香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

基思more人——想要改變 (轉貼)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

上星期五,應邀到朋友在觀塘的一家公司與他們幾十位同事進行管理和個人生活上的分享。當中,有同事說:「王先生,你是老闆,你可以隨心所欲改變自己的生活。而我只是一名普通的打工仔,每天要返工,放工就要回家。我怎樣做才可以像你一樣,能夠改變自己現在的生活呢?」

http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=115265&section_name=wtt&kw=27
    +1 0
    上一篇︰..........下一篇︰2010.10.10 Salomon Lantau 2 Peaks 21 km trail race (and 6k & 15k)

升級   82%

該用戶從未簽到

"問題不是我們如何去改變,因為改變是相對容易的。問題是,你是否察覺自己想要改變呢?若不改變一下,你的一生就是這樣了,你可願意嗎?"

改變別人很難,唯有努力去改變自己啦~

升級   5.3%

該用戶從未簽到

本人並不認同老闆就可以隨心所欲地改變自己的生活,一個老闆有50個員工..
    究竟係邊一方管理或改變對方呢?係單流向地自上而下去操控嗎?
    也可以搵深圳富是康為例...etc...
    另外個人方面,作為老闆某一程度上金錢比較充裕,應該可以在某一程度上改變自己的一些局限...
    例如..自己係一個好肥或好瘦既人..用金錢改變自己的外型...etc..
    這令我想起俄羅斯富翁阿巴莫域治,用左百幾個轎夫意圖征服非洲最高山..結果失敗而回...

btw..王維基係咪問個亞姐對波係咪真嫁..果個呀?連波都分唔清真假既男人...好打極有限啦..

升級   100%

開心

回復 3# 的帖子

冇錯, 就係個位王維基

我相信佢所講既只是個人生活要求的改變
    至於老闆要求對公司的改變, 則是另一碼子的事

升級   100%

開心

回復 2# 的帖子

因此我剪下來貼在公司枱頭, 共勉之....

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

"怎樣才能夠改變自己現在的生活呢?"
    問尼個問題之前
    係咪應該去試下 "改變自己現在的生活" 先
    試左好多次都唔成功
    先去問呢?
    而唔係乜都唔做
    就想人地教你點做
    畀條捷徑畀你??