香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: imany

苦惱...跑左成年冇乜輕到......

升級   30%

該用戶從未簽到

唉~死嘞,見到對上嘅朋友講話跑咗差唔多兩個月都冇減過搞到我好心灰...
仲要跑兩個鐘都冇用...唔係啩...除咗o嘴我都唔知畀咩反應好...
雖然我有堅持日日跑,而且每次跑40分鐘左右,但又唔知自己跑咗幾遠..
唔通搵把尺度下條路咩!哎呀!!!死嘞!!!
如果跑得唔夠遠我都仲話可以加,最驚就係跑完都瘦唔到...
因爲我本身唔係好肥,160cm,108磅左右,我想減幾磅啫...
唉,眞係!死嘞!點算得gar!各位師兄師姐指點下迷津嘞!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-10-2 11:12 發表

其實真係無乜所謂....
1.小弟跑了數年,磅數都無乜點減過,都依然是肥仔一名,但我知道,我鐘意跑步。
2. 可以到以下連結,度吓閣下平時跑開的距離為多少..
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php? ...

哇!好犀利啊!個地圖好有用啊!
而家我知道我屋企前面個圈有幾大嘞,大概1.5k啊
我每日跑3個,啫大概4k幾,不過我跑得好慢...
雖然冇停,但係我計過每次都要大概40分鐘先跑完3個..
唉~啫大概每分鐘先跑得嗰百幾m..係米因爲咁樣所以先減唔到呢?
如果要減到係米應該要提高小小速度咧?定係同時要加長個路程啊?

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 賣魚婆 於 2010-10-2 12:35 發表

哇!好犀利啊!個地圖好有用啊!
    而家我知道我屋企前面個圈有幾大嘞,大概1.5k啊
    我每日跑3個,啫大概4k幾,不過我跑得好慢...
    雖然冇停,但係我計過每次都要大概40分鐘先跑完3個..
    唉~啫大概每分鐘 ...

唔好咁心耐
    我頭一兩個月都係同你差唔多速度
    半年後已經可以一個鐘內完成 10k
    雖然唔係好快
    但係叫做有進步
    慢慢來啊........

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2010-9-27 23:07 發表
    我在年多前由170磅滅到現在149磅.開始時一星期只跑三次每次4k左右,速度又慢。
    過了一個月左右,每星期加一圈直到跑到10k,大約三個月後已跑到10k.
    再加上節制飲食(滅了一半食量)已輕了十多磅.
    後來改變訓練方法 ...

嘩~ 好有恒心呀~
    (Y)

升級   46.33%

該用戶從未簽到

論理上面講,要減肥就千萬唔好跑得快,因為要有充足氧氣下先會燃燒脂肪,初跑者呼吸功能未改進,更加唔可以快,大約比行路快一D已可以,但時間要長,最好每次有1小時。

我都跑左兩個月,只係明顯輕左2kg。

升級   15.79%

該用戶從未簽到

我跑左一個月唔夠,肥左8磅,雖然係好事,不過驚一路跑一路肥

升級   0%

該用戶從未簽到

可能你新陳代謝問題

升級   50%

該用戶從未簽到

可能攝取量仍然多好多!

升級   13.33%

鬱悶
  • 簽到天數: 13 天

原帖由 PKRZ3000 於 2010-10-23 21:48 發表
    我跑左一個月唔夠,肥左8磅,雖然係好事,不過驚一路跑一路肥

太開胃,食多咗....

升級   26.6%

該用戶從未簽到

見到個post我都覺得好慚愧~~  我都冇成日去跑~ 見到樓主一星期都keep到自己去跑, 我都想咁~~ 等我學下你先得~~ 至於減肥~ 慢慢o黎啦~ 越係急就會難~~ 要長期作戰同埋要係生活上慢慢改變先得o既, 一次過咩都改晒,我個人覺得之仲大問題~