香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

苦惱...跑左成年冇乜輕到......

升級   70%

該用戶從未簽到

158cm, 128lbs
感覺輕了, 但體重冇乜改變, 仍然有肚腩, 背厚, 手臂肥...
一星期跑三至四天(但有時不能), 每次30min,
1.可能飲食有關, 奶茶早上一定飲, 但三餐不定: 有時豐富, 有時唔食一餐;
有時食到好飽, 有時冇乜胃口唔食
2. 意志力薄弱
3. 年紀大了? 差不多40了...
4. 唔知點算, 請指點, thank you so much!!!

+1 0
上一篇︰單車旅行箱附保護氣囊下一篇︰祝傻丫頭ctse, 7月2日生日快樂

升級   20%

該用戶從未簽到

1.奶茶好高卡路里
2.跑步係鍛鍊意志力的好方法
3. 年紀大不是藉口 何況40都不算大
4.加跑時或次數

升級   70%

該用戶從未簽到

如果加跑時到45min, 應在或可在中途小休?
謝謝解答!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

首先唔好用數字來決定你係咪過肥, 事必要減肥先

1. 你都識講, 咁你覺得你既飲食習慣係咪健康? 有無須要改進的地方?
另外, 你又自覺是不是一個健康的人? 例如朝早唔瞌眼訓, 跑得走得食得, 又會唔會有D長期揮之不去的輕微痛症, 或一個月例牌傷風頭痛幾日. . . . . . 等等.
2. 意志力薄弱, 又為何堅持到每星期去跑步?
3. 恆常運動, 任何年紀的人也會有可觀的新陳代謝.
4. 若能回答/做得到以上1,2,3, 便無須指點了!

升級   70%

該用戶從未簽到

我的意志力薄弱就是未能改變飲食習慣...
跑步後身體好了很多幾乎整年也沒有感冒過
跑步我是會keep住的, 但感覺應該可以達到減磅效果, 但又未能做到,
不知是否錯在時間不夠長+飲食習慣?

升級   61.1%

該用戶從未簽到

跑步令到你健康左, 咁毫無疑問已經達到目的了, 因為, 我們減肥都是為了健康!

時間呢D野, 唔好SET個死線迫自己去跟, 咁樣你會越跑越辛苦.
反而係跑步過程中感覺下咩呼吸頻率, 咩步速係會令你越跑越順, 叫你停你都唔想既, 咁會唔會好D?

如果還是對自己數字上的磅數不太滿意的話, 個人經驗: 早餐照舊, 午晚餐食到8成飽收手, 正餐外唔食無謂零食, 1年減到10磅, 又唔會極速反彈, 算可以接受了不?

升級   70%

該用戶從未簽到

得到你的解答, 心裡舒服了很多!
有時工作晚了未能跑, 心也囉囉攣.
自己一個人跑, 有時想有些鼓勵和支持, 真的靠意志才可持續下去!
幸好發現了這個好地方, 看到了很多分享和心得, 學懂了不少!
真的感謝你們!

升級   2.63%

該用戶從未簽到

無關係的,我都40了,為健康著想,跑左大半年左右,次數同時間同你差不多.
我本身體重唔重,但都比跑前輕左8-10磅,bmi以前係標準,現在卻過輕了.(我無節食,三餐照食)
所以40 都瘦到.

仲有,奶茶好肥ga,我都有飲咖啡習慣,但現在已改飲齋啡,走糖走奶

努力,繼續加油!

升級   70%

該用戶從未簽到

開始重新計劃跑時及飲食習慣.....
謝謝tiffany0060的分享

升級   20.25%

該用戶從未簽到

ar many~~~

路係要一步一步行出黎既
飲食方便我覺得就食既分量可以減少 但唔可以唔食 因為咩都唔食會令身陳代謝減慢的 做咩都冇氣冇力啦

我建議可以早餐食多少少 lunch就正常啦 dinner就少d好啦

訓前5個鐘唔好食野 仲要注意營養吸收 好似要食水果呀 protein calcium咁啦

唔係就算你瘦左面色都唔好啦

呵呵 我又唔係專家比d豬up見解only

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

加油! Keep going!
    肥胖不是一兩日的結果.......不良的生活習慣......一點一點地改善吧!
    你能夠保持一星期跑3,4天, 有恆心, 繼續享受跑步啦!
    可以嘗試慢慢加長跑步時間/ 距離, 增加運動量.
    飲食方便學習節制, 正餐一定要食, 不言肚餓時亂食零食就唔好啦!

跑步減肥戰友

升級   70%

該用戶從未簽到

受到了鼓舞, 今日第一次下决心加時至40min, (以往總找借口: 已經跑到30min, 都好好啦, 應該夠啦)
    今日下午6:00跑, 仍然有太陽下山的大陽光, 但心情好輕鬆和愉快, 這是前所未有的!
    以往跑都有點受罪和吃苦的心情, 但今天卻是在享受跑步的感覺, 雖然很累, 但卻好精神!
    好天氣+好心情!
    人真的是需耍別人的支持和鼓勵, 這些化學作用令我得益不少, 我向着我的目標向前進發!
    我還說服我老公明天開始跑, 我會繼績努力,  謝謝大家, 一起加油!

升級   74.21%

該用戶從未簽到

其實我每天都會喝一杯奶茶或咖啡,既沒走糖也沒走奶。
    我的高度跟你差不多,但我現在的體重比讀書時還要輕10磅多。跑步後其實反而會吃多些,是否你不自覺?本來我覺得這問題不大,但有氧運動必須連續做30分鐘以上才可有消脂的效果,因為首20分鐘消去的只是身體的醣,而不是脂肪。而你保持跑30分鐘,只算是剛及格,而且除了時間,運動的強度也是重要的,因為這會決定你消去多少卡路里。如果你用7分鐘/1K的速度來跑30分鐘,效果應該不及用5分鐘/1K 吧?

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

講開飲野
    我飲開 coffee
    由無走甜
    到少甜
    家陣就全走甜
    只要飲慣左就 OK  

升級   0%

該用戶從未簽到

除左運動,控制飲食都真係好重要。

升級   4.74%

該用戶從未簽到

我唔飲奶荼(因為飲親都肚痛),飲寧荼....好似仲衰寧荼重多糖

咁我朝早飲乜好?個餐包埋...冇理由唔要架,華田,好立刻會唔會好D?

升級   46.33%

該用戶從未簽到

感覺健康就好了,當然體重減輕而體能不減的話,跑步都輕鬆許多。能夠減故然好,減不了也不是大問題。我跑了未足兩個月,沒有明顯減磅﹝可能少了一至二kg﹞,但10k由75分鐘進步到63分鐘,跑步時間由不足30分鐘到120分鐘,雖然未能減磅,但仍覺有鼓勵。

奶茶不能走奶,但可以走糖。檸茶同樣可以走糖,但你可能唔習慣,我就凍O茶都可以走甜,一樣好飲。如果未能走甜,就由少甜開始。

升級   75.26%

該用戶從未簽到

我最高体重167磅( 173cm),今年初次玩10K揸打( 49分鐘完成),出年向全馬進發,
    今 week 154磅,一星期跑40k以上(最少跑一次20 k),之後會再加碼跑2次 20k,
    飲食習慣係冇變,公仔面,可樂(現存40罐以上),一樣照飲照食,但會有限制進食,
    你試下一星期跑2次10 k,會有明顯效果(1個月)
    我今年40有突

升級   4.74%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 包和尚 於 2010-9-27 19:31 發表
    我最高体重167磅( 173cm),今年初次玩10K

升級   57.37%

該用戶從未簽到

我在年多前由170磅滅到現在149磅.開始時一星期只跑三次每次4k左右,速度又慢。
    過了一個月左右,每星期加一圈直到跑到10k,大約三個月後已跑到10k.
    再加上節制飲食(滅了一半食量)已輕了十多磅.
    後來改變訓練方法,用間歇跑法練速度,一星期二次,週末大約跑15-20k,體重在二個月跌多十磅。
    去年第一次參加10k比賽49min。
    今年沒參加比賽,等明年渣打,現加重訓練,希望3小時30分內能完成全馬。
    跑步和減肥一樣,要有耐力,恆心和方法。
    共勉之。