香港長跑網  - 長跑長友

救命呀!條腰好痛。

關閉 [複製鏈接]

升級   50%

該用戶從未簽到

聽人講跑步時要挺胸收腹,盡量提高重心。我根據這個建議練習了一段時間,發覺不但跑快了,而且減少了膝蓋痛楚。我想問這個跑姿是否以腰部為支點?每次跑完回家休息時,我都感到腰痛,有時痛到要吃止痛藥,請問各位大佬有什麼方法解決呢?謝謝!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟去完馬後,尾龍骨條尾曾有間歇性陣痛
但只是維持了三幾天之後便沒事了
有沒有ching解答下 ?

升級   50%

該用戶從未簽到

跑步時不會痛,跑完回家休息時才開始痛。疼痛時,把腰部向前挺直就會減低痛楚,究竟搞邊科?煩請ching幫幫忙,給小弟一些建議,謝謝!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

turtle running hing,

嘩! 乜咁大劑! 痛到要食止痛藥, 好有可能係你跑資不正確呀! 跑到肚痛就聽得多, 我都係第一次聽見跑到腰痛. 我見議你轉番你原來嘅跑資跑.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

烏龜跑步師兄,

唔好介意問一句,之前多唔多做運動?
呢類痛就似係好耐無做運動,突然做返,d肌肉痛一樣

我對運動護理認識不深,但我知跑步時除左會用大小腿、四頭肌、脛骨肌外
仲會用腰同後下背既肌肉(因為你跑既時候會有腰部擺動)

通常大家運動量比以前加大,你總會有機會有d手手腳腳痛,休息下就無野
我自己做完長課,返到屋企都有試過有少少腰背痛,不過隨住自己繼續練習,問題就少左

師兄跑完之後腰痛,好大機會係轉跑姿時多用左佢,佢咪痛囉

其實繼續跑(或者運動),做warmup、cooldown時記得做下背,應該問題唔大
做gym加強下背肌肉都有用架

不過,師兄痛到要食止痛藥,如果問題無改善,建議睇醫生

升級   50%

該用戶從未簽到

謝謝大家的意見。我每星期都會跑50km左右,而且每次跑前跑后都做足熱身。可能是跑姿問題吧!看看以后的情況,再決定是否需要看醫生。謝謝!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

今晚下大雨未能出去跑步,剛剛在家練八段錦,練完后好像舒服很多。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 7/6/2008 12:20 發表

小弟中文水準極底, 什麽是八段錦?

係中國功夫既伸展運動
http://hk.youtube.com/watch?v=eoxG9YPYQOc&feature=related

http://www.taiji.org.hk/video/shaolin8.htm

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

Have fun!

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007041302832

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Thanks, both C hings, I will try it later.  I found an English site that shows every step too.

http://www.ru.ac.za/societies/qi/baduanjin/

升級   99.47%

該用戶從未簽到

原帖由 烏龜跑步 於 2008-6-5 21:15 發表
聽人講跑步時要挺胸收腹,盡量提高重心。我根據這個建議練習了一段時間,發覺不但跑快了,而且減少了膝蓋痛楚。我想問這個跑姿是否以腰部為支點?每次跑完回家休息時,我都感到腰痛,有時痛到要吃止痛藥,請問各位大 ...

I am the reverse, my (is a PT) says I 挺 too much... Is it possible that (like me) you over do what is correct (= wrong)? And if you lean forward when running, dont lean too much... (lean too much = back pain)

try to keep the head, neck, chest and hip on a straight line...

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

Thanks for c hing's advice. My waist pain is getting better now as I stretch my waist and back muscles intensively (bending down until my fingers touch the ground for 5 mins) before and after every run.

升級   86.32%

該用戶從未簽到

原帖由 烏龜跑步 於 2008-6-6 12:54 發表
謝謝大家的意見。我每星期都會跑50km左右,而且每次跑前跑后都做足熱身。可能是跑姿問題吧!看看以后的情況,再決定是否需要看醫生。謝謝!

小弟認為不要再作估計拖下去了,看看醫生才最安心呢。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

100% Agree !

龜Ching, 每星期跑 50K 唔少呀,有可能背肌勞損,先找醫生檢查下為佳,身體健康長跑長有的。