香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

轉載[好消息] 有關單車進入鐵路及小輪

升級   21.55%

該用戶從未簽到

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12546385&extra=page%3D1
+1 0
上一篇︰請問有無MP3推介?下一篇︰需要禁嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

真係好消息,西鐵線快d 開通埋就好~~
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   78%

該用戶從未簽到

好消息,各位記得將單車摺合或拆前輪及上頭尾車箱.

升級   14.33%

該用戶從未簽到

我想問下,如果唔係摺車,荃灣去東涌,荃灣個程係咪唔上得地鐵呀?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

上西鐵拆轆, 去南昌轉東涌線.

升級   14.33%

該用戶從未簽到

thanks c hing
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

好呀 !   

咁第時真係買車嘅話, 都少咗一樣顧慮 !   

想問, 買車嗰陣, 會教埋點樣拆車轆嗎 ?   
    驚自己唔識攪, 拆得唔好裝得唔好就大件事 !   

升級   9.47%

該用戶從未簽到

I tried yesterday in central Hong Kong station before 7am, however they still not allow me to access the train.
    And said no any memo receive for this approval....
    So can't ride with you guys yesterday...
    I hope they can settle it ASAP...

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 pkent 於 2010-7-2 14:02 發表
    I tried yesterday in central Hong Kong station before 7am, however they still not allow me to access the train.
    And said no any memo receive for this approval....
    So can't ride with you guys yesterd ...

應該坐小輪到 紅磡碼頭或尖沙咀碼頭. 踩上紅磡火車站上西鐵轉東涌線(西鐵同東鐵都係同一站, 所以佢吾知你上東定西. 西鐵吾可以上單車, 但我次次都okay)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-7-2 14:20 發表

應該坐小輪到 紅磡碼頭或尖沙咀碼頭. 踩上紅磡火車站上西鐵轉東涌線(西鐵同東鐵都係同一站, 所以佢吾知你上東定西. 西鐵吾可以上單車, 但我次次都okay)

希望遲下 MTR 全線可以上。到時大家唔使好似偷雞摸狗, 做 d 唔見得光既野, 要乞求人同情先可以上到車。
    最好不要什么 口頭承諾, 大大隻字立入港鐵附例, 有得摺要摺, 大車折前 6, 唔係就 罸 $ (好過有 d 缺得車友
    上左車累街坊, 有可能佢地 5 上網, 5知有咁既事)。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-7-2 10:08 發表
    好呀 !   

你買車時問下, 我諗實肯教你GA, 拆前轆好簡單架咋, 後面0個個就麻煩少少

以後去東涌踩車方便得多喇!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 30-6-2010 18:10 發表
    好消息,各位記得將單車摺合或拆前輪及上頭尾車箱.

太好啦, 東涌線都開通埋, 多個地方玩, 不過大家真係要記住咁做呀, 方便自己車友, 唔好令人地難做
    希望港鐵可以早日全面開放啦 !!!

升級   25.8%

該用戶從未簽到

小弟九龍人,想問下有冇九龍CHING呢? 平時要操,又冇私家車,如果買左車的話想搵單車徑可以去邊度練?
    用咩交通公具去呢?
    THX!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-8-10 22:26 發表 小弟九龍人,想問下有冇九龍CHING呢? 平時要操,又冇私家車,如果買左車的話想搵單車徑可以去邊度練? 用咩交通公具去呢?THX!

1. 東涌翔東路
    2. 大埔創新路

要買個車袋, 折前後轆入袋, 就可以暢通無阻!

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 得得地 於 2010-7-2 10:08 發表
    好呀 !   

你問佢就一定教
    如果係快拆,前轆就易
    尾轆拆時要將後波教到最低波,之後鬆左個快拆向前推就得
    仲有要鬆埋個後制鉗

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 10-8-2010 23:22 發表

1. 東涌翔東路
    2. 大埔創新路

CHING 想問下係創新路踩一圈幾多K呀?

升級   38.67%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-8-10 23:22 發表

1. 東涌翔東路
    2. 大埔創新路

CHing, 你之後點處理個袋? 放係人地度? or 放入背囊?