香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

耐人尋味

升級   76.32%

該用戶從未簽到

我發現有好多人無報名都去參加比賽,有啲就用他人嘅號碼布出賽,究竟點解呢?對交咗報名費嘅人會唔會唔公平呢?如果個個都唔報名落場跑,會唔會做成混亂呢?
最唔明前日必達,有個無報名嘅跑手去跑,做出時間係組別頭三名內,明明有獎攞又唔報名但又去跑喎,真係耐人尋味?
+1 0
上一篇︰2008.7.13荃灣田徑會主席紀念盃10公里黃昏賽下一篇︰有冇人睇過我的馬拉松?

升級   36.32%

奮鬥
  • 簽到天數: 7 天

請問係幾時

升級   76.32%

該用戶從未簽到

前日必達見到。
    無報名去跑或者用人地號碼布去跑可能志在參與,但可以攞獎又唔報名就真係唔知點解。

升級   16%

該用戶從未簽到

可能遲左報又想跑

升級   78.75%

該用戶從未簽到

你點知佢無報名?
    你全程跟住佢?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

乜香港都有呢類跑手呀! 喺外國嘅比賽(5k,10k, half and full marathons)一定會見倒呢一班超高手. 通常係黑人和墨西哥人居多.  We call them BANDIT(runner without a bib/number).  點解有啲咁嘅人?  好簡單 ~ 冇錢或唔想花錢但又想有比賽嘅氣分. 佢地都知自己一定win, 所以好小跑第一, 多數跑頭五名內, 佢地都好識do, 留番頭3名比比咗錢嘅跑手攞. 通常啲工作人員都會隻眼開隻眼閉的.  除非佢想沖次攞第一, 咁就一定推開佢.

升級   49.6%

該用戶從未簽到

請恕小弟參賽經驗少,可能各位C兄會覺得以下係好白痴o既問題:
    1) 較大型o既比賽,唔係有晶片紀錄o既咩?
    2) 如果有齊號碼布和晶片,其他人又點知係代跑o既呢?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

We call them BANDIT(runner without a bib/number).

Thx for the detailed explanation

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-5-13 16:49 發表

Thx for the detailed explanation

You are welcome blurmax兄

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2008-5-13 16:33 發表
    請恕小弟參賽經驗少,可能各位C兄會覺得以下係好白痴o既問題:
    1) 較大型o既比賽,唔係有晶片紀錄o既咩?
    2) 如果有齊號碼布和晶片,其他人又點知係代跑o既呢?

ck,

你講得冇錯, 以馬拉松嚟講, 大會係唔知邊個打邊個嘅. 呢邊北美有好多running forums都好多時見倒有bibchip出讓的. 雖然主辩單位不容許, 但誰會知呢.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   76.32%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-14 00:25 發表

你點知佢無報名?
    你全程跟住佢?

我大半程都係跟住呢個跑手,事後睇番巡邏影片(相)同佢嘅 blog,佢話係倍跑。