香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2010.8.8 K-Swiss 城市之王 (K-Swiss King of the City)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

回復 140# 的帖子

hotaihing,
    想問清楚
    第三段最尾反而....
    .....代表甚麽?
    令人誤會就不好

你對其他賽事都咁熱心比意見
    不如都介紹下你黎緊的賽事啦
    好期待你將來搞的賽事一定能夠精益求精

Kin in Running

升級   70%

該用戶從未簽到

我的意思不是"話mizuno都係咁,所以K-Swiss都冇問題",只是Mizuno在運作及執行上比較可取,所以多年來都沒有給人太多反感的感覺,又不會造成混亂,值得其他贊助商參考的意思,希望不要誤會。

簡單一點這次是執行及運作上不夠聰明,導致規則變得名存實亡。有條件地送禮物是可以接受的,不過要公平和合理,使各方都開心。

我絕對認同是次比賽有很多不足之處,有改善必要。大家絕對可以提出不同意見,不要介意有不同觀點。

升級   67.67%

該用戶從未簽到

對於第一次辦的比賽,覺得可以有多些理解,畢竟賽會沒有多少辦比賽經驗。若果辦了兩三年,仍是極不順暢,到時鬧勁些也應該啦!

升級   21.4%

該用戶從未簽到

其實明眼人都睇得出,可以如此長編大論及續樣續件去秤去批評,對比賽由申請至完成,每一環節如指掌,擺明係一位賽事搞手,如果咁針對一個賽事(出力地)工公開批判,會唔會覺得有利害衝突問題呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hohing 於 2010-8-12 15:53 發表
    首先想問各位師兄師姐有冇人報咗名10月1日VP或打算報名?有冇人參加MM,MV,WM同WV幾組?
    點解咁問?就係想印證一個睇法──一個言論自由的社會,必須有空間俾大家去討論(甚至爭論,講道理就得喇),咁先會有進 ...

".......至於師兄話mizuno都係咁,所以K-Swiss都冇問題,唔好意思喎師兄,呢個講法係有問題既。如果明天有人在浪茄灣買下農地然後起樓,佢可唔可以話大浪西嗰個都係咁,有先例喎,而且大家都有跟法例喎!........ "

如果佢真係有先例......而又跟法例起樓...............有咩問題 ?  跟法例起樓都有錯 ?

原來ching你係做設計, 明白你對件衫的設計有很多意見....但其d野可以話 "咪側側膊算囉".......

升級   4.75%

該用戶從未簽到

原帖由 bigblue168 於 2010-8-12 00:38 發表
    當然不是從主辦單位出發,只是這些事先聲名的遊戲規則,實屬你情我願(除非沒有留意有關條文),絕對沒有什麼難受之地方,跑衣設計好與否,也是見仁見智,唯一是主辦單位在運作上把簡單事情複雜化,做成不便。
    簡單一 ...

play by the book 表面上是永遠站於不敗之地
    但把片面的事理抽離原來的context, 每每是不恰當和粗陋的
    我想我已經在#138 把我的看法說清楚了

升級   4.75%

該用戶從未簽到

原帖由 hokiu 於 2010-8-12 22:08 發表
    其實明眼人都睇得出,可以如此長編大論及續樣續件去秤去批評,對比賽由申請至完成,每一環節瞭如指掌,擺明係一位賽事搞手,如果咁針對一個賽事(出力地)工公開批判,會唔會覺得有利害衝突問題呢?

或者...可以以事論事嗎?

猜度及labelling對真正的討論有幫助嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hokiu 於 2010-8-12 22:08 發表
    其實明眼人都睇得出,可以如此長編大論及續樣續件去秤去批評,對比賽由申請至完成,每一環節瞭如指掌,擺明係一位賽事搞手,如果咁針對一個賽事(出力地)工公開批判,會唔會覺得有利害衝突問題呢?

係一位賽事搞手 or 競爭對手............如果言之有理,又何必理會批評者身份.因為大家係針對件事.
    另外,有正面的批評係好事...對以後搞賽事的搞手有所參考,改進的空間. 以跑手角度出發,唔好求求其其搞,是是但但過關.

升級   59.8%

該用戶從未簽到

一個好愚蠢的問題,不過又好想知,
    主辦比賽的人(不只是城市之王)會唔會在比賽前親身在相同時間相同路線自己跑一次,視察環境,
    尤其是新路線,新比賽?以城市之王為例,主辦者在籌劃時在星期日早上八時十八分在尖東跑一次?

升級   100%

該用戶從未簽到

吾喜歡下咪用腳投票,正如D要人三個回郵信封既比賽!

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 150# 的帖子

其實又唔好話動不動就攪到「撐」同「踩」兩極分化
    有一點不同意見不代表要翻枱要鬥氣

見到d相,現場氣氛非常好,又見到跑友玩得好開心
    得到獎我都為佢地高興
    依d咪係其中一些好野羅
    所以亦不會為某些缺失(if any)以偏蓋全

小弟只係純粹想講出一點意見
    請不要為背後的動機幻想得太多
    依d野真係好怕怕!

見到有點混沌,無辦法要講埋依d婆媽野
    下次可能先開個新account會比較好

thanks for everything guys!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 bello 於 2010-8-14 01:17 發表
    其實又唔好話動不動就攪到「撐」同「踩」兩極分化
    有一點不同意見不代表要翻枱要鬥氣

見到d相,現場氣氛非常好,又見到跑友玩得好開心
    得到獎我都為佢地高興
    依d咪係其中一些好野羅
    所以亦不會為某些缺失 ...

明白原來同比賽冇關係,都係為"我"個人而來嘅!
    呼籲會員同網友支持一項慈善性質及有推廣跑步意義嘅活動有何不妥?
    上年,今年,現在及未來本人同樣會跟各賽事"搞手"有合作,
    同樣地會呼籲會員同網友撐場報名參賽或做義工,是否要即刻停止比較好呢?
    我成日叫人多啲上嚟"長跑網"或參與"約跑"都係等同叫人"撐場"是否都有問題?
    如果係嘅話!
    我在此呼籲"你"多啲上嚟"撐下"長跑網啦!

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 152# 的帖子

我想小弟在上面已經清楚說明了自已的看法
    如有不清楚的,大概可以重看,或者小弟再可以澄清

在這十分商業化和政治化的社會
    小弟對一些一呼百應的東西比較有警剔
    因為誤導的事情比比皆是
    因此舒發數言,
    亦特意在賽事後才提出,不想影響其宣傳催谷
    希望不會帶來任何hard feeling吧!哈...   
    謝謝!

p.s. 賽季過去,夏日炎炎,確實少了跑步的勁兒呀

升級   50.53%

該用戶從未簽到

凡係攪親D新野一定有褒有貶
    總之有料就去

升級   50.53%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 IpYiu-Ki 於 2010-8-14 17:38 發表
    喂喂禁錯掣以下內容有更改
    總之有料就去抱D獎杯走 有興趣就享受跑步的樂趣 或者同幾個老友一齊報名當聚會

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Honestly I quite enjoyed the 3.3 Km race at TST^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 bello 於 2010-8-14 13:10 發表
    我想小弟在上面已經清楚說明了自已的看法
    如有不清楚的,大概可以重看,或者小弟再可以澄清

在這十分商業化和政治化的社會
    小弟對一些一呼百應的東西比較有警剔
    因為誤導的事情比比皆是
    因此舒發數言,
    亦特意 ...

如果以呼籲方式聯係上一班會員或網友,
    共同參與一个比賽,
    會被你視為"政治化",
    咁你眼中會有乜嘢唔"政治化"呢?
    希望你唔好以"如有不清楚的,大概可以重看,或者小弟再可以澄清",
    嚟一再回避問題!

以下係嚟緊本網支持嘅"政治化"賽事!
    2010.09.26 - 香港三項鐵人挑戰賽2010
    2010.10.1 國慶長跑 10公里比賽
    2010.10.10 - 第38屆吐露港渡海泳公開賽
    2010.12.19 - 沙田節半馬拉松賽

升級   58.4%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 IpYiu-Ki 於 2010-8-14 17:49 發表
    [quote]原帖由 IpYiu-Ki 於 2010-8-14 17:38 發表

登錄/註冊後可看大圖

喂喂禁錯掣以下內容有更改
    總之有料就去抱D獎杯走 有興趣就享受跑 ...

x2

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 157# 的帖子

既然皇上想澄清和討論,就讓小弟再說一遍吧:

1。小弟從頭開始,只是要提出宣傳和催谷的方法有誤導成份,見 post #120。為存忠厚,小弟表達了意見後,亦沒有再追問。

2。小弟沒有迴避問題,相反只想讓閣下有多點空間看看和了解在下的原意,有需要的話再回復

3。在下說商業化和政治化,是指這社會,自己會很警剔會否遇上有誤導成份的訊息,這是為了說明在下為何有 post #120的想法,而不是眾看官有可能憑空想像出來的其他繁此種種的動機。這正正是為了避免產生不必要的誤會。因此什麼政治化不是指閣下的推廣方法 or whatsoever, 請別誤會就好了!

4。小弟自知自己中英文都甘屎,經常詞不達意,希望皇上閣下如有需要的話,可以花點時間多看一遍或幾遍在下的貼文,一切引至的誤解,小弟在此說聲...不好意思,敬請原諒!

謝謝!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

(廣告時間)
    計我話,跑完每個比賽
    最緊要是來投票區
    賽後投票比個分,寫個評語

一來,可以做個比賽記錄和分享
    二來,每個參賽者的比分和評語,都可以給搞手和下年準備參加的跑手寶貴的參考.

賽後投票 - 2010.8.8 K-Swiss 城市之王
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=12430
    投票期仲有幾天呀

Kin in Running