗村道公園緩跑徑10個圈

長度: 6KM
    時間 : 0:40

氣溫: 10度左右 (大風)

睇黎之前跑過兩日澳景後,腿軟並未完全恢復過來。今晚去練跑,也只有跑少一點了。

升級   100%

開心

2011年2月3日 (星期四)

地點: 大埔元洲仔公園 >> 科學園尾 >> 大埔元洲仔公園

長度: 10KM
    時間 : 1:03:16

氣溫: 11度左右 (天晴)

作為兔年第一個早上,我選擇了練跑作為第一個"節目"

今天天氣很好,有很猛的太陽,
    對於我以往跑開夜晚的人來說,顯然有點吃力。

不過為了應付渣馬,之前的懶惰,變成今日要更加"辛"去練跑,才能令自己堅持下去。

升級   100%

開心

2011年2月6日 (星期日)

地點:  將軍澳運動場出發 > 維景灣畔 > 澳景路 (只跑右邊行人路盡頭折返) > 蓬萊路 (清水灣半島) > 右轉康城路(盡頭迴旋處沿路折返運動場) > 運動場2個外圈
    長度: 14.5KM
    時間 : 1:33:25

氣溫: 16度左右 (天晴)

今日是第二次跑到康城,上兩次都只是跑到邵氏影城便折返
    雖則今次成功跑到澳景和康城,但發現自己練跑完後,全身都痛得很厲害
    我唔知是自己以往少於練習,定還是我身體已經負荷不起.....

升級   100%

開心

2011年2月7日 (星期一)

地點: 慈雲山蒲崗村道公園緩跑徑15個圈
    長度: 9.75 KM
    時間 : 1:03:40
    氣溫: 18度

今晚再次係慈雲山練跑,經過連續兩日練跑,感覺反而良好,令我覺得遲幾日後可以挑戰更遠的路程。

升級   100%

開心

2011年2月12日 (星期六)

地點: 將軍澳大圈1圈
    長度: 8KM
    時間 : 0:47:50 (5:58.8/km)
    氣溫: 12度

今早和烏拉, Ring 兩個人去將軍澳練跑,發覺原來有人作為"目標",對自己練跑甚有幫助。
    就好像用他們作為"魚餌"一樣,作為"大魚"的我,就要設法和他們逐漸拉近彼此之差距。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-2-12 16:48 發表 2011年2月12日 (星期六) 地點: 將軍澳大圈1圈 長度: 8KM 時間 : 0:47:50 (5:58.8/km)氣溫: 12度 今早和烏拉, Ring 兩個人去將軍澳練跑,發覺原來有人作為"目標",對自己練跑甚有幫助。就好像用他 ...

有的進步, 應該好快可以SUB60, 或者你其實已經係可以SUB60, 因為通常練習都會hea的.

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-2-12 23:20 發表

有的進步, 應該好快可以SUB60, 或者你其實已經係可以SUB60, 因為通常練習都會hea的.

咁我都希望可以SUB60,起碼跑步都唔會同別人相差太遠。

升級   100%

開心

2011年2月14日 (星期一)

地點: 慈雲山蒲崗村道公園緩跑徑24個圈
    長度: 15.6 KM
    時間 : 1:37:37 (6:15.4/km)
    氣溫: 9度

雖則今日是情人節,作為沒有情人的我,
    最適合渡過的方法,莫過於練跑;
    今晚天氣的確嚴寒,但幸好在練跑當中沒有下雨,令我跑起上來也特別舒服。

不過,由於今晚試戴隻新錶,經常要睇住時間,令我發現今晚的確跑得比以前慢,
    而且都唔知點解,每次我練跑超過15公里或以上的路程,跑完後都發現自己經常肚屙,
    也沒有胃口再食其他食物,甚至連水也不想飲太多......

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2011-2-14 23:37 發表 2011年2月14日 (星期一) 地點: 慈雲山蒲崗村道公園緩跑徑24個圈長度: 15.6 KM 時間 : 1:37:37 (6:15.4/km)氣溫: 9度 雖則今日是情人節,作為沒有情人的我,最適合渡過的方法,莫過於練跑;今晚天 ...

會不會是你跑前兩個鐘食好多野呢? 定是你著唔夠衫凍親個肚仔?

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-2-15 23:22 發表

會不會是你跑前兩個鐘食好多野呢? 定是你著唔夠衫凍親個肚仔?

我跑之前既一個鐘只是食左塊面包,因為個日係有點肚餓
    而當晚的確係幾凍,但我都係著短衫去跑,感覺都係同平日一樣。
    或者我係跑完後應該行番落山,令自己身體有所調節方為上策。

不過,經過個晚跑完後,我更覺得休息的重要。
    因此今個星期我都學好似purejoey 兄之前咁,要"餓跑"這個星期,
    以期望自己在渣馬當日可以有體力,發揮更好表現。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 阿聰 於 2011-2-16 23:11 發表

我跑之前既一個鐘只是食左塊面包,因為個日係有點肚餓
    而當晚的確係幾凍,但我都係著短衫去跑,感覺都係同平日一樣。
    或者我係跑完後應該行番落山,令自己身體有所調節方為上策。

不過,經過個晚跑完 ...

聰哥好似都係處女渣半馬...我都係

周日馬鞍山盃後到渣馬前我都唔打算跑,除左餓跑外,加上呢排d天氣跑我會好易病。

所以好羨慕你經常係嚴寒下都跑得神態自若。

升級   100%

開心

原帖由 purejoey 於 2011-2-16 23:30 發表

聰哥好似都係處女渣半馬...我都係

周日馬鞍山盃後到渣馬前我都唔打算跑,除左餓跑外,加上呢排d天氣跑我會好易病。

所以好羨慕你經常係嚴寒下都跑得神態自若

我呢個星期唔跑,就係我都怕係呢個環境我會容易病,而且我既肌肉也希望得到充份休息。
    神態自若我梗係無份啦,反而TKO 個班人今晚仲有去練跑呢?佢地仲勁啦?! 哈哈。

既然星期日大家都係"處女渣打半馬",希望到時可以見到面,一齊努力吧!