香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王

香港ITU三項鐵人亞洲盃(2010)

升級   44.74%

該用戶從未簽到

我仲諗緊.....
未解決到游水個一部份

升級   100%

該用戶從未簽到

傑兄,你報邊個?
我在諗緊係咪報半奧

升級   21.55%

該用戶從未簽到

10月23日(星期六)

Fun Distance (Swim 250m / Bike 10km / Run 2.5km)
1.
2.
3.

10月24日(星期日)

Sprint Distance (Swim 750m / Bike 20km / Run 5km)
1.
2.
3.

Olympic Distance (Swim 1500m / Bike 40km / Run 10km)
1. 馬王
2. key
3. Jason
4. Ginny
5. Kopo
6. 三水
7. rockiec
8. loudspeaker
9. franklcf (Frankie)

升級   95.6%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-7-7 23:05 發表
我仲諗緊.....
未解決到游水個一部份

X 2, 今年應該玩 FUN DIS先, 不過都係再考慮下先~~

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-7-8 11:49 發表

如果有人陪, 你半奧我又半奧呀!

sprint! sprint! sprint!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-7-8 11:49 發表

原帖由 orce 於 2010-7-8 13:12 發表
sprint! sprint! sprint!

而家係泳池可以一口氣游1Km蛙式,比賽係10月,應該應付到
問題係游"海”∼∼
又驚淆多次

再諗諗先....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-8 14:22 發表

問題係游"海”∼∼
又驚淆多次

再諗諗先....

一定要出海練

升級   90%

該用戶從未簽到

各位ching ctse真係"近"!全部都報Olympic Distance,我暫時都係打報Fun race, 睇下八九月兩個比賽咩景況先再決定。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swimbikerunner 於 2010-7-8 16:47 發表
各位ching ctse真係"近"!全部都報Olympic Distance,我暫時都係打報Fun race, 睇下八九月兩個比賽咩景況先再決定。

小弟都係由Fun組開始玩起的,到時你會越玩就越長,越長就越開心!

升級   90%

該用戶從未簽到

小虎兄,相信你無問題既。我用自由式慢游度10零個塘,之後去海灘游覺得好舒服,好浮。

不過我真係無速度!係咪用浮板練踢腳會有幫助呢?

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-8 14:22 發表

問題係游"海”∼∼
又驚淆多次

再諗諗先....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 swimbikerunner 於 2010-7-8 16:53 發表
小虎兄,相信你無問題既。我用自由式慢游度10零個塘,之後去海灘游覺得好舒服,好浮。

不過我真係無速度!係咪用浮板練踢腳會有幫助呢?

多謝鼓勵

>不過我真係無速度
比dd壓力自己就可以練速度嘛,既然你都可以”慢游度10零個塘”
例如今次用左10分鐘,下一個round咪游9分半羅
游下游下就有速度啦
另外,游水都有interval練嘛

我唔識自由式啊.
不過係泳池游個時,見到d小朋友都係用浮板練踢腳既

聽而家班跑友講,三項游既算係長途,踢腳用來平衡而已
去水係靠對手,我未到哩個境界,只係轉述個意思

升級   98.8%

該用戶從未簽到

問題係游"海”∼∼
又驚淆多次

再諗諗先....

參加多幾次水陸兩項, 就會好快可以克服對海嘅恐懼   

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我諗住今年學同練, 下年先開始.
    毒品嘅誘惑, 的確好犀利 !

唔好引我......   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-7-8 18:35 發表
    我諗住今年學同練, 下年先開始.
    毒品嘅誘惑, 的確好犀利 !

唔好引我......   

唔好等下年啦,參加fun distance先啦,fun distance練習嘅時間少好多架   

升級   76.67%

該用戶從未簽到

上年第一次玩半奥,好好玩,中咗毒,今年想玩全奥,不過練水游自由式游到2,3K間唔中好易脚趾公抽筋,唔知有セ方法可以令自已放心D呢??我成日担心,萬一抽筋時啲獨木舟睇唔到就麻煩?  唔知各位Ching有冇的令我放心辦法?

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2010-7-8 18:48 發表
    上年第一次玩半奥,好好玩,中咗毒,今年想玩全奥,不過練水游自由式游到2,3K間唔中好易脚趾公抽筋,唔知有セ方法可以令自已放心D呢??我成日担心,萬一抽筋時啲獨木舟睇唔 ...

靜水兄, 游自由脚抽筋唔緊要, 試吓齋用手游, 相反, 手抽筋就用蛙腳繼續游, 如果成身都抽, 先至叫獨木舟.
    不過, ching用自由都游倒2,3K, 比賽全奧實no problem

升級   15.26%

該用戶從未簽到

10月23日(星期六)

Fun Distance (Swim 250m / Bike 10km / Run 2.5km)
    1.
    2.
    3.

10月24日(星期日)

Sprint Distance (Swim 750m / Bike 20km / Run 5km)
    1.
    2.
    3.

Olympic Distance (Swim 1500m / Bike 40km / Run 10km)
    1. 馬王
    2. key
    3. Jason
    4. Ginny
    5. Kopo
    6. 三水
    7. rockiec
    10. Sunny

升級   17.15%

該用戶從未簽到

10月23日(星期六)

1.
    2.
    3.

10月24日(星期日)

1.
    2.
    3.

1. 馬王
    2. key
    3. Jason
    4. Ginny
    5. Kopo
    6. 三水
    7. rockiec
    10. Sunny
    11. Rico

升級   100%

該用戶從未簽到

傑兄:
    一齊半奧啦

仲有時間,要克服既,一定克服到,think positive

反正8.1游375m,9.26游500m,咁10.23游750m都好合理!