香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: randyip
打印 上一主題 下一主題

腳底筋膜炎偏方(轉載自蘋果日報)

升級   66.32%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我的情況已有好轉, 但跑得次數密, 又會發作, 當感到很痛, 就停一段時期. 我都在尋求治根的方法.

升級   48.95%

該用戶從未簽到

最尾都係要沖撃波2代, 連两年前的傷都擊鬆埋!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 3 天

想問問物理治療師介紹?腳跟真的好痛

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 baki 於 2011-5-31 21:11 發表 想問問物理治療師介紹?腳跟真的好痛

pm 了你,我只系今日做第一次,即刻松哂,开心左一日。

我唔知真系医得好?但会再去做,佢话做四次就好,我会试完 写番个report。

你如果去做完,有冇效都讲下,当系帮下有痛的人。因为真系好困扰的,特别系跑唔到步会有无助感。

升級   4.33%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-5-31 21:53 發表

pm 了你,我只系今日做第一次,即刻松哂,开心左一日。

我唔知真系医得好?但会再去做,佢话做四次就好,我会试完 写番个report。

你如果去做完,有冇 ...

師兄, 可否都將資料PM我呢?  

我左腳踭底都痛咗成兩個月,睇過跌打丶中醫針灸等都無改善!! 行路又痛,企多一陣都痛,好困擾!!

謝謝

升級   48.95%

該用戶從未簽到

引用:
    原帖由 brianhoo123 於 2011-6-2 23:44 發表 師兄, 可否都將資料PM我呢?  我左腳踭底都痛咗成兩個月,睇過跌打丶中醫針灸等都無改善!! 行路又痛,企多一陣都痛,好困擾!! 謝謝

已 pm,不过講明,我都係做左一次,有冇咁神效(斷尾)我真係未驗証,所以依个只係送个希同盼望俾師兄,當然如果四次得就當沖擊波2代赢,麻煩師兄成功與否都分享一下过程。

我繼續鍥而不捨地試徧方,實行雞美酒療法:

早晚:重力腳底踏网球10下,係直至网球扁个种力度,意思係人肉腳底拉筋,with黃道益活x油,舒筋活絡,冰敷15分鐘,血管嚴重收縮再擴張,將炎病拎走。

升級   4.33%

該用戶從未簽到

回復 26# 的帖子

謝謝師兄提供資料;)

升級   48.95%

該用戶從未簽到

引用:
    原帖由 brianhoo123 於 2011-6-5 23:05 發表
    謝謝師兄提供資料;)

端午節 同資深跑手 跑步, 佢話 沖擊波 唔會 今日做完听日立即好, 佢自己做左6 次, 覺得冇效, 好灰, 之後唔再做, 不过跑慢d, 結果當然係一个跑季就冇事 (15星期, 即係4个月).

佢的 勸勉:

1. 做沖擊不像 化妝影相, 做完 即刻可以 立刻見效~(唔痛~斷尾)~ 因為成个理論係 要沖擊波做深層肌肉震動~震散d 纖維化肌肉傷患~製造肌肉幑創, 衍生康復激素 ;
    2. 做沖擊最好 claim 保險, 否則係另類 肉痛;
    3. 要繼續跑, 但做 recovery run ~ 我寻日去沙田馬鞍 龍舟賽場 跑 recovery, 7min/km, 跑左14k, 跑完有明顯 趷, 之後的今日, 又唔痛了,(依个理論係乜我唔知,但真係跑左超慢反而唔痛,其實7min�km係傷害自信,不过如果真係幫到,死都要忍), 足底筋膜炎 最困擾 就係 時痛 時唔痛, 又唔係痛到行唔到, 只係 冤痛....
    4. 資深跑手話 筋膜炎 係相對小事(比腳腫,斷腳, ITB), 唔使擔心, 會好快好, (謝謝師兄鼓勵)

升級   70%

該用戶從未簽到

等我都分享下
    我依家響QE睇緊物理治療
    治療師話一個療程6次,每星期2次.
    聽日我會係第3次去.
    治療師話我高弓足,診斷到我腳內側受壓.
    所以每一次我都會響腳內側做沖擊波,之後冷FU再做超聲波.
    另外,當然自己都要拉小腿筋同碌腳板底.
    因為佢話我可以試下跑番20-30分鐘,咁我有用DR. KONG PAD前2日就跑左30分鐘
    尋日跑左1個鐘.
    每朝早都會用暖水浸腳,夜晚有時會SPA會熱FU下腳
    痛都仍然有KEEP住,不過暫時感覺良好.起碼唔會話因為依3次跑步所以痛多左.
    希望會越黎越有改善!

升級   47%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

我都有事. 兩三個月了. 之前落床先痛.
    最近行都有時痛 , 企得多又有.
    暫時無打算治療方法, 亦唔可以休息. 跑步, 跳繩, 打羽毛球都有做.
    一個字: 忍

升級   48.95%

該用戶從未簽到

今日宣告,腳底筋膜炎已遠離我了,原因係今日去第二次沖擊,冇哂d 極痛位,医師叫我唔使復診,而跑interval/tempo/recovery 都不再痛矣,alleluia
    中間由第一次沖擊二个星期做过:recovery run,冰敷,赤腳跑沙灘,踏网球,轉跑pose running, 黃道x 活絡油 ,仲有拉腳趾:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

谢谢分享,非常好。我晚上回家试试。  發表於 2013-2-6 16:40

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 3 天

做了3次衝擊波,效果不大顯著…

升級   4.33%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-6-17 19:47 發表 今日宣告,腳底筋膜炎已遠離我了,原因係今日去第二次沖擊,冇哂d 極痛位,医師叫我唔使復診,而跑interval/tempo/recovery 都不再痛矣,alleluia中間由第一次沖擊二个星期做过:recovery run, ...

恭喜恭喜;)
    我約咗一陣上去睇第一次,希望有幫助啦。

升級   48.95%

該用戶從未簽到

原帖由 baki 於 2011-6-18 12:53 發表 做了3次衝擊波,效果不大顯著…" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />" />

<2011-6-18 update>

係同意嘅,有friend 就一两次,有friend 就六次都唔得。(但幾个月後會慢慢好番)

我两次,但唔係完全正常冇痛, 當好大力搵手指篤落去,會有冤痛,只不过係跑得番,唔使起身痛, 行路亦冇痛,同埋再同一位置沖擊係冇之前嘅痛咁解。

不过咁多方法,如果痛过嘅師兄就知,乜都會試咁解,千忻唔好當仙丹。

但朋友都講,因為沖擊原理係震d 深層組織,令深層肌肉自我回復,所以時間都好重要。

加油呀師兄, 忍耐一下, 就快有美好的明天.

<2011-7-18>

跑左三个禮拜, 再休息1 个禮拜, 三強一弱, 睇埋 advanced marathon, 但隻腳都仲係斷唔到尾, 上次去搵 沖擊波, 做左两次, 第二次本來約 阿勤 点知黎左 阿菜, 件菜 明明射中位, 又即刻 移去 第二点, 沖擊波可能係冇錯, 幫你做果个的溝通有病都會令你医治失败, 揀沖擊波診所就係為左呢样, 沖擊波可能好野, 但千忻唔好叫我介紹 我果間, 因為立立亂, 如果係 我自己做 (你知我分分鈡好过d 所謂專業), 一早已經好番, 即係做果个手法好重要, (但佢叫我唔使去, 拖症机會好低, 只可說 每个人的quali 即係質素 或者 叫做d 料 係有分別, 或者係有極限, 只有自己再搵神效)

未解決, 要解決, 斷尾係目標, 否則 精神開始錯亂, 跑唔番 A人高手格, 變左B/C 人.  只有搵PROFESSOR朋友食飯, 佢介紹食 黃連素丸, 唔知係乜(定係我听錯); 佢叫我熱敷, 唔好冰敷, 反而試左 两日, 好似得得地, 好似唔痛, 但隻腳, 医下又好番d, 但点都係有d野 錐住錐住, 最慘係右腳有事 左腳冇事, 所以好易分辨有事同冇事的感覺,  繼續 試下 踩网球同熱敷 呢對活宝貝....

熱敷用3m 熱敷贴, 丁 高熱 40秒, 敷15分鈡, 有時間最密 係两个鈡1次, 正常 早晚, 冇時間就睡前做, 因為睡前可以 激活d 血管, 然後希望d 睡眠激素幫下手做回復(而家瞓嘅時間多左, 7点幾先起身, 冇事果陣係五点去晨跑), anyway, 网球盡踩十下 先去瞓....呢个7月係咁多先.... 八月得嘅一定公告....呢个世界, 冇一隻仙丹妙法, 因為太多人為因素, 就算有神效, 做唔足都係死嘅, 只有 不斷試雞美酒療法....

升級   4.33%

該用戶從未簽到

我左腳嘅情況都無乜喜息! 衝擊波做咗好多回都無特別...而家睇另一位物理治療師,有針灸加電療D經絡位,話我嘅左邊血氣唔通,叫我多做熱水沈腳...
    朋友介紹下去學泰拳,因為我朋友佢以前雙腳底都有事,乜都試過曬,跟住玩咗兩個月泰拳就好番曬,....
    近兩週行路都好痛,早上落床更唔駛講...

期望有奇蹟出現,講真...真喺乜都想試去醫好佢!

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 happy2829 於 2011-6-5 09:24 發表
    引用:原帖由 brianhoo123 於 2011-6-2 23:44 發表

登錄/註冊後可看大圖
    師兄, 可否都將資料PM我呢?  我左腳踭底都痛咗成兩個月,睇過跌打丶中醫針灸等都無改善!! 行 ...

Thank you for information....!

升級   17.37%

• 簽到天數: 2 天

我都好似開始痛