香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: franklcf

轉載[好消息] 有關單車進入鐵路及小輪

升級   100%

該用戶從未簽到

1. 東涌翔東路 (1 圈約 4.2K)
2. 大埔創新路 (1 圈約 24K)

原帖由 drexler 於 2010-8-11 09:01 發表 CHing, 你之後點處理個袋? 放係人地度? or 放入背囊?

放入背囊, 再放係人地架車度,
通常都會有4、5架出動!
如果啱路線, 呢幾架車都會有位,
drexler ching 响邊區出??

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2010-8-11 09:01 發表

CHing, 你之後點處理個袋? 放係人地度? or 放入背囊?

其實放落草叢都無人理你

升級   79.33%

該用戶從未簽到

Rockiec兄,調轉著
1. 東涌翔東路 (1 圈約 24K)
2. 大埔創新路 (1 圈約 4.2K)

orce兄,我會經常去草叢抄下

升級   38.67%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-8-11 13:17 發表

我少踩車,通常假期先有時間, 希望遲下抽到多d時間出黎去東涌踩, 一早出門,踩60km起埋來回3小時內搞掂就最好...

升級   38.67%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-8-11 13:30 發表

其實放落草叢都無人理你

此中覺得d野跟身or放係車放心d.. XD

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 11-8-2010 13:17 發表

唔該晒Rockiec兄 !!
踩車呢個玩意好似自己有車會更方便

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 26# 的帖子

求期搵條街少車d 少人d都可以操車.
我都冇私家車, 一樣可以操, 買trainer都得.
我平時都係著普通鞋去操車目的地, 之後先換單車鞋先操車.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 11-8-2010 17:15 發表
求期搵條街少車d 少人d都可以操車.
我都冇私家車, 一樣可以操, 買trainer都得.
我平時都係著普通鞋去操車目的地, 之後先換單車鞋先操車.

多謝FRANKLCF CHING意見, 可能我住香港呢邊, 好難揾到車少既地方... 加上自己手車唔係好得, 石澳道, 山頂個D 都唔敢踩.... 下下過新界,東涌又怕遠....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-11 13:36 發表 Rockiec兄,調轉著
1. 東涌翔東路 (1 圈約 24K)
2. 大埔創新路 (1 圈約 4.2K)
orce兄,我會經常去草叢抄下

謝謝三水兄更正!
我真試過响東涌收埋係草叢度, 踩完執番!

操蟻行, 我地都試過响各路段埋水, 都執得番!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2010-8-11 16:34 發表 唔該晒Rockiec兄 !!
踩車呢個玩意好似自己有車會更方便

有車梗係方便啲!

但若果住得近地鐵站, 都算方便架!
只係踩完車, 攰到死死下,
重要揹住成架車, 都幾係野!

所以有時都會見到有 ching/ctse 直頭成架車唔拆轆,
推上地鐵站!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-8-11 17:43 發表

謝謝三水兄更正!
我真試過响東涌收埋係草叢度, 踩完執番!

操蟻行, 我地都試過响各路段埋水, 都執得番!" />" />hiuijhkj

唔太貴重, 應該無人要既, 最多舌個車袋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-8-11 17:49 發表

有車梗係方便啲!

但若果住得近地鐵站, 都算方便架!
只係踩完車, 攰到死死下,
重要揹住成架車, 都幾係野!

所以有時都會見到有 ching/ctse 直頭成架車唔拆轆,
推上地鐵站!!

呢 d 咪枯枝o羅, 人地幾經爭取, 大家就唔好做壞規舉,
搞到大家無引。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 12-8-2010 10:50 發表

呢 d 咪枯枝o羅, 人地幾經爭取, 大家就唔好做壞規舉,
搞到大家無引。

X 2, 同意呀, 雖然我踩車只係好短時間, 但每次上MTR或者KCR 都好似覺得好多人望住自己, 又或者好驚見到D職員, 都唔明, 都係踩單車, 又唔係做賊, 真係好希望可以早日立法, 為單車使用者提供更多方便, 好辛苦先爭取到既野, 係仲未有真正許可前, 唔好做壞佢, 如果人地真係唔俾, 到時大家都冇引, 咁又何必

升級   90%

該用戶從未簽到

如果只係拆前轆, 但係唔放入車袋得唔得架?

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 swimbikerunner 於 2010-8-12 12:08 發表
    如果只係拆前轆, 但係唔放入車袋得唔得架?

得...........

升級   76.67%

該用戶從未簽到

請問有冇ching知道拆前轆上輕鉄得唔得? 另外天水圍去東涌坐西铁至南昌轉車,拆前轆係天水圍上車得唔得? Thanks

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-8-12 12:35 發表 得...........

唔係所有路線都得...

官塘線、荃灣線、港島線、將軍澳線要將單車放入單車袋

http://www.vicky-plaxton.net/plaxtonl/bikes/biketransport.html