香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想請教, 大家會推薦我用邊隻護膝. 護膝帶/ 包晒個隻??

升級   60%

該用戶從未簽到

小弟178CM, 85KG.
唔算係100% 肥仔, 最多係50% 肥仔. 以前有打波, 踢波, 打RUGBY.
E家主力玩空手道同JUDO.
但係想跑步KEEP FIT.
我想係因為我身重, 膝有時會痛.

想請教, 大家會推薦我用邊隻護膝. 護膝帶/ 包晒個隻??
我自己覺得護膝帶靚仔D. 但係又怕SUPPORT 唔夠包晒的好.
我想我應該要買2 隻, 左右膝都用.
thanks for reading!
+1 0
上一篇︰邊到有得買nike air presto???下一篇︰Hello,屯門區新手

升級   63.16%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Mizuno la.  It costs you about HK$120 each

升級   60%

該用戶從未簽到

c 兄, 咁係用護膝帶/ 包晒個隻啊??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   40%

該用戶從未簽到

升級   31%

該用戶從未簽到

認識清楚你自己係做做痛先, 如果係因為腳部擺動時痛, 例如跑步時落腳吾垂直或做一D要經常轉身的運動, 就要包哂果隻, 或如果係個 ball joint 位磨擦或碰撞時痛, 就應該要用帶

升級   95.6%

該用戶從未簽到

護膝帶唔係萬能如果你真係痛要由跑姿方面著手,

個人認為受過傷好返, 用護膝帶防止再受傷就ok, 我自己跑山時都會用
但如果本身跑步就痛, 帶左護膝帶我諗都唔可以 100% 解決呢個問題