香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[不吐不快] 二零一零年水陸兩項鐵人賽 –比賽3 程序表

關閉 [複製鏈接]

升級   68.95%

該用戶從未簽到

先表明立場, 我對總會既感覺真係好差,
唔係第一次, 比賽氣氛差0個D唔講, 可能有人覺得好, 呢D見人見志,
最幣D 野成日都錯,

開賽時間         賽事講解時間
Heat 2      0725              0725        (開始時D人起跑同時公佈?)
Heat 3      0825              0825         (SAME QUESTION)
Heat 4      0900              0910         (開始左游完水先Briefing?)

已經唔係第一次, 好多野都錯
張報名表叫人填payable to the” Hong Kong Triathlon Association Limited” 個 "Association" 串錯左2年,
到今年先肯改.

可能我見識少, 我唔知咩理由比賽個Course Map要咁保密?
總唔可以報名時同時俾人睇埋先, 永遠最後先公報.
我知香港來來去去都係0個幾處地方賽, 不過如果你係新人你真係會一頭霧水.

其實總會係受政府間接資助,
員工都係有糧出,唔係義工, 點解唔可以將d事情辦得好d?
係咪因為"獨市生意"唔憂做就可以求其?
一年只辦12場比賽個 workload 係咪真係咁大?
定係有咩難言之隱?
+1 0
上一篇︰新入 AXYZS G?L-CU??LUS 12下一篇︰有冇會參加呢個星期六中午响石澳的2.2km 游泳賽?

升級   98.8%

該用戶從未簽到

係呀, 我都要翻查番舊年淺水灣賽事嘅資料先知今次個map

升級   14.33%

該用戶從未簽到

我都有同感。我第一次比賽之前試過EMAIL 去總會問佢地架巴士係幾時開,咁我先可以決定搭唔搭,佢地連禮貌性的EMAIL 回覆都無,完全無交帶。個查詢係無用的。

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我都唔係好明點解會咁

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我出過EMAIL問今次比賽點解要咁早6:45開始, 因為最早過海MTR到金鐘係6:20到, 就算搭的士去淺水灣都未必趕得切!!! 但...鐵人會無覆過我!!! 搞得咁唔friendly, 搞黎做乜???

Dear TriA

Please clarify the time shown in the race information - "Time: 6:45am" is the 1st heat race starting time or just the race registration time. If it means the 1st heat race starting time, I do hope that you can have a check on the public transportation availability first before confirming such an early start time!

I do feel sorry on recent TriA races. The South Bay race was really unfriendly to people not living in HK Island. Even I catch the first MTR East rail train in that morning, I didn't have any chance to catch up the 1st heat, unless I rode on a rocket!!!

For this race, I can tell you if I take the 1st MTR in Kwun Tong Line, I can just barely arrive Admiralty on 6:20am. May I know why a local race is pushed so early in the morning???

If TriA is incapable in carrying out races in a reasonable schedule in the coming year, please let me know before I apply TriA membership. I don't want to be cheated again. Thank you.

Rgds,

升級   14.33%

該用戶從未簽到

我見佢地之前請人,所以可能根本上佢地就唔夠人用。
    而比賽時間方面,係一個好大的問題。好似今次咁,我個有車的FD 突然唔去得,我本來希望我可以係一遲D先開始,點知我要賽6:45 個塲,我而家都唔知點去。

可能佢地有太多比賽,封路唔可以太長時間,不過淺水灣係跑行人路,唔明。

其實只要佢地願意遲一個鐘,會多好多人可以參加。
    如果要有車先可以參加,咁就會變成有錢人活動。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-7-6 18:13 發表
    我見佢地之前請人,所以可能根本上佢地就唔夠人用。
    而比賽時間方面,係一個好大的問題。好似今次咁,我個有車的FD 突然唔去得,我本來希望我可以係一遲D先開始,點知我要賽6:45 個塲,我而家都唔知點去。

...

有錢人活動.... 我又唔係有錢人, 係咪無資格玩

我都唔明點解咁早, 我住新界區可以話諗都唔使諗喇

升級   0%

該用戶從未簽到

個人经驗, 自從上年 2009 中银, 個日好早到, 差不多 4 點就到左, 但原來總會 d 工作人員仲早,
    當日天氣都好焗下, 見佢地已經要為之後比賽項目作好準備, 真係忙個不停, 心裹好感激佢地,
    之前對總會都有好多怨言.................不多提了。
    因為好多時有班年紀少到 8 歲之小朋友比賽, 我估总會係以安全放响第一, 作為父母 (我也是, 比賽最尾, 安全第一)
    人多自然難安排, 還有地点, 我估要同警方, 保險條款...(我估架咋)。都要安排好。
    我也参加過 south bay 賽事, 比淺水灣更難去, 我無車, 只好4:30 搭onite van 去旺角, 等 MTR 第一班出金鐘,
    其實去赤柱 d 車好密下, 12min 到, 我好彩 start 7:15am, 除左件衫就黎
    後來識左阿孱鉄, 原來佢仲惨, 有時要响碼頭通頂等去比賽 (佢住長洲, 第一班船都趕唔切)。
    上年總會份年報, 內裹有份 2009 財政報表, 总會得到既資助, 真係好少, 我同 kopo hing, 大家都有同感,
    3 铁比賽要既, 人力, 物力, 資源比跑步多, 但報名費先收得咁少, 好難頂喎。
    我咁係想幫總會講 d 乜, 但總要有一少部份人犧牲, 其實巳经比前 2 年改善好多,
    希望大家為 3 鉄 + 油, 開多幾塲大家玩下,

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

唔通遲D開賽, 成本係要三級跳???? 唔見得遲D開有咩成本問題. 今次大人得兩個HEAT就玩曬, 可想而知有幾多人玩.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 snail 於 2010-7-7 16:50 發表
    唔通遲D開賽, 成本係要三級跳???? 唔見得遲D開有咩成本問題. 今次大人得兩個HEAT就玩曬, 可想而知有幾多人玩.

ching 5 會我意 C, 成本當然一樣, 但後面 d 細路先難搞, 如果可以總會可以分 2 日搞, or 上下午, 咁大家都玩到 。

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-7 10:37 發表
    個人经驗, 自從上年 2009 中银, 個日好早到, 差不多 4 點就到左, 但原來總會 d 工作人員仲早,
    當日天氣都好焗下, 見佢地已經要為之後比賽項目作好準備, 真係忙個不停, 心裹好感激佢地,
    之前對總會都有 ...

我聽浸大體育系D人講, 三項以前的安排的確好差, 所以佢以前都唔會安排學生做義工. 不過, 佢都話上年開始已有明顯改善. 我諗佢地同時要安排游水, 單車加跑步, 應該都唔簡單的. 其實香港周圍都多人, 好難封晒D路比我地慢慢玩, 所以時間會安排得早D, 減少對公眾的影響. 其實佢地無論响邊度搞, 都總有人唔方便. 但係都無辦法. 我覺得佢地又唔係咁差JE. 起碼ONLINE報名呢樣野就既環保又方便啦!! 其實我地應該APPRECIATE佢地的工作, 如果唔係, 就冇咁多比賽玩GALA.

升級   38.67%

該用戶從未簽到

我有個問題, 游水一個圈唔係已經有500m 咩, 點解個notice寫要游兩個圈? 請問我有冇攪錯左?

Info.
    http://www.triathlon.com.hk/show ... serFolder=filestore

Map:
    http://www.triathlon.com.hk/show ... serFolder=filestore

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2010-7-8 14:59 發表
    我有個問題, 游水一個圈唔係已經有500m 咩, 點解個notice寫要游兩個圈? 請問我有冇攪錯左?

Info.
    http://www.triathlon.com.hk/showroom/admin/downloadFile.jsp?webId=1209221452326&fileName=1278402643046004 ...

應該游一圈就夠架啦   

升級   14.33%

該用戶從未簽到

我估都係有人想玩,但時間就唔到先會有不滿。

其實我覺得遲少少先開始,7:30 先開始,基本上大部份香港地區的朋友都可以趕得切去。

基本上淺水灣比賽個到係行人路,唔係車路,問題應該唔大。
    同埋個條路根本上都無乜人行。

既然有C HING 通頂都去,咁我呢個星期都要坐通宵車去支持下。希望可以係6:15 去到!!!

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-7-8 18:39 發表

應該游一圈就夠架啦     

Course A (Swim 500m  (1 lap) > Run 5km  (2 lap) >Swim 500m (1 lap)....
    TOTAL 2 LAPS SWIM

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 iou 於 2010-7-8 20:55 發表

Course A (Swim 500m  (1 lap) > Run 5km  (2 lap) >Swim 500m (1 lap)....
    TOTAL 2 LAPS SWIM

每一次游1 lap, 千奇唔好游多