香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

求救! Wave Rider 12 係咪唔適合我

升級   1.05%

該用戶從未簽到

本人係長跑新手, 對長跑完全冇經驗. 最近, 想練長跑, 唔係為參加比賽, 只係想操體能同減肥, 因為屋企冇跑鞋, 所以想買一對, 又唔識選擇, 所以上網睇推介. 發現好多人推介初學者買美記 Wave Rider 12, 於是前日買左對黎練跑

跑既時候發現腳板底筋同小腿肌下半部份扯住扯痛, 以為係第一次跑唔適應

休息左一日, 今日再跑, 同樣發現腳板底筋同小腿肌下半部份扯住扯痛

我留意到自己跑既時候腳弓位比較塌陷, 比較貼地. 我唔算係扁平足, 但係唔著鞋時, 腳弓位都係比較貼地

請問, Wave Rider 12 係咪唔適合我既腳型?

如果係, 點算, 對鞋買返黎著左兩次, 買過第二對好似好浪費

定係我既跑姿唔正確?

+1 0
上一篇︰新界西最好的運動埸下一篇︰26.9.10 三項鐵人賽及嘉年華會 2公臀募集

升級   1.05%

該用戶從未簽到

前日買左返

升級   1.05%

該用戶從未簽到

點解我打完一大篇文, 發表唔到

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原來長跑網唔可以用"0既", "0岩", "0黎" 呢d 廣東音字

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 長跑新手 於 2010-7-15 22:45 發表
    本人係長跑新手, 對長跑完全冇經驗. 最近, 想練長跑, 唔係為參加比賽, 只係想操體能同減肥, 因為屋企冇跑鞋, 所以想買一對, 又唔識選擇, 所以上網睇推介. 發現好多人推介初學者買美記 Wave Rider 12, 於是前日買左對

Wave Rider 12係舊貨,
    上年尾已轉款13代(基本係每年會轉款)!
    此型號設計特點係保護性強及耐用,
    非常合長距離訓練之用。

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2010-7-15 23:13 發表

非常合長距離訓練之用。

跑既時候發現腳板底筋同小腿肌下半部份扯住扯痛, 以為係第一次跑唔適應

休息左一日, 今日再跑, 同樣發現腳板底筋同小腿肌下半部份扯住扯痛

我留意到自己跑既時候腳弓位比較塌陷, 比較貼地. 我唔算係扁平足, 但係唔著鞋時, 腳弓位都係比較貼地

請問, Wave Rider 12 係咪唔適合我既腳型?

如果係, 點算, 對鞋買返黎著左兩次, 買過第二對好似好浪費

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑新手 於 2010-7-15 23:16 發表

我留意到自己跑既時候腳弓位比較塌陷, 比較貼地. 我唔算係扁平足 ...

如果對鞋你真係覺得唔適合攞黎跑. 就轉為出街著既鞋啦. 其實鞋呢家野真係人人著既感覺唔同. 你對腳比較貼地都似似地輕微扁平足喎. 咁或者試下Inspire/Nexus (佢賣廣告話係輕微扁平足)

其實市場上都好多好既選擇.

升級   1.05%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 econecon 於 2010-7-15 23:23 發表

如果對鞋你真係覺得唔適合

真係要買過對? 我著其他鞋, 如籃球鞋, 羽毛球鞋都冇呢個問題

點解會咁?

如果加健康鞋墊有冇幫助?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑新手 於 2010-7-15 23:29 發表
    [quote]原帖由 econecon 於 2010-7-15 23:23 發表

登錄/註冊後可看大圖

????? 我講錯野?

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2010-7-15 23:32 發表

????? 我講錯野?

唔係, 我回覆時, 唔知點解一去到個"手羅"字, 之後d 字就冇晒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑新手 於 2010-7-15 23:34 發表

唔係, 我回覆時, 唔知點解一去到個"手羅"字, 之後d 字就冇晒

或者同你跑姿都有關. 我諗呢方面好多跑友ching可以幫到手. 其實市場上都好多好既品牌同型號, 如果再買多對都有好多好既選擇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑新手 於 2010-7-15 23:29 發表

登錄/註冊後可看大圖

真係要買過對? 我著其他鞋, 如籃球鞋, 羽毛球鞋都冇呢個問題

點解會咁 ...

其實對鞋裏面已經有鞋墊. 所以再加或者換過個.. 我唔知會點. 最後想問點解買左第12代既? 好平?

升級   13.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

你跑步之前有冇做足夠o既熱身及伸展運動呀, 好多跑手都以為對鞋買錯 (不過不排除呢個可能性), 其實可能係d肌肉過緊, 如小腿及大腿四頭肌, 令小腿下及腳踝肌肉及肌腱過緊而容易受傷。

你嘗試平日都伸展下呢2組肌肉, 增強肌肉及肌腱柔軟度,  及運動前做足夠熱身及伸展, 睇下有冇幫助。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑新手 於 2010-7-15 23:34 發表

是的,應避免打廣東俗話字,就唔會"之後d 字就冇晒"呢個問題架啦!

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2010-7-15 23:13 發表

非常合長距離訓練之用。

原帖由 econecon 於 2010-7-15 23:51 發表

其實對鞋裏面已經有鞋墊. 所以再加或者換過個.. 我唔知會點. 最後想問點解買左第12代既? 好平?

兩位師兄, 原本我係想買WR13, 但係行左好多間舖頭都話斷晒碼, 得WR12 有我碼,
    個老板話12 同13 冇分別, 而且WR12仲平幾十蚊, 最後HK$500 買左12

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原帖由 alexywk 於 2010-7-15 23:55 發表
    你跑步之前有冇做足夠o既熱身及伸展運動呀, 好多跑手都以為對鞋買錯 (不過不排除呢個可能性), 其實可能係d肌肉過緊, 如小腿及大腿四頭肌, 令小腿下及腳踝肌肉及肌腱過緊而容易受傷。

你嘗試平日都伸展下呢2組肌肉 ...

多謝師兄指教, 我有做熱身拉筋, 不過可能你講得0岩, 我做得唔夠, 下次做足D 再跑

不過真係好驚跑到受傷

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-7-16 00:05 發表

是的,應避免打廣東俗話字,就唔會"之後d 字就冇晒"呢個問題架啦!

明白晒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑新手 於 2010-7-16 00:10 發表

多謝師兄指教, 我有做熱身拉筋, 不過可能你講得0岩, 我做得唔夠, 下次做足D 再跑

不過真係好驚跑到受傷

驚受傷就一定要做熱身. 係跑前同跑後都要做

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 長跑新手 於 2010-7-15 22:45 發表
    本人係長跑新手, 對長跑完全冇經驗. 最近, 想練長跑, 唔係為參加比賽, 只係想操體能同減肥, 因為屋企冇跑鞋, 所以想買一對, 又唔識選擇, 所以上網睇推介. 發現好多人推介初學者買美記 Wave Rider 12, 於是前日買左對 ...

除熱身不足外,腳部和腿部肌肉力量與耐力不足亦有關係。

其實很多新手都有類似問題,只要持之以恆的練習,以及不急於求快求遠,讓身體慢慢適應和強化便可。

話分兩頭說,日練夜練,又有幾多老手的雙腿是完全不攰不痛呢?

R12是雙不錯的跑鞋,也曾得?Runner's World 的 editor's choice。小弟的R12跑到差不多穿底也捨不得扔掉。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-7-16 10:08 發表

除熱身不足外,腳部和腿部肌肉力量與耐力不足亦有關係。

其實很多新手都有類似問題,只要持之以恆的練習,以及不急於求快求遠,讓身體慢慢適應和強化便可。

話分兩頭說,日練夜練,又有幾多老手的雙腿是完 ...

想請問你跑到差唔多穿底. 應該都跑到近一千公里卦. 咁咪冇晒避震?