香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kf

毅行者2010#0518 蝸牛部隊 (隊員回憶錄已上載,P.50 #989-992)

升級   65.55%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 非比 於 2010-7-11 13:10 發表

俾壞人扯爆左我........個水袋

我估佢自己都唔好得幾多.....

升級   100%

該用戶從未簽到

訓練重要的不只是體能和耐力,
信得過的裝備和準時補給也是不可或缺,

登錄/註冊後可看大圖

100公里大多意外可以發生呢.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 waynekkw 於 2010-7-11 17:29 發表
    信得過的裝備和準時補給也是不可或缺,https://www.longrun.hk/forum/images/smilies/onionsmilies1/1_%20(66).gif

多謝壞人隊長
    唔知幾時可以跟隊長學下野呢

升級   100%

奮鬥

唔知今日唔知有冇認錯人呢, 日本蝸牛連操2日?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2010-7-11 18:07 發表

多謝壞人隊長
    唔知幾時可以跟隊長學下野呢

SueSue 呢期玩來回, 睇來有心備戰156.
    我家陣仲未接受到咁IN既玩意囉.

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2010-7-11 20:11 發表

我家陣仲未接受到咁IN既玩意囉.https://www.longrun.hk/forum/images/smilies/onionsmilies1/1_%20(17).gif

壞人隊長...操來回好呀...慳車錢呀...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-7-11 20:27 發表

壞人隊長...操來回好呀...慳車錢呀...

咁你咪可以乜都唔帶....由河背上麥10去麥7走來回囉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2010-7-11 20:34 發表

咁你咪可以乜都唔帶....由河背上麥10去麥7走來回囉

查實...正有此意...
    87>78來回已好爽...

升級   100%

奮鬥

原帖由 waynekkw 於 2010-7-11 20:11 發表

我家陣仲未接受到咁IN既玩意囉.https://www.longrun.hk/forum/images/smilies/onionsmilies1/1_%20(17).gif

隊長, 156唔係你要試既咩 我唸住搏下抆衫尾玩1.56 或者 15.6咋

升級   65.55%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2010-7-11 18:42 發表
    唔知今日唔知有冇認錯人呢, 日本蝸牛連操2日?

日本蝸牛今日去左沙灘"目及女"

升級   65.55%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2010-7-11 17:29 發表
    信得過的裝備準時補給也是不可或缺,https://www.longrun.hk/forum/images/smilies/onionsmilies1/1_%20(66).gif

壞人介紹的裝備, 必屬佳品, 點知都係敵唔過壞人的氣流
    話時話, 我未試過要準時補給食物, 因為每次操3:00-5:00都唔覺肚餓
    多謝壞人的寶貴意見, 我地會試下安排準時補給

升級   100%

該用戶從未簽到

信得過的裝備和準時補給也是不可或缺,https://www.longrun.hk/forum/images/smilies/onionsmilies1/1_%20(66).gif

我好同意....所以我每次都帶足夠(過多)既裝備&補給上山的

升級   0%

該用戶從未簽到

陳日大熱天時,見壞人大隊長留放自如,好似唔駛用力咁,比上年更上一層樓,大開眼界,我地要好好向壞隊長學習...

升級   65.55%

該用戶從未簽到

原帖由 天鬼 於 2010-7-11 22:10 發表

我好同意....所以我每次都帶足夠(過多)既裝備&補給上山的

你返屋企使鬼帶咁多野咩, 沖返個杯麵做下午茶仲得

升級   0%

該用戶從未簽到

710星期六 天氣酷熱 操麥徑3-4

是日天氣酷熱,為左唔想同驕陽硬碰,所以起步時間定為下午兩點半西貢集合,打的去水浪窩埋好蒸漏水後,結果到達北潭坳已是2:50,難得見到好多勁人,有壞人、batbat、阿四、狗哥、Peter仲有Ivy小師妹等等,小師妹幫我地映了張合照後便起步。

登錄/註冊後可看大圖

起步開頭由蝸牛部隊帶頭,當感覺到那些勁人忍唔住咁慢了,於是放了他們走,

登錄/註冊後可看大圖

我們仍舊以慢hea既速度去迎戰這酷熱天氣,太陽伯伯一點也不留情地猛烈狂晒,好像要將我們溶化一樣,各人於是拿出秘密武器應付,有人用戴帽、太陽眼鏡、撥扇等等方法,小弟不慌不忙,拿出新買的防UV雨傘遮陰,即時涼快多了,

登錄/註冊後可看大圖

誰知Ivy小師妹竟然問我邊度學番黎既,咪係從佢果度學回來的,去年多次和她操山,她也是用雨傘防晒及防熱的;話時話,擔左遮真係無咁熱,上山輕鬆好多。
    各人都知道天氣酷熱,用背囊裝多些水,最誇張還是Peter師兄,據佢講帶左6L水,俾著我揹住都唔知行唔行得郁,勁呀!

登錄/註冊後可看大圖

小弟就以輕裝腰袋,兩樽水(1.5L)
    ,雨傘真的幫到手,不用喝那麼多水來降溫,結果1:49到達水浪窩,當時還有半樽水剩下來。

到達水浪窩拍拍照,買水特飲,將收埋好的水拿出來替各人打滿水袋水樽,休息十二分鐘後,繼續行程.....麥四。

登錄/註冊後可看大圖

麥四行了接近半小時的石屎路後到達泥路,有樹遮陰下韓妹日珠即時番生,在泥路上跑下跑下,越跑越起勁,途中見到幾個勁人....壞人、batbat等在等人,原來係等狗哥,見我們也到了,便繼續他們的行程,又是跑下跑下,竟然在昂坪見到有架直升機停響樹,無人既?於是想叫他們停一停,映張相,點知無人理,小弟匆匆映左兩張相已經唔見晒d人,

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

惟有加快腳步去追啦! 好彩佢地都唔係跑得咁快,大約用7分半1K既速度,輕輕鬆鬆,唔洗兩個半鐘行完麥四。

眨眼間,天黑了,小弟拿出電筒照明,點之佢地有帶都唔拿出來用,一支電筒五個人用,日珠濛查查帶頭,錯過左上山條路,行左short-cut,越行狗吠聲越大,心知不妙,因為原本無諗住行short-cut,所以無帶驅狗器,情急智生,各人立即手拿"武器",日本仔拿出約1呎長的紙扇,泰仔就手拿水樽,賓仔(小弟)就拿出縮骨遮,拉長條鐵作自衛武器,有一隻惡狗在前面攔住狂吠,嚇得韓妹花容失色(雖然黑媽媽睇唔到佢個樣,但係佢緊緊的拉住小弟個腰包....好彩個名牌腰包夠實淨,靠貼到連急促既呼吸聲都聽到),賓仔手拿武器揮舞,並大力拷打那些廢棄了的爛私家車,那些惡狗走回圍牆內,好不容易安全捱過了這一關,見到前面有路燈光線射埋黎,知道終點已經不遠了,在韓妹叫著"凍荳花、紫貝天葵"刺激下,各人映了張合照後就飛奔落沙田坳士多,

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

享用美味的"凍荳花""紫貝天葵"了。

登錄/註冊後可看大圖

北潭坳 > 水浪窩1 :49,休息 0:12,水浪窩 > 基維爾2:29,基維爾 > 沙田坳獅子亭0:25,全程4 :55 連休。

這日帶水
    1.5 L(腰包)0.5L樽裝寶礦力,甜筒一支,剩水0.5L,水浪窩補水1.5L,黃昏及天黑,無乜飲水,麥四途中倒掉1L有多。

出席人員:亮,非比,
    kf,花子,根根。

升級   0%

該用戶從未簽到

辛苦晒亮哥打小報告~~
    前日好熱鬧,麥徑仲有排熱鬧呀~~

升級   65.55%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-7-12 10:18 發表
    辛苦晒亮哥打小報告~~

X 4

升級   0%

該用戶從未簽到

蝸牛部隊加油 ! 給你們打打氣 !

(我發覺我連真正蝸牛也不如,滴汗中 ... )

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Simon So 於 2010-7-12 11:30 發表
    蝸牛部隊加油 ! 給你們打打氣 !

(我發覺我連真正蝸牛也不如,滴汗中 ... )

simon兄唔緊要 佢地d蝸牛有的 會飛