香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth

CTSE 報到區

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 60# 的帖子

師姐可以先參考以下呢個網站
http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm

個網站係用你已知既跑步完成時間,去估計你其他項目既時間
我以師姐完成10k所需60分鐘計,要完成半馬要2小時33分

呢個網既好處係可以將你練習既時間量化,如練400米運動一圈,建議2:04-2:14
咁就知自己點練啦

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-10 15:49 發表
    師姐可以先參考以下呢個網站
    http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm

個網站係用你已知既跑步完成時間,去估計你其他項目既時間
    我以師姐完成10k所需60分鐘計,要完成半馬要2小時33分
    ...

多謝Kenneth同Stanley的意見!正啊!
    目標更清晰,又唔怕練壞身子.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

小弟應為第一次玩半馬或全馬, 目標應該係集中完成賽事, 而不是時間. Focus on distance not time and speed. 玩完第一次後, 有咗經驗才開始慢慢集中on時間and速度. 如第一次玩就要集中time/speed, 這實在對新入行嘅跑友有很大嘅壓力, 會好容易引至burnout的呀! 書店應有好多教人如何完成第一次半馬或全馬嘅書賣.

升級   0%

難過

原帖由 kennethwat 於 2008-6-10 15:26 發表

小弟建議如下︰
    暫時3分半 400 米連休(即鄧記一圏)
    跑400米是用比均速加快"少少"的速度。如閣下正常平均為2分半一圏,則閣下須用2分15秒以下的速度完成一圏。請留意時間,不能走得太快。假設 ...

我會試試.
    可惜逄星期四都唔得,join唔到你地一起練.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

一本新跑手值得買嘅書:

The Competitive Runner's Handbook by Bob Glover & Shelly-lynn Florence Glover (2nd revised ed.)

冇介紹錯架!

升級   0%

難過

原帖由 lvrunner 於 2008-6-10 16:21 發表
    一本新跑手值得買嘅書:

The Competitive Runner's Handbook by Bob Glover & Shelly-lynn Florence Glover (2nd revised ed.)

冇介紹錯架!

邊間出版社呀?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 00:26 發表
    邊間出版社呀?

Sorry 叮叮噹師姐, 唔記得講tim.  出版社係Penguin Book, ISBN number係 0-14-046990-7. 此書教妳點樣由5K開始train到full marathon和其它長跑嘅info. 係一本good reference book, 好容易睇, 值得一買.

升級   44.2%

該用戶從未簽到

回復 41# 的帖子

Kenneth CHING

前排有些事,所以疏於練習!
    我仍舊未過兆康呀! 因為我冇帶水在身,成日兩手清風甘跑!
    反而有考慮過跑往屯門公園再落.....

6月,會約人在天水圍運動場 > 天恆跑。
    跑過一次,好正! 來回共8k ,真唔錯!

琴日跑8.8k ,真係好辛苦!
    所以要勤力d,希望22/6. 13/7 表現好d!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-10 15:26 發表

小弟建議如下︰
    暫時3分半 400 米連休(即鄧記一圏)
    跑400米是用比均速加快"少少"的速度。如閣下正常平均為2分半一圏,則閣下須用2分15秒以下的速度完成一圏。請留意時間,不能走得太快。假設 ...

等我也參考ching這個plan, 明天試玩下interval先, 今晚跑了20個, 超勁慢, 54 mins  

從來都未試過勁跑完一個跟著休息分幾鐘, 試下咩感覺先 這個幾星期是在最後100-200m加速少少, 初初100m超慢來recover, 這樣比前整體快了少許1-2mins, 已很開心了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-10 09:41 發表
    嘩實在太多屯門友啦,,,hkjhk" />
    幾時攪返個屯門慢步..

屯門慢步?? 一定會支持呀, 跨區支持添  

係唔係全女班 因為慢步唔多o岩跑得咁快的ching們

升級   0%

難過

原帖由 obaanc 於 2008-6-10 21:57 發表

屯門慢步?? 一定會支持呀, 跨區支持添  

係唔係全女班 因為慢步唔多o岩跑得咁快的ching們

nc,
    妳不是東九區嗎?
    跨區入屯門支持!
    我主場當然要跑一份啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 22:09 發表

nc,
    妳不是東九區嗎?
    跨區入屯門支持!
    我主場當然要跑一份啦!

常常跑運動場, 我就快"巔"喇, 係出"城"時候了

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 waiwaibrother 於 2008-6-9 23:21 發表
    red ctse,我都係住屯門,屯門有個跑痴叫做Kenneth,定期會約人跑步,留意多d佢嘅約跑時間表啦!平時我有時間都會同去一齊砌磋下。
    waiwai (請問係C兄/姐 ? )
    Kenneth..我估計我知佢係邊個啦
    佢係星期四係鄧記跟跑會跑既ching

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-6-9 23:25 發表
    無錯,兩位c 姊,我都係屯門人,都好多時會係鄧記跑,不過kenneht c兄多數跟會跑,練速度,而我只係想跑有時間就會跑。或者已經同兩位c 姊見過面都未定囉!
    除左放假, 平日收工跑親都係鄧記
    話唔定真係撞過面都唔定

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-6-10 22:49 發表
    waiwai (請問係C兄/姐 ? )
    Kenneth..我估計我知佢係邊個啦
    佢係星期四係鄧記跟跑會跑既ching

waiwaibrother係師兄黎既
    至於kenneth兄係我地網最德高望重既大佬黎架
    師姐如果有睇其他post,其實有機會見ken大佬既相

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-10 09:09 發表
    無辦法啦,小弟跑得慢,所以要去練吓速度,追返兩位ching。另外跑會一星期先跑一次,小弟其他時間都是跑街多。
    redred c姐,歡迎閣下,請問閣下在屯門區是否跑開鄧記嗎?
    obannc ctse ,歡迎閣下 ...
    kenneth 兄,你唔係仲未估到我係邊位呀

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-10 09:41 發表
    嘩實在太多屯門友啦,,,hkjhk" />
    幾時攪返個屯門慢步..
    嘜..7兄都係到, hihi
    睇下你又估唔估到我先

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 caffeine 於 2008-6-10 10:10 發表

絕對同意~
    跑步真係可以減壓~
    係呀
    尤奇我好鐘意唔開心個日跑
    唔開心跑, 我既推動力仲大
    因為跑完個人開心曬

升級   100%

該用戶從未簽到