香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

單車的重要性

升級   90%

該用戶從未簽到

想問問大家既意見,其實對我呢D初哥0黎講,單車暫時係咪唔係咁重要呢?
一部2-3K既單車可能已經好足夠,到好似Rockie c hing,用到架車既頂點,先再考upgrade架車都未遲!
+1 0
上一篇︰XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX下一篇︰美孚跑友報到

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 swimbikerunner 於 2010-7-5 14:27 發表
想問問大家既意見,其實對我呢D初哥0黎講,單車暫時係咪唔係咁重要呢?
一部2-3K既單車可能已經好足夠,到好似Rockie c hing,用到架車既頂點,先再考upgrade架車都未遲!

要考慮upgrade定換車. 亦可以買2手試吓先.
我到7月中就踩車一年....我重算係踩車新人.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 swimbikerunner 於 2010-7-5 14:27 發表

原來又有 ching 對踩車有興趣! 小心中毒!!
睇個名就知道 ching 對三鐵好有興趣啦!
不如都嚟踩下車, 交流下心得!

其實我仲係初哥, 因為唔識單車, 所以唔敢第一次踩就某某然就買架靚車!
但如果你識人/自己對單車有認識, 就不妨買部靚車, 以後慢慢升級!
好似 jc 團長, 第一次嚟踩, 已經整部幾皮野 ge 戰車!!

因自己對跑步始終興趣大啲, 而且花費無幾! 所以唔敢咁大投資住!
初初淨係租車去比賽, 大大話話都租咗6、7次, 連埋頭盔, 每次都要百幾蚊!
計計埋埋都買到依家用緊部鐵車!

而且每次租車, 都要特登入去細記揀車、試車, 次次架車都唔同,
有時個波响把手度、有時响龍頭度、有時响上管, 有時响下管...
都幾難適應!! 又試過一早訂咗, 到時比賽居然無咗架車,
臨時又要換過另外一架, 又無時間去試...
都幾激氣, 所以先至平平地買架鐵車!

我諗夠唔夠真係好睇個人喜好, 不過我諗同玩 hi-fi、相機、車一樣...
玩玩下就會升級、甚至換車! 正所謂一分錢、一分貨,
時間/速度真係要用 $$ 買番嚟!!

最近上咗癮, 又誤信讒言, 打算升級, 所以訂咗啲補品,  
發覺計落係貴過部車, 點算呢? 唔通跟手又要換埋車!!

依家戒毒遲唔遲呢?? 定係的起心肝, 換部 TT 番嚟!!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

好視乎自己想花費幾多, 2-3k既車其實都幾順暢, 重量亦不會太過份
不過有一樣野係肯定既, 如果你踩得多, 自然會覺得值
貴車當然好踩, 但好實遘有時亦出於貪心
我買唔起法拉利, 但係我可以踩靚單車, 況且而家係體能OK, 又有時間, 而家唔踩好d我驚第日後悔

升級   100%

該用戶從未簽到

Jason兄:

>好視乎自己想花費幾多, 2-3k既車其實都幾順暢, 重量亦不會太過份
2~3k既車有乜推介?

升級   90%

該用戶從未簽到

我都係新手,只係好多年前踩過MTB,轉波係扭既,好似係Shimano既 grip shift。

係呢Jason兄,有咩推介呢?係咪Solar, Giant, Merida等等都有平車,只在乎個人喜好?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

2-3k可以考慮Solar或Merida880
佢地都有齊road bike既特性, 鎗手轉波, 彎把, 幼呔, 鋁合金車身
當然一分錢一分貨, 重量唔可要求太高, 估計約22磅, 性價比已算不錯

升級   90%

該用戶從未簽到

想問問Jason師兄 Merida 880/901 幾多錢呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-7-5 18:56 發表

原來又有 ching 對踩車有興趣! 小心中毒!!
睇個名就知道 ching 對三鐵好有興趣啦!
不如都嚟踩下車, 交流下心得!

其實我仲係初哥, 因為唔識單車, 所以唔敢第一次踩就某某然就買架靚車!
但如果你識人/ ...

Rockie係咪發覺越黎越唔對路呢?脫離毒海仲黎得切

我當初肯一次過投放咁多資源去買部單車,其一都係考慮過日後要upgrade的問題,好似Rockie所講,呢度濕d果度濕d,又花錢又花時間。最大問題係更換的零件,就算二手平價放出去,都未必會有人接,拋左佢又浪費,兩頭唔到岸,不如索性買部好少少!不過有錢買車並不等如可以亂洗,當初我都係買部千四蚊既鐵車加lock踏及咪錶,練熟晒至去買的。鐵車+Trainer呢個組合亦都係練習的好拍檔

我覺得最重要係睇你自己對呢行運動有幾熱衷,afford得起而又想跟最強既人鬥過既話咪買部勁野囉。其實幾萬蚊既單車已經係世界級,比擁有法拉利更容易~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-7-7 13:10 發表

Rockie係咪發覺越黎越唔對路呢?脫離毒海仲黎得切

我當初肯一次過投放咁多資源去買部單車,其一都係考慮過日後要upgrade的問題,好似Rockie所講,呢度濕d果度濕d,又花錢又花時間。最大問題係更換的零件 ...

rockiec hing, 都好難走得甩
買車真係好講心態, 負担得到, 我都贊成一次過買部好少少既, 免卻日後升級 d 舊件 5 環保問題,
好似你呢類前列分子, 高手過招, 配備好重要, 由其是 3 項中既單車, 可以快幾分鍾, 游水, 跑步
要快幾分鍾真係唔係咁易做到。

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 swimbikerunner 於 2010-7-6 23:41 發表
想問問Jason師兄 Merida 880/901 幾多錢呢?

880標價~$3800, 901就好似無咩貨

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-7 13:30 發表

rockiec hing, 都好難走得甩
買車真係好講心態, 負担得到, 我都贊成一次過買部好少少既, 免卻日後升級 d 舊件 5 環保問題,
好似你呢類前列分子, 高手過招, 配備好重要, 由其是 3 項中既單車, 可以快 ...

尤其Rockie踩得咁好, 可以話係中毒高危份子

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-7-7 13:10 發表 Rockie係咪發覺越黎越唔對路呢?脫離毒海仲黎得切

我當初肯一次過投放咁多資源去買部單車,其一都係考慮過日後要upgrade的問題,好似Rockie所講,呢度濕d果度濕d,又花錢又花時間。最大問題係更換的零件,就算二手平價放出去,都未必會有人接,拋左佢又浪費,兩頭唔到岸,不如索性買部好少少!不過有錢買車並不等如可以亂洗,當初我都係買部千四蚊既鐵車加lock踏及咪錶,練熟晒至去買的。鐵車+Trainer呢個組合亦都係練習的好拍檔

我覺得最重要係睇你自己對呢行運動有幾熱衷,afford得起而又想跟最強既人鬥過既話咪買部勁野囉。其實幾萬蚊既單車已經係世界級,比擁有法拉利更容易~

依家仲入咗好多"貨", 又lock 鞋、lock 踏、休閑把、踏頻錶...
中晒毒添, 真係好洗錢, 真係驚啲"貨"越嚟越貴!!, 食唔起!

所以奉諭新手"入"嚟之前, 真係要諗清楚, "毒禍"無窮...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-7 13:30 發表 rockiec hing, 都好難走得甩
好似你呢類前列分子, 高手過招, 配備好重要, 由其是 3 項中既單車, 可以快幾分鍾, 游水, 跑步
要快幾分鍾真係唔係咁易做到。

我都預咗會將呢部車較飛啦, 遲下會將佢拆骨,
唔係因為佢累我中毒, 係想深入了解佢ge 構造!

將來買車都知道點樣驗車, 買邊款車啱自己!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-7-7 13:49 發表 尤其Rockie踩得咁好, 可以話係中毒高危份子

真係好易嚇親啲新手, 以後唔會睇三鐵版!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 lianpeng 於 2010-7-16 11:23 發表 路過進來看看,看看可以學到什麽!

淨係睇都學到野, 仲駛操車??

好多野要大家一齊實地操練, 先至學到野!
lianpeng ching 得閒一齊去創新路/ 翔東路操下車

(係咪好似引人沉淪毒海??)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-7-17 00:06 發表

淨係睇都學到野, 仲駛操車??

好多野要大家一齊實地操練, 先至學到野!
lianpeng ching 得閒一齊去創新路/ 翔東路操下車

(係咪好似引人沉淪毒海??)

今蕉去左創新路打左個躉, d 人唔在响灯位 U-turn ( 5 知係咪有水 tum),
响公厠的迥旋處轉出避左個不准 U-turn, 但就短左 1k 度,
點解向九龍方向路面干過向新界方向 ????

升級   100%

該用戶從未簽到

[size=11.6667px]
原帖由 loudspeaker 於 2010-7-17 09:55 發表

[size=11.6667px]今蕉去左創新路打左個躉, d 人唔在响灯位 U-turn ( 5 知係咪有水 tum),
响公厠的迥旋處轉出避左個不准 U-turn, 但就短左 1k 度,
[size=11.6667px][size=11.6667px]點解向九龍方向路面干過向新界方向 ????
[size=11.6667px]

[size=11.6667px]今朝天氣一時一樣, 一陣狂風大驟雨, 一陣天晴出太陽...

今朝7點幾出去跑, 出晒太陽, 8點幾就落咗一陣大驟雨,
跟住又出太陽... 無耐又大驟雨! 依家天晴番...

你踩果個鐘數, 應該好大雨! 水戰唔係咁過癮!
聽日有錦上路比賽,
loud 兄仲操車? 應該留力噃!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-7-17 11:22 發表

今朝天氣一時一樣, 一陣狂風大驟雨, 一陣天晴出太陽...

今朝7點幾出去跑, 出晒太陽, 8點幾就落咗一陣大驟雨,
跟住又出太陽... 無耐又大驟雨! 依家天晴番...

你踩果個鐘數, 應該好大雨! 水戰唔係 ...

我沒有報呀,
今日可以看到 d 雨0向你前面一直落過來,沒得避架。

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-7-6 08:06 發表 2-3k可以考慮Solar或Merida880佢地都有齊road bike既特性, 鎗手轉波, 彎把, 幼呔, 鋁合金車身當然一分錢一分貨, 重量唔可要求太高, 估計約22磅, 性價比已算不錯

Solar比Merida 880好似平$1000左右,咁係咪慳番的$買其他配件好過呢?