香港長跑網  - 長跑長友

樓主: caffeine
打印 上一主題 下一主題

新紮師妹報到

升級   50.53%

該用戶從未簽到

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 22:44 發表

飲葡萄適會肥啊!
我怕肥呢.....

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-6-10 22:58 發表

Oops, 我夜晚至跑,緣慳一面!
我都跑過晚上, 不過好黑....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Alfred 於 2008-6-10 23:03 發表

我就鐘意'聞'咖啡嘅香味,飲呢就係如果無其他飲品選擇我先飲,因為試過好多次飲啲咖啡有少少酸味,失咗真。

係啊!咖啡好香好醒神,早餐一絕,唔靚的咖啡會有酸味,好難飲.
    我去茶餐廳絕對唔會叫咖啡,一定有酸味.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 23:10 發表

係啊!咖啡好香好醒神,早餐一絕,唔靚的咖啡會有酸味,好難飲.
    我去茶餐廳絕對唔會叫咖啡,一定有酸味.

無錯, 茶餐廳定會飲港色奶茶, coffee shop / hotel 飲咖啡  但兩者都會肥, 千祈唔好比自己上癮, 一星期兩三杯好喇...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 obaanc 於 2008-6-10 23:15 發表

無錯, 茶餐廳定會飲港色奶茶, coffee shop / hotel 飲咖啡  但兩者都會肥, 千祈唔好比自己上癮, 一星期兩三杯好喇...

知道.少甜及少飲為妙.
    港色奶茶, 咖啡都係my favorite.

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 23:18 發表

知道.少甜及少飲為妙.
    港色奶茶, 咖啡都係my favorite.
    yeah!! me 2~同道中人呢~ 不過我知道都係致肥..所以唔敢多飲.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 caffeine 於 2008-6-10 23:30 發表
      yeah!! me 2~同道中人呢~ 不過我知道都係致肥..所以唔敢多飲.

又愛又恨,唔飲多, 但著重質 good coffee

升級   0%

該用戶從未簽到

話時話, 大家樂和大快活d咖啡都唔差, 幾好

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-6-10 23:36 發表

又愛又恨,唔飲多, 但著重質 good coffee
    咖啡對跑步有冇影響?

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

Caffeine ctse, 妳好 !

據我所知, 咖啡含咖咖啡因對人體的 '心和血管' 都有一定影響. 所以有血壓高的人都要小飲為妙.

對於喜歡跑步人士, 應該要少飲.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 caffeine 於 2008-6-10 07:39 發表
    咖啡對跑步有冇影響?

caffeine師姐,

如果跑步之前飲(特別係長跑)對某些跑手是會有一定嘅影響. Caffeine可以使到人的心跳加速亦會增加小解嘅次數. 至於血壓, 是沒有問題的. 小弟亦是愛飲咖啡之人. 但不是日日都飲. 小弟放假喜歡自己在家煲/沖. 而小弟十分之嘴"deal", 只喜歡gourmet coffee, 特別是夏威夷Kona coffee. 但點都係鐘意香港嘅港式奶茶和
    鴦.

711MF 該用戶已被刪除

升級   54.9%

該用戶從未簽到

日日都要嘆杯鴛鴦先開工
    其實知道是不太健康的
    不過一來喜歡飲,二來持住時常跑步便不怕肥 (心理上).......

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-6-10 17:04 發表
    日日都要嘆杯鴛鴦先開工
    其實知道是不太健康的 hjhvbj" />
    不過一來喜歡飲,二來持住時常跑步便不怕肥 (心理上)....... " />  

ram兄,
    如用代糖和sugar free and fat free唧coffee creamer都係end up大約15 to 20 calories一杯咋.

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-6-11 05:40 發表

caffeine師姐,

如果跑步之前飲(特別係長跑)對某些跑手是會有一定嘅影響. Caffeine可以使到人的心跳加速亦會增加小解嘅次數. 至於血壓, 是沒有問題的. 小弟亦是愛飲咖啡之人. 但不是日日都飲. 小弟 ...

呢度都有好多coffee mate 呢~haha
    我自己就喜歡果仁味 Nuts. 咖啡 同 Cappuccino~
    不過我希望可以令自己一星期只飲一杯....

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-11 08:58 發表

冷,熱,奶茶/O茶一律走糖

咁好難飲呢...

升級   50.53%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-6-11 09:04 發表
    日日都要嘆杯鴛鴦先開工
    其實知道是不太健康的 hjhvbj" />
    不過一來喜歡飲,二來持住時常跑步便不怕肥 (心理上)....... " />  

哈~跑步好處真多!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

lvrunner兄:
    小弟自製的鴛鴦係落全脂煉奶,夠滑.........但勁肥!
    睇黎係時候轉一轉,試下ching的建議
    又或者weekdays只飲中國茶,
    星期六,日就先可以獎勵下自己~

原帖由 lvrunner 於 2008-6-11 09:59 發表

ram兄,
    如用代糖和sugar free and fat free唧coffee creamer都係end up大約15 to 20 calories一杯咋.

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I drink hot coffee/milk tea without sugar for decades, and feel good.